nije za svakoga

Nebeski bazen povezuje dvije stambene zgrade i omogućuje plivanje visoko iznad gradskih ulica

 HAL ARCHITECTS
Transparentnost bazena i prozirna struktura omogućeni su upotrebom akrilnih ploča sposobnih za zadržavanje vode

Stanovnici koji su ujedno veliki zaljubljenici u plivanje i koji žive u dvije zgrade u kompleksu Embassy Gardens u Batterseau u Londonu sada imaju pristup prilično nevjerojatnom iskustvu plivanja. Naime, HAL Architects studio povezao je dvije stambene zgrade s potpuno prozirnim mostom koji je ujedno i bazen koji pruža nesmetan pogled na tlo ispod. Sky Pool ili Nebeski bazen omogućava stanovnicima da preplivaju 82 metra dug akrilni bazen, sve dok nemaju nikakav problem s s time da plivaju na visini od 35 metara s pogledom prema tlu.

image
HAL ARCHITECTS
image
HAL ARCHITECTS
image
HAL ARCHITECTS


Transparentnost bazena i prozirna struktura omogućeni su upotrebom akrilnih ploča sposobnih za zadržavanje vode i čvrsto postavljanje između dvije zgrade. Hal Currey, osnivač arhitektonskog studija HAL-a, objasnio je da ova kreativna odluka i odabir materijala nije tako neobična ideja jer već smo svi navikli na akvarije koji pružaju uvid u vodeni svijet. "Ako akril može zadržati morske pse", arhitekt si postavlja pitanje, "može li se on jednako tako primijeniti na strukturu bazena na desetom katu?" U suradnji s inženjerima iz Eckersley O’Callaghan i proizvođačima iz Reynolds Polymer Technology, ideja je uspješno i ostvarena.

image
HAL ARCHITECTS
image
HAL ARCHITECTS


Osim što će morati prevladati bilo kakav strah od visine, za stanovnike koji se nadaju kupanju u Sky Poolu postoji još jedna prepreka - ne mogu svi stanovnici pristupiti ovome bazenu. Ova odluka dovela je do ozbiljnih kontroverzi vezano za developere ovog projekta. U članku koji je objavljen u The Guardian-u neki stanovnici dijele svoje reakcije vezano za nepristupačnost Sky Pool-u na koji imaju pogled sa svog prozora. Također se spominju odvojeni ulazi koji se često kolokvijalno nazivaju "vratima za siromašne” i drugi isključujući elementi.

image
HAL ARCHITECTS


Developeri EcoWorld Ballymore osiguravaju ove prostore samo stanovnicima koji plaćaju veću naknadu za uslugu. Sky Pool samo je jedna od pogodnosti kojoj stanovnici koji plaćaju manje stanarine nemaju pristup i nemaju mogućnost nadoplate za nju. Postoje određena pitanja koja su izašla na vidjelo i nadamo se da će ih riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 23:45