Gutači struje

Nemojte kupovati preveliki hladnjak. Za četveročlanu obitelj dovoljan je ovaj hladnjak

 Anastasiia Balandina/Unsplash
Donosimo karakteristika na koje vrijedi obratiti pažnju prije kupovine hladnjaka

Prije kupnje valja izmjeriti dimenzije prostora u kojem će hladnjak biti, pazeći pritom da se ostavi dovoljno prostora za protočnost zraka. No, osim toga, za kupnju je najvažnije koliko vaša obitelj broji ukućana jer veličina hladnjaka najprije ovisi o tome. Za dvočlanu obitelj dovoljan je hladnjak od 100 litara, za tročlanu do 220 litara, a za četveročlanu do 250 litara.

image
Fred Kleber/Unsplash

Vanjske dimenzije hladnjaka, bez obzira na proizvođača, su slične (najčešće se traži hladnjak visine 185 cm, širine 60 cm i dubine 63 do 69 cm), ali većina novijih ima manju, ali bolju izolaciju, a time i veći kapacitet.

Važan je i energetski razred jer je poznato da su hladnjaci najveći gutači struje. Usporedbe radi, razlika u potrošnji između A i A+ zna biti i do 25 posto.

image
Ello/Unsplash

Kupujete li odjednom više namirnica, potrebne su i ladice u hladnjaku za njihovo produljeno trajanje, a najbolja je opcija, ako nemate dovoljno prostora, kombinacija hladnjaka i zamrzivača. S tom razlikom što ‘no frost’ hladnjaci isključivo hlade, nije ih potrebno odmrzavati, a iznimno su traženi jer ne stvaraju vlagu.

image
NRD/Unsplash

Također su u ponudi i hladnjaci s dispenzerom za vodu što je vrlo praktično osobito u ljetnim mjesecima.

S druge strane, noviji hladnjaci imaju posebno reguliranje temperature u hladnjaku i posebno u zamrzivaču, neki imaju opciju ‘vacation’, što je slično stand by sistemu jer ga nije dobro često uključivati i isključivati zbog mogućeg kvara.

image
Latrach Med Jamil/Unsplash

Kombinirani hladnjaci stoje od 1900 do 9000 kuna, a sve atraktivniji su i dvokrilni (dva povezana, ali zasebna uređaja s posebnom regulacijom i ventilacijom, ledomatom te mini barom) koji koštaju do 14.000 kuna.

Važno je obratiti pažnju i na razinu buke - 39 do 40 decibela je prihvatljivo, a sve više od 42 decibela je preglasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:59