Praktične i moderne

Nove male Ikea kuhinje: 7 elegantnih i praktičnih rješenja za malene prostore

 IKEA/Cate St Hill
Ove ideje pomoći će vam da stvorite jedinstvenu i funkcionalnu kuhinju bez obzira na prostor s kojim raspolažete

Ideje za male Ikea kuhinje savršene su za one koji žele stvoriti praktičnu, elegantnu i pristupačnu kuhinju s malo prostora na raspolaganju.

Dizajniranje bilo koje kuhinje velik je pothvat, ali kada je prostor malen, stvaranje funkcionalnog prostora koji dobro izgleda može biti još teže, ali uz malo kreativnog razmišljanja i pametnih ideja za male kuhinje, postoji čitav niz mogućnosti.

Od ugradbenih modularnih sustava ormara do samostojećih komada, Ikea kuhinje nude širok raspon rješenja posebno dizajniranih za male prostore i u stilovima koji će zadovoljiti sve ukuse.

image
IKEA

KAKO DA DIZAJNIRAM MALU IKEA KUHINJU?

Da biste dizajnirali raspored male Ikea kuhinje, prva stvar koju trebate učiniti je napraviti popis onoga što trebate pohraniti, a zatim tlocrt.

Najbolja početna točka je razmotriti što točno trebate pohraniti i kako to najbolje pohraniti. Promijenite zahtjeve za kuhinju i smanjite ono što trebate pohraniti na osnove, neizmjerno će pomoći.

Razmislite o tome koliko prostora za pohranu vam je potrebno i podijelite svoju kuhinjsku opremu na ‘svaki dan‘, ‘ponekad‘ i ‘rijetko korišten‘‘. Svakodnevni artikli trebaju biti blizu prostora za pripremu hrane, možda na otvorenim policama, ‘ponekad korišteni‘ predmeti moraju biti nadohvat ruke, a ‘rijetko korišteni‘ mogu biti dalje, možda u samostojećem ormariću.

Što se tiče rasporeda, uvijek pokušajte slijediti pravilo kuhinjskog trokuta prema kojem bi hladnjak, štednjak i sudoper trebali biti na jednakoj udaljenosti jedni od drugih.

Prvo razmislite o hladnjaku/zamrzivaču jer je to obično najveći pojedinačni komad i mora biti lako dostupan. Priprema hrane mora biti jednaka udaljenost između ploče za kuhanje i sudopera ako je moguće. Ako je prostor na radnoj površini za pripremu hrane ograničen, instalirajte spremnik za recikliranje hrane na izvlačenje ispod prostora za pripremu hrane kako biste ga brzo i jednostavno mogli očistiti.

KAKVA JE TIP IKEA KUHINJE PRIKLADNA ZA MALI PROSTOR?

I Ikeine ugradbene kuhinje i samostojeća kuhinjska rješenja mogu dobro funkcionirati u maloj kuhinji. Često će najbolje rješenje biti kombinacija ugradbenih ormarića dizajniranih da tijesno stanu u raspoloživi prostor i prijenosnih rješenja.

Kada su u pitanju ormarići, ormarići male dubine odlična su opcija. U njih nećete smjestiti kućanske aparate, ali se ti skučeni prostori mogu koristiti za dodatnu pohranu gdje standardni osnovni ormarići ne stanu.

Kako bismo vam pomogli da se nadahnete, zaokružili smo mnoštvo ideja za male Ikea kuhinje kao i nekoliko savjeta stručnjaka.

IDEJE ZA MALE IKEA KUHINJE

Sjajna stvar u vezi s malim Ikeinim kuhinjskim idejama je ta što su nevjerojatno fleksibilne. Dizajnirani za samostalno sastavljanje i dostupni u nizu standardnih veličina, modularni Ikea ormari mogu se opremiti nizom internih prostora za pohranu i konfigurirati na bezbroj načina za stvaranje savršenog rasporeda male kuhinje. Dostupna je i široka lepeza višenamjenskih samostojećih kuhinja i ideja za kuhinjsko pohranjivanje, od malih kolica za povrće do prijenosnih kuhinjskih otoka koji se mogu lako premjestiti ako trebate više prostora za zabavu.

image
IKEA

1. ISKORISTITE VISINU ZIDA

Kada je tlocrtna površina prostorije ograničena, važno je iskoristiti visinu prostorije. Ikea nudi niz pristupačnih jedinica standardne veličine koje se mogu konfigurirati da maksimalno iskoriste male prostore, uključujući visoke METOD MAXIMERA ormare koji mogu imati police ili ladice.

Iskoristite svu visinu svoje kuhinje. Pobrinite se da vaši ormarići budu što bliže stropu. Tamo se mogu pohraniti manje korišteni predmeti, koji će vam biti lako dostupni kada su potrebni.

image
@theminnestuga/@thefauxmartha

2. PRILAGODITE VRATA IKEA KUHINJE

Ugradnjom vrata izrađenih po narudžbi na Ikea trup je izvrstan način da stvorite izgled moderne, vrhunske kuhinje za djelić cijene.

Ovdje je dizajnerica interijera Melissa Coleman preobrazila kuhinju svoje vikendice s Ikeinim ormarićima i vratim koja savršeno nadopunjuju interijer obložen cedrovinom i šumsko okruženje. Integrirana perilica posuđa pomaže u stvaranju ujednačenog izgleda, dok karirani pod donosi zabavan kontrast.

image
Cate St Hill

3. OGRANIČITE ORMARE NA JEDAN ZID

Ako je prostor tijesan, tada odabir linearnog rasporeda i postavljanje ormarića na jedan zid može biti najučinkovitija upotreba prostora i može učiniti da mala kuhinja izgleda većom. U ovoj maloj Ikeinoj kuhinji dizajnerica interijera i spisateljica Cate St Hill maksimalno je iskoristila svaki centimetar prostora.

‘Odlučila sam postaviti kuhinjske ormariće sve do stropa i dodati dodatni red jedinica iznad gornjih ormarića preko radne ploče. Voljela bih otvorene police, ali to nikako ne bi realno funkcioniralo‘, kaže Cate St Hill. ‘Uvijek mislim da prostor iznad jedinica ionako postaje pomalo izgubljen prostor, neizbježno ostavljen da se skupi prašina. To znači da možemo pohraniti sve stvari koje ne trebamo nužno svaki dan, poput vaza, kuharica, opreme za pečenje itd.‘

Budući da je prostor bio mali, trebao je biti uredan, pa je Cate odabrala elegantnu i jednostavnu sivu kuhinju s VEDDINGE mat sivim vratima. ‘Odlučio sam sve zadržati što je moguće manje. To je značilo integrirane uređaje (uključujući napu) i jednostavna kuhinjska vrata s otvaračima umjesto ručki. Mislim da daje aerodinamičniji izgled i pomaže kuhinji da se uklopi u zid.‘

image
IKEA

4. RAZMISLITE O UREĐAJIMA

Ovaj prostor dokazuje kako se uz pametno razmišljanje i dizajnerska rješenja kuhinja može ugurati u najmanji prostor. Sastavljena od otvorenih polica, dva ormarića i tri ladice, ova ENHET kuhinjska jedinica savršeno pristaje u kut sobe – idealno za mali stan ili Air BnB smještaj. Kako bi se povećao prostor, hladnjak sa zamrzivačem premješten je u udubljenje iza zavjese, a umjesto pećnice ili ploče za kuhanje, prijenosna ploča za kuhanje se priključuje u zid.

Ovisno o tome koliko često koristite kuhinju, ploča za kuhanje tradicionalne veličine možda neće biti potrebna. Indukcijske ploče za kuhanje s 1. ili 2. zone štede puno prostora na radnoj površini u maloj kuhinji. Prijenosna opcija kao što je TILLREDA može se čak i potpuno pohraniti kada se ne koristi.

image
Husk Kitchens

5. KOMBINIRAJTE STANDARDNE IKEA ORMARE S RJEŠENJIMA PO NARUDŽBI

Čvrste i cjenovno pristupačne, Ikeine kosturne jedinice čine izvrsnu bazu za prilagođavanje elementima po narudžbi.

Kada dizajnirate malu kuhinju, ‘pobrinite se da svaki centimetar prostora bude iskorišten tako da dizajnirate spremište da stane u svaki nezgodan prostor, bilo da se radi o vrlo plitkim policama za začinsko bilje ili uskim policama za boce vina ili ladicama ugrađenim u stepenice, svaki kut može biti iskorišten‘, kaže Dave Young, osnivač Husk Kitchensa.

Razmotrite detalje, od malih kuhinjskih otoka do ideja za bar za doručak za male kuhinje. ‘Potpuno smo se prilagodili kuhinji ovog klijenta, podižući Ikeine kosturne jedinice na potpuno novu razinu. Uveli smo police po narudžbi na otoku s dodatnim sjedalima na šanku za doručak i udaljenom kraju otoka.‘

image
IKEA

6. ZIDNE ORMARE ZAMIJENITE ALTERNATIVNIM SKLADIŠTIMA

Uklanjanje zdepastih zidnih ormarića iznad glave i njihova zamjena alternativnim rješenjima za pohranu odličan je način da mala kuhinja djeluje prostranije i otvorenije. Razmislite i o tome trebaju li kuhinjski elementi biti svjetliji ili tamniji od zidova?

‘Iskoristite svoje zidove. Možda postoje područja u vašim kuhinjama u koja ormarići neće stati, no ta se područja još uvijek mogu koristiti. Kuke ili sustavi tračnica mogu se koristiti za držanje predmeta čvrsto uza zid i pri ruci,‘ kaže Grant Robertson, voditelj dizajna interijera, IKEA UK & Ireland.

Ovaj KUNGSFORS rešetkasti sustav za vješanje i kolica zajedno s vratima savršeni su za ljubitelje skandinavskog dekora.

image
IKEA

7. DODAJTE PRIJENOSNE KOMADE

Samostojeće kuhinje izvrstan su način da unesete fleksibilnost u kuhinjski raspored jer to znači da se kuhinja može premještati ako se namjena prostora treba promijeniti, a uz to ih možete ponijeti sa sobom ako se preselite.

Ikea ima mnoštvo samostojećih jedinica za sve ukuse, od laganih drvenih koji se lako mogu podići i savršeni su za kuhinje na selu, do metalnih kolica na kotačićima u industrijskom stilu. Prijenosni kuhinjski otoci izvrsni su za stvaranje dodatnog radnog prostora, ali ako je prostora premalo, postoje druge alternative.

‘Daska za rezanje koja se postavlja iznad sudopera može pružiti dodatni prostor na radnoj površini kada se sudoper ne koristi. NORRSJÖN daske za rezanje dizajnirane su tako da savršeno pristaju na NORRSJÖN sudopere i izrađene su od otporne hrastovine,‘ kaže Grant Robertson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:01