INSTAGRAMSKI HOT SPOT

Neopisiva ljepota! Pogled koji će vas izuti iz cipela

 FILIP BRALA/
Ovog ljeta svi se žele fotografirati u Interpretacijsko-edukacijskom centru Grpašćak na Dugom otoku, sa čijeg prozora možete gledati prekrasne klifove i beskrajnu pučinu

Prekrasno i očaravajuće! Jedino tim riječima može se opisati pogled s prozora Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak na Dugom otoku.

image
FILIP BRALA/
image

default

FILIP BRALA/

Smješten je na uzvisini u Salima, a omogućuje posjetiteljima da doznaju sve o otoku i njegovoj najljepšoj uvali, Telaščici, prije nego je posjete morskim putem. Centar nije samo informativni punkt, već omogućuje i interaktivno iskustvo koje spaja prirodne znanosti, povijest te lokalnu kulturu.

image
FILIP BRALA/
image
FILIP BRALA/

U njemu se posjetitelji mogu educirati o ekosustavima Dugog otoka i okolnih morskih područja te raznolikosti njegovog biljnog i životinjskog svijeta. Centar Grpaščak je sagrađen na mjestu nekadašnje vojne utvrde i smještene na visokom i stjenovitom klifu koji je tisućama godina oblikovalo more.

image
FILIP BRALA/

Utvrda Grpašćak rekonstruirana je, adaptirana i opremljena u interpretacijsko-edukacijski centar radi podizanja kvalitete i raznovrsnosti usluge Parka prirode i Dugog otoka, edukacije posjetitelja, a u svrhu razvoja zajednice na principima održivog turizma.

image
FILIP BRALA/

Uvala Telašćica na Dugom otoku je najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru. U njoj se nalazi 25 malih plaža, klifovi koji se uzdižu do 161 metar iznad mora i spuštaju u dubinu do 90 m, te slano jezero. Okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale. Zahvaljući iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, proglašena je Parkom prirode 1988. Interpretacijsko-edukacijski centar Grpaščak posjetiteljima je dodatno približio njezinu ljepotu, ali i ljepotu cijelog Dugog otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:29