ULIČNA UMJETNOST

Nevinost kao oružje protiv ružnoće svijeta

Poznati francuski grafiti umjetnik Seth objavio je knjigu s fotografijama svojih murala iz cijelog svijeta, a najpotresniji su oni iz razorenih ukrajinskih radova i sirijskih izbjegličkih kampova

Ljubitelji uličnih murala uživat će u novoj knjizi jednog od najpoznatijih francuskih grafiti umjetnika Juliena Mallanda, poznatog i kao Seth Globepainter. Monografija "Seth, On Walls", sadrži fotografije njegovih murala diljem svijeta, od Pariza do Miamija i Šangaja.

Seth je poznat po nevinim slikama djece u često ružnom okruženju oronulih zgrada ili čak ratnih zona, poput bombardiranih ulica u regiji Donbas u Ukrajini i sirijskim izbjegličkim kampovima.

Na njegovim muralima punim boja i razigranim dodatnim optičkim iluzijama djeca se često odmaraju, igraju s prijateljem ili gledaju prema dalekoj, nepoznatoj budućnosti. Kao i Sethova djela, knjiga ima optimističan pristup životu i nudi "delikatno čitanje svijeta u kojem mašta postaje lijek za sve bolesti."

Seth je rođen u Parizu, a slikanjem grafita počeo se baviti sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Diplomirao je na Ecole Nationale des Arts Décoratifs, a zajedno s Gautierom Bischoffom je 2000. objavio knjigu Kapital, koja je do danas ostala jedna od najprodavanijih knjiga o francuskim grafitima. Zajedno su 2004. osnovali Wasted Talent, izdavačku kuću specijaliziranu za monografije urbanih umjetnika.

Prije nego što je postao umjetnik, Seth je radio u kreativnim industrijama: crtao je stripove i radio na animiranim filmovima, a na ulici je slikao iz vlastitog zadovoljstva.

Godine 2003. godine, otišao je na put oko svijeta kako bi razmijenio iskustva s umjetnicima iz različitih kultura, te otvorio novim načinima života i slikanja u urbanim sredinama. Ovo iskustvo je kulminiralo u knjizi Globe Painter objavljenoj 2007.

Tijekom svojih umjetničkih istraživanja, Seth je razvio vlastiti slikarski stil, često radeći na temu djetinjstva. Koristeći zid kao praznu stranicu, on se oslanja na individualnu ili kolektivnu maštu - lokalne bogove, mitove ili priče. Tako dijete na njegovim muralima postaje glasnogovornik svijeta koji ga okružuje, nevini lik smješten u teške društvene, političke i geografske kontekste.

To je pristup koji često ima dvostruko značenje, ali nikad nije ciničan. Riječ je o urbanom slikarstvu koje se bavi upozoravanjem svijeta kako bi ga učinilo boljim mjestom za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 09:31