BIOMATERIJAL

Nova alternativa pravoj i sintetičkoj koži: Biorazgradivi materijal od voća i algi

 Youyang Song
Promatrajući obnovljivost biljaka, dizajnerica se usredotočila na potencijal kore od banane i algi za stvaranje PEELSPHERE

Dizajnerica tekstila iz Berlina Youyang Song razvila je PEELSPHERE, 100% biorazgradiv i cirkularni materijal izrađen od voćnog otpada i algi korištenjem naprednog inženjeringa materijala. Dizajniran kao alternativa pravoj i sintetičkoj koži, novi je tekstil istovremeno estetski ugodan i svestran - s misijom da svojom kvalitetom i ljepotom inspirira održiv, zdrav i uravnotežen način života. „Strastvena sam oko istraživanja biomaterijala i održivog razvoja. Moja je svrha inspirirati i doprinijeti boljem planetu novim ekološkim materijalima i održivim strategijama” – kaže Song za Designboom.

image
Youyang Song

Promatrajući i razvijajući obnovljivost biljaka, dizajnerica se usredotočila na potencijal kore od banane i algi za stvaranje PEELSPHERE. Rezultirajući proizvod je savitljiv i vodootporan tekstil koji se može vesti,, tkati i plesti kako bi se stvorili beskonačni uzorci. Štoviše, ovisno o upotrebi, može se stvrdnuti i stvoriti zaštitnu futrolu ili postati mekan za dizajn tkanina. Ovaj bio-inovirani materijal tako se nalazi na raskrižju dizajna, znanosti o materijalima i održivosti.

image
Youyang Song
image
Youyang Song

PEELSPHERE je osvojio njemačku nagradu za održivost, Nagradu za inovacije u Oxfordu, kao i Nagradu za K-generaciju od Kering grupe. Song je također bila nominirana za Ein & Zwanzig World’s Design Talents 2019 od njemačkog dizajnerskog vijeća i programa Re-FREAM koji financira EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:49