Hommage velikom izumitelju

Nezaboravno iskustvo Experience Centera u Karlovcu: iskusi kako je biti Nikola Tesla na jedan dan!

 Marko Barišić
Predstavljamo dvojac koji osmišljava priče o baštini kroz uzbudljive koncepte i pomno osmišljen prostor

Što je zajedničko novom Nikola Tesla Experience Centeru u Karlovcu, nedavno otvorenoj atrakciji Speleon u Rakovici, Kući Velebit u NP-u Sjeverni Velebit, Muzeju betinske drvene brodogradnje na Murteru, popularnom Skywalku u Parku prirode Biokovo ili, pak, planskom dokumentu Dodir civilizacija kojim se planira obnova i revitalizacija starih gradova u Karlovačkoj županiji? Na popisu imena zaslužnih za razvoj projektnih prijava ili realizaciju uzbudljivih koncepata i genijalnih rješenja navedenih projekata naizmjence se ponavljaju dva ista: ona grafičkog dizajnera Marka Barišića i magistrice politologije Mirne Vulin.

Dijeleći višegodišnju strast za baštinom i prostornim oblikovanjem priča, udružili su snage te osnovali tvrtku Republic, a Marko i Mirna zajedno stoje iza jedinstvenog novootvorenog centra posvećenog hrvatskom izumitelju Nikoli Tesli u Karlovcu. Iako je riječ o nedavno osnovanoj tvrtki, šibenski kreativci mogu se pohvaliti zavidnim iskustvom u svom poslu, čemu u prilog ide i koncept Experience Centera koji kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam, omogućujući mladima da atraktivno stječu znanja o velikom hrvatskom izumitelju.

image
Marko Barišić
image

Teslin prst - doticanjem prsta statue okida se električna iskra koja pokreće interpretaciju

Marko Barišić
image
Marko Barišić

Nikola Tesla Experience Center ostvaren je u sklopu projekta čiji je nositelj Karlovačka županija, dok su partneri Grad Karlovac, županijska tvrtka Poduzetnička zona Korana i Gimnazija Karlovac. U centar je uloženo 5,85 milijuna eura eura, a nalazi se u obnovljenoj zgradi na adresi Rakovac 6 pokraj karlovačke Gimnazije u kojoj je smješten coworking prostor te polifunkcionalna multimedijalna dvorana.

image

Grafički dizajner Marko Barišić i magistrica politologija Mirna Vulin

Marko Barišić

Priča o baštini

Tvrtka Republic se, pojašnjavaju nam Marko i Mirna, bavi interpretacijom baštine i dizajnom likovnih postava i unutarnjeg uređenja za potrebe muzeja, interpretacijskih centara i općenito prostora namijenjenih posjetiteljima, bilo za javne ili privatne subjekte.

- Drugi dio tvrtke bavi se razvojem projektnih prijava za takve objekte na europske i međunarodne fondove, tako da je Republic zapravo ‘one stop shop‘ za klijente koji žele valorizirati svoju kulturnu i prirodnu baštinu, koji na jedinstven način žele ispričati priču o svojoj baštini kroz pomno osmišljen prostor te koji žele to sve skupa financirati putem vanjskih izvora financiranja - dodaju.

Zgrada je stara dvjestotinjak godina i bila je svjedok Teslinih mladenačkih dana provedenih u Karlovcu, te je interpolirana u cjelinu s novogradnjom u kojoj se smješta ostatak sadržaja. Prostire se na ukupnoj površini od gotovo 800 četvornih metara na tri etaže.

- Nikola Tesla je pohađao karlovačku gimnaziju i njegovi današnji kolege gimnazijalci su mu na određeni način htjeli odati počast. Ove godine će Karlovac obilježiti 150 godina od Tesline mature u karlovačkoj realki, a postoji li bolji način za obilježavanje od otvaranja centra posvećenog ovom velikanu - ističu Marko i Mirna, dodajući kako je putem javnog natječaja pred izvršitelja stavljen zahtjev da napravi jedinstvenu interpretaciju života i djela Nikole Tesle kroz jedan inovativan pristup. I to na način da se priča o njemu ispreplete s potrebama poduzetničke zone u kojem će biti smješteni karlovački startupovi.

image
Marko Barišić
image
Marko Barišić
image
Marko Barišić

- Na prvu su kategorije poduzetničko-poslovnog prostora i interpretacijsko-posjetiteljskog centra nespojive, ali upravo je ovaj genijalac karika koja ih spaja u uzbudljiv koncept prostora otvorenog za posjećivanje i huktajuće tvornice kreativnosti koja vrvi startupovima - pojašnjavaju.

Iako svi znamo tko je Nikola Tesla, jako malo znamo pozadinu i njegov životni put, koliko je zapravo samomotivacije, koncentracije, odricanja i upornosti trebalo da Tesla svoj potencijal ostvari. Tako da je lik Nikole Tesle središnji lik centra u kojem je on mamac za posjetitelje koji žele upoznati njegovu priču, a s druge je izvor motivacije i inspiracije za poduzetnike koji se probijaju.

Centar se sastoji od dijela koji je namijenjen samo startupovima, dijela za obilazak i posjećivanje i zajedničkih prostorija poput recepcije, dvorane za skupove i zone kvizazova u prizemlju te terasa na drugom katu.

image

Osjetilna komora - posebna prostorija s izmjenom osjećaja topline/hladnoće, 3D zvučnom kulisom, animiranim dokumentarcima o stanja Teslinog uma

Marko Barišić
image
Marko Barišić

Interpretacijski, likovni postav počinje širim okvirom Teslina djelovanja uvijek u službi i na korist čovječanstvu. Nakon toga uranja se u Teslino djetinjstvo i prati razvoj i događaje u ranim godinama, vrijeme provedeno u karlovačkoj realki uz priče o ljudima koji su na njega utjecali. Postav je složen na način da priča o životnom putu Nikole Tesle, njegovom ljudskom kodu više nego o izumima, iako se daje hommage i inovacijama.

- Centar je osmišljen na način da posjetitelj dobije uvid u to kako je to napraviti korak naprijed, a natrag dva, a opet ne odustati. U tome smo svi slični Tesli, koji je iskreno vjerovao da će se energija koju uložimo jednom vratiti na najbolji mogući način. Bezvremenska poruka jednog od najvećih znanstvenih umova uopće, odraslog u skromnoj okolini Like, koji je jedan od nas - kažu Marko i Mirna.

image

Levitacijski tableti i suveniri - tableti na kojima je Pub kviz o Teslinom životu ‘lebde‘ preko elektromagnetske indukcije iznad plohe stola

Marko Barišić
image

Interaktivni multimedijalni pod na kojem se stopalima odgovara na pitanja

Marko Barišić

Postav ima osam tematskih cjelina koji posjetitelje vode od odrastanja Tesle u malome ličkom mjestu, preko školovanja u Karlovcu gdje se zainteresirao za elektricitet zahvaljujući profesoru fizike Martinu Sekuliću, do odlaska u New York gdje stječe svjetsku slavu revolucionarnim izumima. Najinteresantniji eksponat je desetmetarska statua Nikole Tesle, koji je u interpretacijskom punktu nazvan Tesla Superjunak. Doticanjem prsta statue okida se električna iskra koja pokreće interpretaciju.

- Sama konstrukcija ugrađena je u zid te simulira ‘izranjanje‘ poligonalne statue, gdje Nikolina ruka prolazi u prostor te završava kažiprstom pruženim prema posjetitelju. Ugrađena je zavojnica koja generira električnu iskru koju posjetitelj može ‘dodirnuti‘ te na taj način pokrenuti interpretaciju - mapping projekciju na tijelu statue, ispisivanje teksta na zidu, 3D zvučnu kulisu, programibilnu rasvjetu - pojašnjavaju. Tu su još i levitacijski tableti, interaktivni pod, osjetilna komora...

- Posebno je izazovno bilo opremiti objekt s obzirom na to da je namijenjen različitim scenarijima posjeta: individualni posjeti i vođene grupe s djecom i odraslima, coworking zona, vanjski najmoprimci, zona za odmor i zabavu, multifunkcionalna dvorana, administrativni uredi, zona za fizičke i online sastanke…- kažu.

image
Marko Barišić
image
Marko Barišić

Koncept upotrebe multimedijalne opreme je isključivo u službi interpretacije te na zanimljiv način donosi detalje iz Teslina života.

Zanimljivo je da se sve projekcijske površine, kao što su videozidovi, monitori i projektori, u jednom trenutku mogu prebaciti s potreba prikaza interpretacije na vanjski sadržaj, cijeli objekt je preko sučelja na tabletu umrežen, a ideja je da klijent osim najma zgrade za neki skup ili event može koristiti cijeli prostor za prikazivanje svojih audio i video sadržaja. Multimedijalna dvorana ima ugrađen sustav za simultano prevođenje, kao i indukcijsku petlju za pomoć osobama s poteškoćama u sluhu.

image
Marko Barišić
image
Marko Barišić

- Interpretacija Teslina lika temeljila se pretežno na njegovoj autobiografiji ‘Moji pronalasci‘, ali je inspiracija bila ta jedna šira priča u kojoj je Tesla shvaćao da je on samo kotačić u beskrajnosti svemira, prolazan i malen, a opet dovoljno snažan da ga mijenja. Tesla je bio velik znanstvenik, ali prije svega veliki humanist. To smo željeli prenijeti u prostor - kažu.

Dodaju kako je ideja bila potaknuti mladu publiku koja se svakodnevno susreće s Marvelovim likovima da je među nama hodao pravi superjunak i da dandanas njegove "moći", odnosno produkti njegova genijalnog uma pokreću cijeli svijet.

Bogato iskustvo

Marko Barišić je projektant i dizajner, autor i koautor likovnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje, danas višestruko nagrađivanog centra za očuvanje pomorske baštine Betine na otoku Murteru. Iza njega su, između ostalog, i postavi ranije otvorenih centara: Speleon u Rakovici, Civitas Sacra (interpretacijski centar katedrale sv. Jakova) u Šibeniku, Kuća Velebita u Krasnu, Hram prirode u Puljanima, Akademik Josip Roglić u Župi, Tikveš u Kopačkom ritu...

Mirna Vulin je, pak, razvijala projektne prijave na fondove kojom je financirana gradnja popularnog Skywalka u Parku prirode Biokovo, interpretacijski centar Speleon u Rakovici, pješačko-planinarska staza na Promini... Vodila je i razvoj krovnog interpretacijskog plana i plana upravljanja "Dodir civilizacija" kojim je planirana valorizacija i interpretacija devet frankopanskih utvrda i dvoraca na području Karlovačke županije do 2030. godine.

image

Skywalk u Parku prirode Biokovo

Zvonimir Barišin/Cropix
image

Speleon u Rakovici

Speleon
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:45