u trendu

Nekoliko zanimljivih načina kako možete koristiti reciklirano drvo u uređenju doma

 Unsplash
U posljednje vrijeme reciklirano drvo je postalo veliki hit u uređenju interijera pa vam donosimo inspiraciju i za vaš dom

Reciklirano drvo nedavno je postalo veliki trend u kućama u rustikalnom i seoskom stilu. Vjerujemo da su vam svima bile drage kuće vaših baka i djedova, koje su znale imati grede od željezničkih veza ili policu napravljenu od stare kabine. Dodavanje ovih detalja lakše je nego što mislite! Većina projekata može se dovršiti u jednom danu, sav se materijal lako može pronaći na internetu i u trgovinama specijaliziranim za uređenje doma. U nastavku saznajte kako postati stručnjak za uređenje recikliranog drva.

Gdje nabaviti reciklirano drvo?

Nemaju svi riznicu materijala, ali postoji mnogo mjesta gdje se može pronaći reciklirano drvo. Palete se mogu koristiti na različite načine i lako ih je pronaći na internetu i kod lokalnih tvrtki. Razne specijalizirane prodavaonice, Etsy, Craigslist i Facebook Marketplace veliki su resursi. Vlasnici nekretnina često prodaju (ili poklanjaju) staro drvo kako bi ga uklonili, ali neki će od vas tražiti da sami obavite cijeli posao rastavljanja i odvoza. U svakom slučaju, prije korištenja ovakvog drva potražite bube i čavle.

Police

Ovo je najjednostavniji način ugradnje recikliranog drva, pogotovo ako imate ujednačene komade. "S više vremena provedenim u kuhinji i novootkrivenom ljubavlju prema ručno izrađenim predmetima koji su dostojni prikaza, otkrivamo da klijenti i dalje jako vole otvorene police", kaže Christi Barbour iz Barbour Spanglea, dizajnerskog studija za AD. "Korištenje recikliranog drva savršen je način da se unese prirodna tekstura i toplina."

Zbog krhke prirode drva, najbolje je ne preopteretiti policu - stoga razmislite koji bi prostori najbolje funkcionirali. Pronađite zanimljiv okvir ili potporu, poput mat crne ili mesinga u obliku slova L. Plutajuće police su još jedna mogućnost, ovisno o kvaliteti drva.

Namještaj

Ispostavilo se da ne morate biti drvosječa da biste izgradili vlastiti namještaj. Gordon Cortez, vlasnik tvrtke za proizvodnju namještaja iz Atlante Lamon Luther, preporučuje da se za unutarnji namještaj držite tradicionalnog tvrdog drveta poput hrasta i javora.

Manji komadi mogu postati pomoćni stolovi i stolići za kavu, osobito ploče s živim rubom. Imajte na umu da će za neko drvo trebati brtvljenje.

Naglašeni zidovi

Oblaganje zidova drvom u posljednje vrijeme ponovno postaje popularno. Uključuje dugačke daske od žljebljenog drveta poredane uz zid, obično vodoravno. No, to nije jedini način dodavanja detalja vašem inače monotonom zidu. Kako objašnjava Barbour, "iako korištenje drva u našim domovima nije ništa novo, uživamo ga koristiti na svježe načine, poput aplikacija od trske na zidovima i ormarima."

Postavljanje tankih drvenih letvica jedna uz drugu stvara jako zanimljivu teksturu u prostoru. Ovo je dobra opcija ako imate posla s manjim komadima. Zidovi od paleta također su popularni jer vam ne trebaju svi komadi da budu ujednačeni. Eksperimentirajte s različitim uzorcima, poput riblje kosti. Ovisno o veličini, mogu se nanijeti na zid ljepilom za drvo ili čavlima.

Grede

Čak i ako vaš dom arhitektonski ne zahtijeva grede, one mogu dodati vizualni interes. Puno drvo može biti vrlo teško instalirati, ali možete umjesto toga omotati ili sastaviti šuplju gredu, koja funkcionira i u ravnim i u zasvođenim stropovima.

Okviri

Obnovljeni drveni okvir može učiniti vaš prostor starijim, čak i ako je novogradnja. Ne mora biti savršeno pravokutno, ali mora biti dublje od onoga što biste mogli koristiti za druge projekte. Izmjerite i označite željeno mjesto slikarskom trakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:30