PROFIL Brend Ribarnica Davora Praha

Neiscrpan motiv kao inspiracija za liniju nakita

Broševi, naušnice i ogrlice u obliku ribica od mesinga, obogaćeni kristalima i koraljima

Protekle zime Advent u Zagrebu proglašen je najboljim u Europi, čime je naš glavni grad postao jedna od najpoželjnijih europskih božićnih destinacija.

Romantičan Zrinjevac bio je jedno od omiljenih okupljališta turista i građana. Adventske kućice nudile su raznovrsnu ponudu, uživalo se u šetnjama, a pažnju mnogih privukla je kućica na samom ulazu u park, osvijetljena svjećaricama. U ribarske mreže upletenje bio nakit zagrebačkog dizajnera Davora Praha. U ljetnim mjesecima, prisjetili smo se njegovog projekta Ribarnica.

Riba, neiscrpni motiv koji Davor provlači kroz sva godišnja doba, za njega ima nekoliko značenja. Inspirira ga zbog svoje prisutnosti u svim kulturama i kroz povijest te jednostavnosti oblika i forme koji zadovoljavaju njegovu umjetničku ideju. Nakon što je proizvodnju proširio kako bi ju cjenovno prilagodio široj publici, nastale su serije izrađene od mesinga, pozlaćene ili posrebrene i obogaćene toplom crvenom i žutom bojom koralja i jantara, osvježene plavim tirkizom ili pak oniksom koji imdaje poseban izgled. Male umjetnine mnoge su žene protekle zime poželjele pod božićnim drvcem, ali i u svojim ljetnim kolekcijama nakita. Njegov je rad prepoznat i u hrvatskim kulturnim krugovima.

Davor, naime, potpisuje likovni identitet aktualne predstave “Aje to!”, hrvatske kazališne inačice kultnog češkog crtića o šlampavim prijateljima Patu i Matu.Predstava je rezultirala odličnim kritikama struke i publike i iskrenim dječjim osmijehom, što mu je posebno drago - ističe.

Djeca su neiscrpna inspiracija i ujedno najzahvalnija i najkritičnija publika dodaje Davor. Jedan dječji “Wow” kad se otvori kazališno platno najiskrenija je emo-cija koju možete dobiti - govori s osmijehom.

Scenograf, kostimograf, kreativni producent, dizajner - jednom riječju umjetnik, Davor nije predstavnik tipične umjetničke priče u kojoj glavni lik od ranog djetinjstva zna da mu je umjetnost suđena. Ovaj šarmantni dečko iz zagrebačke Dubrave svoju ljubav prema stvaranju odlučio je oživjeti u kasnim 20-ima kad je upisao kostimografiju. Desetljeće kasnije, iza njega su, među ostalim, mnoge kazališne suradnje, izlaganja u Muzeju suvremene umjetnosti, samostalne izložbe te kruna za Miss turizma Hrvatske 2009.godine, koja je kombinacijom srebra i crvenih koralja predstavljala hrvatske ljepote na svjetskom izboru u Kini.

Prah je umjetnik koji se konstantno nadograđuje i svaki novi projekt predstavlja mu izazov i priliku za osobni razvoj. No, ono što najviše cijeni su jednostavnosti glatke linije, kako u umjetnost i tako i u životu - završava sa osmijehom.

Davorov rad možete pratiti i više o njemu saznati na Facebook pro-filu Davor Prah i Ribarnica FishMarket kao i na službenoj webstranici www.davorprah.com

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:55