Ljeto sa stilom

Ne treba vam diploma dizajnera interijera: Ovim malim promjenama stvorite dojam ljeta

 Unsplash
Donosimo jednostavne ideje za ljetno ukrašavanje i osvježenje doma gdje god bili

Kao našu odjeću, uređenje u svome domu ne mijenjamo s promjenom sezone - premda bi to bio predivan život da to ipak možemo. Međutim, postoje male promjene koje možete unijeti u svoj dom kada ljeto krene svom svojom snagom, uz pomoć malih sitnica možete prostor učiniti malo hladnijim, ali također iskoristiti topli sjaj beskrajnog sunca.

Prvo i osnovno je potrebno zamijeniti vunene jastuke ili navlake na kaučima i foteljama s nekim lakšim platnenim tkaninama, a možda čak razmislite i o nabavi platnenih presvlaka koje su prilagođene sezonama. Ako se okružite tkaninama koje ne zadržavaju toplinu, velika je razlika, pa tako možete mijenjati i zavjese, zastore i druge dodatke za prozore. Zatamnjena sjenila koja potpuno blokiraju sunčevu svjetlost vrlo su dobra, ali nisu sjajna ako ste danju kod kuće. Umjesto toga odaberite jednostavnije rolete ili zavjese koje blokiraju sunčevu toplinu, ali divnu boju šire po sobi.

U spavaćoj sobi za vrijeme ljetnih mjeseci prijeđite na prozračnu posteljinu i uložite u tihi ventilator. Ako već duže vrijeme razmišljate o novom madracu sada je pravo vrijeme za to, danas ima toliko odličnih madraca s efektom hlađenja koji su savršeni za ljeto. Vjerovali ili ne, krevetne zavjese su uvijek zvijezda cijelog uređenja. Način na koji lepršaju na ljetnom povjetarcu stvara osjećaj mira i ostavlja dojam kao da plovite negdje na moru.

U ovo vrijeme, ako posjedujete balkon, dvorište ili vrt oni bi vam svakako trebali biti glavni fokus. Sada je pravo vrijeme za kupnju veselog posuđa za jelo koje ćete koristiti na otvorenom, a možda čak i ulaganje u neki novi vrtni namještaj. Kad ste već kod toga, razmislite o tome kako uljepšati svoj vanjski prostor, čak i ako je to samo mali vrt, s nekoliko svježih, šarenih posuda za biljke. Vrtni stolci, klupe i rasvjeta ključni su i naravno dobar suncobran je nezaobilazan. Za ukrašavanje na otvorenom, također uzmite u obzir mnoštvo pamučnih presvlaka na svojim stolicama, umjesto da se odlučite za jednobojni izgled. Uljepšat će se svaki dan pa i onaj kada se sunce skrije za oblake.

Ako pak nemate pristup vlastitom vanjskom prostoru, stvorite takav ugođaj u unutarnjem dijelu uz pomoć tapete koja izaziva osjećaj sjedenja u hladu ispod pergole dok pijuckate fini koktel. Neka vaš odabir budu motivi prirode upareni s laganim i svijetlim bojama.

Naravno, žuta boja u stvaranju ljetnog ugođaja je neizbježna, probajte dodati u svoj dom male detalje u takvim tonovima, ova svestrana i energična boja dobrodošla je i u bilo koje drugo godišnje doma, stoga se ne bojete iskoristiti je u potpunosti. Osim žute boje, lagana ružičasta koja neodoljivo podsjeća na sladoled također odlično stvara taj osjećaj ljeta u zatvorenim prostorima, u kontrastu s bijelim daskama imat će te scenu na kojoj će vam svi zavidjeti. Za kompletnu priču nabavite predmete od bambusa ili ratana tako da stvorite dojam pravog ljetnikovca. Cvijeće i biljke, a pogotovo stablo masline, uvijek su dobrodošli, ali u ljetnim mjesecima stvaraju osjećaj lakoće i ugode te evociraju mirise i slike Mediterana što je zapravo sve što želite postići.

Postoji razlog zbog kojeg španjolske kuće toliko koriste pločice od terakote - one ljeti ostaju hladne, a da ne spominjemo da uvijek izgledaju dobro. Ako se spremate na postavljanje novih pločica ovo je idealan izbor za visoke temperature koje su kod nas sve češće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:38