MODERNO I ELEGANTNO

Nevjerojatna transformacija stana na Trešnjevci: ‘Jednim potezom uštedjeli smo puno vremena i novca‘

Stan na zagrebačkoj Trešnjevci (prije i poslije)

 Privatna arhiva
Dizajnerica interijera Maja Mihovilović otkriva sve detalje o usluzi ‘ključ u ruke‘

Projekt uređenja interijera kompleksna je dizajnerska priča, podijeljena u nekoliko faza. Prva je odabir arhitekta ili dizajnera, s kojim ponekad nije lako podijeliti intimne misli i želje o svojem domu iz snova, potom slijedi izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta uređenja. Tek nakon te detaljne nacrtne dokumentacije počinje onaj opipljivi dio - izvođenje radova, uz prethodni odabir izvođača, a cijeli projekt završava opremanjem, čišćenjem i naposljetku useljavanjem.

Međutim, mnogi se još tijekom građevinskih radova razočaraju, a svoja iskustva s majstorima uspoređuju s noćnom morom. S obzirom na to da je danas teško pronaći pouzdane i kvalitetne izvođače, a još teže baviti se rasporedom i njihovim dolascima paralelno sa svakodnevnim odlascima na vlastiti posao, mnogi se odlučuju na uslugu "ključ u ruke". Što ta usluga točno podrazumijeva, pojasnila nam je dizajnerica interijera Maja Mihovilović iz obrta Tu žive ljudi.

image

Dizajnerica interijera Maja Mihovilović

VEDRAN PETEH/CROPIX

- ‘Ključ u ruke‘ usluga je koju klijent može naručiti kao nastavak izvedbenog projekta uređenja interijera, a uključuje organizaciju i koordinaciju svih radova te opremanje interijera. To znači da studio preuzima kompletnu brigu o svim fazama građevinskih radova, o nabavi projektom dogovorene opreme za interijer te o samom opremanju do najsitnijih detalja. Usluga uključuje i organizaciju završnog čišćenja prostora nakon radova, što znači da klijent nakon ulaska u novi dom odmah u njemu može početi živjeti, dočekat će ga i napunjen dozator za sapun - opisuje.

image

Stan na Trešnjevci (prije)

Privatna arhiva
image

Stan na Trešnjevci (poslije)

Privatna arhiva

Preuređenje stana na Trešnjevci

Stan na zagrebačkoj Trešnjevci veličine 68 m2 doživio je transformaciju iz starog i zapuštenog prostora nedovoljno funkcionalnog rasporeda u moderan i elegantan momački stan koji je zadovoljio sve želje vlasnika. Pečat interijera čine monokromatska paleta boja i naglašena ambijentalna rasvjeta, što prostoru daje suvremen i pročišćen izgled.

Dodaje kako izrada projekta uređenja interijera, a posebno njegova izvedba "ključ u ruke" investitorima štedi puno vremena, novca i, možda najvažnije, živaca.

- Prostor se projektom prilagođava ljudima koji će ga koristiti, izbjegavaju se pogreške koje su rezultat nestručnosti ili neiskustva, kvadrati prostora optimalno se iskorištavaju te se u fazi izvedbe osigurava kvaliteta građevinskih radova. Klijentima je najčešće vrlo važan i rok useljenja jer dok traje renoviranje odsjedaju ili u nekretnini za najam ili kod rodbine/poznanika. Većinu renoviranja, od prvog dana demontaže do useljenja investitora, osiguravamo unutar tri do četiri mjeseca, ovisno o kompleksnosti projekta i radova - ističe.

Ipak, priznaje da to nije nimalo lagan posao i bez stresa. Naime, u cijeli je proces uključen ogroman broj međusobno povezanih varijabli.

image

Stan u Travnom (prije)

Privatna arhiva
image

Stan u Travnom (poslije)

Privatna arhiva

Preuređenje stana u Travnom

Glavni projektni zadatak pri preuređenju prostora bio je dvoiposobni stan veličine 67 m2 pretvoriti u troiposobni. Stan se nalazi na visokom katu nebodera u novozagrebačkom naselju Travno te u njega dopire velika količina prirodnog svjetla. Kako bi svjetlo i dalje dopiralo u sve prostorije, između spavaće sobe i dnevnog boravka stavljen je veliki svjetlarnik, koji je prostoru dao šarmantan i šik naglasak.

- Kako bi projekt bio uspješno izveden, u svakom trenu moram imati uvid u svaku od njih. Ako samo jedna zapne, uglavnom će kaskadno utjecati na velik broj drugih, a zatim i na pomicanje roka useljenja investitora. Zato je iznimno važno sve faze projekta do detalja isplanirati puno prije početka radova, na vrijeme naručiti svu opremu koja se čeka i svakodnevno upravljati svime što se događa na terenu. Uz pravodobno reagiranje, većinu nepredviđenih situacija uspješno rješavamo unutar dogovorenog roka - ističe Maja.

Dodaje kako surađuje s dvije odlične ekipe majstora s kojima je dosad napravila više od 20 projekata po principu "ključ u ruke". Ima i stalne suradnike, obrtnike koji izrađuju opremu za interijer i dobavljače s kojima također ima izvrsnu suradnju i koji se uvijek trude ispoštivati rokove.

Usluga "ključ u ruke" naplaćuje se odvojeno od izrade projekta uređenja interijera. Cijena se određuje kroz postotak investicije (10 posto) jer je kompleksnost vođenja radova i opremanja uglavnom proporcionalna iznosu investicije.

image

Stan u Sopotu (prije)

Privatna arhiva
image

Stan u Sopotu (poslije)

Privatna arhiva

Preuređenje stana u Sopotu

Želja vlasnice stana od 72 m2 u novozagrebačkom naselju Sopot bila je dobiti otvoren i elegantan prostor u svijetlim bež tonovima, kojim će u centru dominirati kuhinjski otok obložen porculanskim pločama velikog formata. U sklopu renovacije izvedene su intervencije u tlocrtom rasporedu, čime se osim otvorenog zajedničkog prostora kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka dobio i vešeraj izmješten van kupaonice.

- Postotak se odnosi samo na ono što studio preuzima na sebe. Primjerice, ako će investitor sam kupiti trosjed ili kuhinjske aparate, te se stavke izuzimaju iz izračuna naknade za uslugu. Zato se nakon izrade troškovnika projekta određuje što ćemo sve odraditi za tog konkretnog klijenta te se na temelju toga formulira konačna ponuda. Netko naručuje samo radove i čišćenje, a netko kompletno opremanje do zadnje slike na zidu - kaže Maja Mihovilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 10:54