ODLIČNA IDEJA

Nije se htjela rastati od stare bakine komode pa je od nje napravila - kuhinju! I to za samo 280 eura!

 PRIVATNA ARHIVA
Prije ću se odlučiti za takvo nešto nego za gotov kupovni namještaj. Volim biti drugačija, kaže Zrinka Krištof Mihajlović i opisuje nam cijeli proces transformacije

Planirajući obnovu obiteljske kuće u kojoj je odrasla, Zrinki Krištof Mihajlović ostala je neiskorištena komoda koja joj je za svaku prostoriju bila prevelika. No, ona je stalno razmišljala gdje ju je najbolje uklopiti, s obzirom na to da je riječ o komadu namještaja koji je naslijedila od bake i djeda, pa joj je bilo teško rastati se od njega.

- Jedan dan sam se probudila i došla na ideju da od komode napravimo kuhinju. Razmišljala sam kako ćemo time imati jedan zaista poseban komad namještaja, kvalitetan, a pritom ćemo sačuvati nešto što me podsjeća na baku i djeda. Rekla sam suprugu, u to vrijeme zaručniku, kako to sve zapravo zamišljam, a on je rekao da je moguće ideju provesti u djelo - prepričava 32-godišnja Zrinka iz Slavonskog Broda, koja i inače voli davati novi izgled starim stvarima.

- Prije ću se odlučiti za takvo nešto nego za gotov kupovni namještaj. Volim biti drugačija - ističe Zrinka te nam opisuje sve faze izrade svoje jedinstvene kuhinje.

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX

"Nisam ljubitelj modernog dizajna i namještaja, valjda mi zato ovakve ideje padaju na pamet. Smatram da ovakav namještaj ima dušu, ali i priču."

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX
image
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Prvi koraci odnosili su se na demontažu stare komode - odvajanje gornjeg dijela od donjeg. Nakon toga su gornji element postavili na zid i poskidali sve ručkice kako bi ju pripremili za brušenje i bojanje. Donji element su precizno odmjerili te izbušili rupe za indukcijsku ploču, ugradbenu pećnicu, sudoper te slavinu.

- Radnu smo površinu više puta palili malim bremenom te brusili finim brusnim papirom kako bismo postigli željeni dizajn. Na ostatak drveta nanosili smo temeljni ventilacijski premaz na bazi vode, proizvođača Maxima. Bila su potrebna četiri sloja premaza da bi se postigao željeni rezultat. Nakon toga smo ju premazali i akrilnim lakom za drvo. Unutrašnjost komode također je premazana istim premazom. Donju smo lajsnu iskoristili od srednjeg dijela komode te pričvrstili za nogice. Nakon svih tih radova, išli su ugradbeni elementi - pojašnjava.

image
PRIVATNA ARHIVA

Komoda je demontirana je na dva elementa: na donjem su precizno izmjereni i napravljeni otvori za ugradnju uređaja, a gornji je postavljen na zid

image
PRIVATNA ARHIVA
image
PRIVATNA ARHIVA

Dodaje kako im je najveći problem stvarala upravo ugradnja uređaja, i to zbog manjka prostora.

- Nismo očekivali takve probleme, ali smo se morali snaći - kaže. Najlakše je, pak, bilo spaliti radnu površinu malim brenerom. To je, dodaje, bila brza i zabavna faza.

Blagovaonski stol i stolci također su iz naslijeđa bake i djeda, a kako bi se uklopili u stil kuhinje, ciljano su "ranjeni", odnosno bojani i obrađivani na isti način kao i radna ploča kuhinje.

Za izradu kuhinje bračnom je paru bilo potrebno otprilike sedam dana, a troškovi materijala i uređaja koje su morali dodatno kupiti iznosili su oko 280 eura.

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Radna je površina paljena malim bremenom te brušena finim brusnim papirom, dok je ostatak drveta premazan temeljnim ventilacijskim premazom na bazi vode te akrilnim lakom za drvo

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX
image
DANIJEL SOLDO/CROPIX
image
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Iako se dosad nisu bavili preuređenjem starog namještaja, zadovoljni su rezultatom, a na sličan su se projekt odlučili i u kupaonici, gdje su od stare komode, koju su morali smanjiti i izbaciti jedan element radi prostora, izradili ormarić ispod umivaonika. Sve prostorije na nižem katu obiteljske kuće površine 300-tinjak četvornih metara uređene su u sličnom stilu, osim dječjih soba, za koje su djeca sama osmislila izgled.

- Nisam ljubitelj modernog dizajna i namještaja, valjda mi zato ovakve ideje padaju na pamet. Smatram da ovakav namještaj ima dušu, ali i priču. Međutim, ovo nam je prvi ovakav projekt i definitivno mislimo zadnji, zbog opsega posla te težine istoga. Definitivno mislim da za ovakav tip prenamjene treba imati ideju, znanje, vrijeme i kreativnost - priznaje Zrinka.

image
PRIVATNA ARHIVA

Sličan su projekt realizirali i u kupaonici, gdje su također od stare komode izradili ormarić ispod umivaonika

Na gornjem je katu preuređen i dnevni boravak, a spavaća soba i još jedna kupaonica ostale su iste. U planu je i preuređenje dvorišta, stolarije i krovište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2023 11:23