VOLJENI MATERIJAL

Nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali o namještaju od ratana

 @casamimbre/instagram
Redovito izlaganje vlazi i drugim uvjetima okoline može oštetiti pleteni namještaj od ratana

Mnogi od nas posjeduju ili poznaju nekoga tko posjeduje namještaj od ratana. Ručno izrađene, lijepe fotelje i stolovi koji se drže u zimskom vrtu, terasi ili čak i u domu također su privlačne zato što obično zahtijevaju vrlo malo održavanja.

Stručnjaci za namještaj od ratana Desser & Co za Reader‘s Digest dali su nekoliko savjeta o posjedovanju ovih jedinstvenih komada namještaja i rekli sve o tome odakle potječe ratan.

Prirodni ratan ne smije se smočiti

Redovito izlaganje vlazi i drugim uvjetima okoline može oštetiti pleteni namještaj od ratana ili drugih prirodnih materijala. Vlaga može omekšati i degradirati materijal, ugrožavajući strukturni integritet namještaja. Prekomjerna vlaga može također stvoriti plijesan. Ako se ratan natopi, mogao bi stvoriti vlažnu atmosferu potrebnu da se spore plijesni uhvate i razviju.

Ekstremna sunčeva svjetlost može jednako tako utjecati na namještaja od ratana. Ima potencijal promijeniti boju ratana i učiniti ga neravnim. To se može dogoditi ako je namještaj dulje vrijeme na svijetlom mjestu, stoga se uvijek preporučuje rotiranje i preraspodjelu namještaja kako bi sve strane bile ravnomjerno izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti. Na drugu stranu visoke temperature mogu uzrokovati da namještaj od prirodnog pruća postane suh i da se slomi.

U potpunosti je ekološki prihvatljiv i održiv

Kako postajemo ekološki svjesniji, moglo bi biti izazovno pronaći ekološki prihvatljiv namještaj pristojne kvalitete. Namještaj od trske i ratana odlična je alternativa klasičnom tvrdom drvu.

Ratan raste nevjerojatnom brzinom više od dva centimetra svaki dan i može narasti do šest metara svake godine. Ratan se može u potpunosti uzgojiti i sakupiti u roku od dvije godine, dok je većini tvrdog drva potrebno 20-30 godina, što ratan čini savršeno održivim i ekološki korisnim proizvodom. Ovaj nevjerojatni materijal također pridonosi opstanku mnogih drugih biljaka i ekosustava.

I osigurava prihod nekoliko malih poljoprivrednika u južnoj i jugoistočnoj Aziji, gdje se proizvodi i sakuplja. Stanovnicima ovih mjesta daje stalan, pouzdan prihod u jednostavnoj trgovini s fokusom na radno intenzivne operacije.

Namještaj od pruća postoji već 5000 godina

Arheolozi su otkrili egipatsko pruće izrađeno od ratana i močvarnih trava jedinstvenih za ovu regiju.

Brzo se proširio svijetom i često se smatralo jedinstvenim oblikom namještaja s prekrasnim ukrasima koji su bili složeno izrađeni. Mnogi ljudi ga obožavaju zbog pozornosti posvećene detaljima koji se nalaze u svakom komadu.

Još uvijek se podučava tkanje pruća kako bi se očuvao ovaj tradicionalni oblik umjetnosti. Iako je trenutna tehnologija proizvodni proces učinila učinkovitijim, svaki komad namještaja od pruća i dalje je ručno izrađen, čime se osigurava da kvaliteta i umjetnost ostanu zaštitni znak ove stare umjetničke forme.

Moderni namještaj od pruća smatra se elegantnim, kreativnim i superiornim u odnosu na prethodne povijesne materijale i procese.

Prirodni ratan je dobar za vaše zdravlje

Namještaj od ratana ne samo da je ekološki prihvatljiv, već ne ispušta nikakve opasne zagađivače čak ni nakon dulje upotrebe. Stoga, možete biti mirni, osobito ako će u vašem namještaju uživati mala djeca, starije osobe i kućni ljubimci.

Korištenje više prirodnih materijala u domu može omogućiti mirnije okruženje, stvarajući miran i energičan prostor za vas i vašu obitelj.

Ne samo da korištenje prirodnih materijala u našim domovima, poput ratana i pruća, utječe na naše blagostanje i sreću, oni su također suštinski estetski ugodniji od industrijskih materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:23