POD STRESOM STE?

Novi dizajnerski trend "zen-tech" učinit će da se u tren oka osjećate smirenije kod kuće

 Muse 2
Veliki novi dizajnerski trend je "zen-tech" ili gadgeti koji vas u trenu oslobađaju od stresa

Koncept "zen tech" bi se puristima mogao činiti kao svetogrđe, ali oni očito nisu ti koji se bore pronaći svoj unutarnji mir. Nova generacija izuma obećava da će nas tamo dovesti brže, dublje, bolje, često čak i bez potrebe da naučite kako meditirati (a mnogi dolaze s produljenom mogućnošću povrata, što vam omogućuje da ih isprobate prije kupnje).

Također se čini da razumiju naše mane, s nekoliko inovacija koje uklanjaju potrebu za mobilnim aplikacijama - a time i naše iskušenje da odlutamo na svoje zaslone. "Postoji ogroman potencijal kada spojite ljudsku tehnologiju i proizvedenu tehnologiju", kaže Chris Connors, učitelj meditacije i osnivačica aplikacije za meditaciju Opo za Livingetc. Postoje čak i situacije u kojima se priroda ne može natjecati - na primjer, slušanje zvukova. "Priroda vam može dati samo blagu verziju," objašnjava, "dok 3D zvuk kroz dobre slušalice može biti mnogo specifičniji, precizniji i dojmljiviji. To je ironija." Unastavku vam donosimo najbolje uređaje zen techa.

image
Core by hyperice

1. CORE

Nekima bi od nas moglo biti drago da ih drže za ruke tijekom procesa učenja meditacije - a Core ball to uglavnom čini. Držite loptu u rukama dok slušate jednog od Coreovih trenera za meditaciju i disanje (putem aplikacije), dok nježne vibracije i svjetla vode vaše disanje. U međuvremenu, EKG senzori, koji se nalaze na mjestu gdje su vaši palčevi, prikupljaju povratne informacije za mjerenje uspjeha svake sesije.

image
Melo

2. MELO

"Umirite dah i umirit ćete svoj um" - to će vam reći svaki stručnjak. Melo, prekrasno jednostavan uređaj u obliku oblutka koji udobno leži u vašem dlanu, vodit će vas do mirnijeg daha bez potrebe da gledate u ekran. Umjesto toga birajte između dodirnih povratnih informacija i/ili LED uzoraka koji će vas podučavati kroz tri različite vježbe disanja. Zahvaljujući njegovoj prenosivosti, možete ga ponijeti gdje god vam je potrebno, a da to nitko i ne primijeti.

image
Muse 2

3. MUSE 2

Ako vaši pokušaji meditacije uvijek završe razmišljanjem što skuhati za večeru, ono što vam treba je nešto što će vas vratiti zadatku koji je pred vama. Muse traka za meditaciju radi upravo to: njezini ugrađeni senzori koji se nalaze na vašem čelu čitaju vaše moždane valove dok pratite vođenu meditaciju (putem mobilne aplikacije), a čim vam um odluta, čut ćete blagi znak koji će vas potaknuti natrag na pravi put.

image
Morphée

4. MORPHÉE

Neka vas ne zavaraju staromodne tipke za navijanja - iza drvenog kućišta i mjedenih tipki Morphéea dizajniranog u Provansi nalazi se softver za više od 200 vođenih meditacija i sesija opuštanja.

Birajte između programa od osam do 20 minuta, muškog ili ženskog vodiča, slušalica (nisu uključene) ili zvučnika i tema uključujući zvukove prirode, opuštajuće pjesme, vizualizacije i pomagala za spavanje, od kojih se mnoga temelje na dinamičnoj metodi opuštanja.

Taktilne tipke dolaze na svoje noću, kada možete odabrati željeno opuštanje u mraku.

image
Sensate 2

5. SENSATE 2

Ovaj elektronički "kamenčić" veličine dlana nalazi se na vašim prsima (trebate ležati) i koristi niskofrekventnu infrazvučnu tehnologiju - tj. vibrirajuće impulse - za stimulaciju živca, koji vam zauzvrat pomaže da se opustite - trenutno.

image
Sensiks

6. SENSIKS

Zamislite da se možete maknuti od stresa i ravno na rajski otok i osjetiti toplo sunce na svojoj koži. Pa, upravo je to moguće ako uđete u Sensiks VR.

Nizozemska medicinska tehnološka tvrtka Sensiks dizajnirala je kapsule za "doživljaj" kako bi potaknula "prebacivanje mozga" iz stanja pasivnog promatranja u stanje aktivnog sudjelovanja, čineći ga "hiper-realističnim iskustvom".

image
LightVision by Layer x Resonate

7. LIGHTVISION OD LAYER X RESONATE

Stilizirane poput para skijaških naočala omotanih tkaninom, LightVision naočale prevode videozapise prirode (recimo plivanje riba) u biomorfne LED uzorke koji su vidljivi zatvorenim očima. Oni, zajedno s vibracijama i visokotehnološkim zvukovima, aktiviraju moždanu reakciju da se tijelo opusti i oslobodi stresa, i u trenu sete u dubokom, meditativnom stanju bez napornog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:03