Nikolina Jelić

Kad dizajn oživi i oplemeni tradiciju

Sada ih zapravo prvi put vidim sve na okupu, priznaje mi produkt dizajnerica Nikolina Jelić dok u studiju EPH snimamo njezinih pet stolića. Za to smo se snimanje dogovarale nekoliko mjeseci, ali nikako nismo mogle uskladiti termin. Jer, svaki je tjedan jedan od stolića bio na nekoj izložbi. U New Yorku, u Milanu pa u Parizu, Beču… A onda malo u Centru za dizajn pa na Ambienti… A sad kad je dugotrajna inozemna i nešto kraća domaća turneja gotova, konačno je došao red da mi široj hrvatskoj publici predstavimo Nikolinin višemjesečni rad.

Profil
Ime:
Klub stolići Praznina
Autor:
produkt dizajnerica Nikolina Jelić
Gdje se može nabaviti:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Riječ je o seriji klub stolića promjenjivih ploha pod nazivom’ Praznina’ različitih izvedbi, na temu hrvatska kulturna baština. Stolići svojom strukturom tvore oblik kruga, a sastoje se od postolja i posuda. Svaki od njih predstavlja i podsjeća na našu prošlost izraženu u tradicijskim tehnikama pletenja košara u kontinentalnom dijelu Hrvatske, odnosno ribarskih vrša na Jadranu te autohtonih materijala poput hrasta, oraha ili jasena od kojih je izrađeno postolje.

Svaki tanjur je dvostrani pa ima dvostruku funkciju, a izrađuju se od getacora, HI MACS-a ili pleksija. Uzorci na njima su igra krugova kao glavni oblikovni element, a nužni su da bi se poklopci mogli okretati. Različitost tehnika i njihova kombinacija omogućuju individualnost za svaki prostor i osobu.

Prvi u seriji bio je stolić od masivna drva, izrađen od lijepljenih masivnih letvica hrasta oblikovanih CNC strojem za obradu drva, a predstavljen je na izložbi Zajednice za industrijski dizajn. Nakon nje, u New Yorku u sklopu izložbe Product Art New York koja predstavlja dizajnere jugoistočne Europe.

Drugi izrađeni stolić, inspiriran izradom vrša, konstrukcije od savijene plastificirane žice opletene konopcem, bio je eksponat izložbe Croatian Holiday o kojoj smo pisali i mi… Upravo je taj stolić obišao Europu, a nedavno je bio i izložbeni primjerak na Ambienti, gdje mu se pridružio prototip ispleten od šibe, koja je kuhana i oguljena te pletena rukama pravog košaraša u tradicijskoj tehnici. Oba ta stolića imaju funkciju košara za pospremanje stvari unutar njih.

Zadnji, bijeli stolić produkt je Nikolinine radoznalosti i proučavanja kako se ponaša materijal HI MACS i koji su procesi potrebni da bi se izradio stol u tom modernom materijalu i modernoj tehnici te odnos između njih kao kontrast glavnoj ideji prirodnog i tradicionalnog.

– Krug je simbol vječnost i bezvremenosti jer nigdje nema očitog početka ni kraja, kao ni naše misli, kao ni naša sjećanja. Stolići nas materijalima podsjećaju na tradiciju i korijene te ispunjavaju prazninu nastalu izgubljenim sjećanjima. Prošlost, tradicija i kulturna baština implementirane su u funkcionalni predmet i prenesene u moderno doba te nastavljaju prekinuti niz usmene predaje, podsjećaju nas na ljepše i jednostavnije dane djetinjstva i ujedno nastavljaju tradiciju prenošenja znanja s koljena na koljeno. Zaboravljena tradicija je oživljena i reinterpretirana suvremenim materijalom i oblikom.

Postavljanjem elemenata u interijere i eksterijere, oni nesvjesno educiraju stranog korisnika o hrvatskom povijesnom naslijeđu, a domaćeg podsjećaju na djetinjstvo, na kraj iz kojeg potječe, i daju mu osjećaj kontinuiteta i postojanost – kaže Nikolina. Dodaje kako je izlaganjem na izložbama dobila pozivitne reakcije što ju motivira da daljnji razvoj prema masovnoj proizvodnji, a pregovara i s proizvođačima koji su voljni osigurati njihov plasman na inozemno tržište.

– I, jesi li zadovoljna? – pitam je dok promatra svih pet stolića.

– Jesam – odgovara sa smiješkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:04