NAJČUDNIJI NEBODERI

Neboder inspiriran Beyoncénim oblina, emojima ili tulipanima? Trend "čudnih" građevina cvjeta

 NBBJ AMAZON
Donosimo još jedan neobičan i bizarni toranj koji će postati američko sjedište istaknute kompanije

Utrka za najvišu građevinu nije jedino natjecanje u svijetu arhitekture. Naprotiv, čini se da je prevladavajući trend posljednjih godina inovacije u tipologijama nebodera: umjesto da se bore za najviši neboder na svijetu, velike globalne metropole bilježe rast ogromnih kultnih objekata čiji oblici podsjećaju na svakodnevne predmete, siluete životinja...

image
NBBJ AMAZON
image
NBBJ AMAZON
image
NBBJ AMAZON

Helix, Amazonovo novo američko sjedište, najnoviji je projekt u svijetu neobične arhitekture, a rezultat je tržišta koje estetski učinak projekta stavlja ispred njegove funkcionalnosti, prenosi Domus.

Globalno središte ovog trenda je bez sumnje London, gdje je posljednjih godina postalo moderno davati nadimke neboderima kako bi se pojačala njihova ikoničnost. Novu liniju horizonta sada karakterizira gomilanje bizarnih arhitektonskih objekata kao što su ribež za sir, krhotina, voki-toki ili bumerang.

image
NBBJ AMAZON
image
NBBJ AMAZON

Još jedno mjesto koncentracije nebodera i neobičnih zgrada je Kina, koja osim ikoničnosti zgrada ima nevjerojatne reprodukcije zapadnjačkih građevina kao što su Bijela kuća, Slavoluk pobjede ili Eiffelov toranj. Ovdje su, međutim, 2016. Državno vijeće i Centralni komitet Komunističke partije izdali direktivu koja se protivi "prevelikoj, eksternaliziranoj i čudnoj" arhitekturi, ukazujući da bi zgrade trebale biti "primjerene [kontekstu], ekonomične, zelene i ugodan."

Ovo je trend koji je svakako potrebno pratiti, stoga gledamo u budućnost i čekamo kakva još "velika djela" svijet građevinarstva sprema. Od zmija do Beyoncéinih oblina, od tulipana do polumjeseca, samo su neki od najčudnijih nebodera koji se trenutno grade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:39