Vješalice

Novi fetiš dizajnera

Samostojeće, zidne, podne, ovješene o strop, moderne, klasične, drvene, metalne... Pronašli smo ih sve i garantiramo da su originalne, funkcionalne i lijepe

Vješalica… ajmo ozbiljno sada, je li itko ikada od vas analizirao i promišljao o tome što dobra vješalica zaista znači? Ima li uopće dobrih i manje dobrih vješalica i po kojim kriterijama se to procjenjuje?

Postoje li neka pravila kako odabrati savršenu vješalicu za svoj dom i biste li svoj ukus i želje trebali podrediti tim pravilima ili bi se jednostavno trebali prepustiti svojoj intuiciji i kupiti ono što vam u tom trenutku odgovara? Odgovor se nalazi negdje na sredini.

Naime, naravno da je ono što se vama sviđa najvažnija komponentna kod kupnje, no kako biste znali što vam se sviđa, morate biti dobro upoznati s onim što se na tržištu nudi. Uz sve to, ne škodi pročitati savjete stručnjaka. Možda vam baš oni olakšaju cijelu ovu misiju traženja idealne vješalice. O tome kakve sve vješalice postoje, koje su njihove prednosti, a koje mane i u koje prostorije kakve modele smjestiti, pričali smo s Ivanom Ferenčak, vlasnicom trgovine Dizajnholik.

– Osnovna podjela vješalica je na samostojeće, odnosno podne i zidne. A tu je i jedna relativno nova kategorija koju čine vješalice ovješene o strop. Nadalje se vješalice mogu podijeliti po stilu, na klasične ili moderne. I naposljetku, dijelimo ih prema materijalu od kojeg su napravljene. Pritom su drvene i metalne (čelik, aluminij i sl.) najzastupljenije.

Vješalice se sve češće izrađuju od gume pa čak i kompozitnih smola

Slijede ih one izrađene od najrazličitijih plastičnih masa, a u posljednje vrijeme sve češće koristi se i guma jer je otporna, zahvalna za održavanje i nježna prema odjeći. Na tržištu danas postoji i sva sila novih tehnoloških materijala poput kompozitnih smola od kojih se vrlo lako modeliraju najrazličitiji oblici.

Poznati je primjer duhovita i pomalo nadrealistička serija vješalica u obliku ljudskih šaka američkog dizajnera Harryja Allena koji je koristio poliestersku smolu pomiješanu s mramorom – priča Ivana koja kao osnovno pravilo kod odabira vješalice ističe – metar u ruke!

Drugim riječima, prije svega potrebno je točno premjeriti prostor kako bi se utvrdilo koju vrstu vješalice uopće možete smjestiti u zadani ambijent. Pritom na umu treba imati i gabarite vješalice kada se na nju nagomilaju kaputi. Tako u današnjim sve skučenijim prostorima često neće biti mjesta za smještaj samostojeće vješalice.

Na sreću, tržište je preplavljeno vrlo inventivnim i često vrlo zabavnim rješenjima zidnih vješalica koje će u tom slučaju biti vaš jedini izbor. – Viseće stropne vješalice svojevrstan su hibrid podnih vješalica jer također ‘trodimenzionalno ulaze u prostor’. One su izvrsno rješenje za sve koji žele iznenađujući i dekorativni efekt u prostoru, a opet, ispod njih možete smjestiti posudu za kišobrane, priručni stolac za zavezati cipele i slišno – kaže Ivana.

Što se tiče odabira materijala, to je, ističe Ivana,već pitanje osobnih preferencija i stila koji prevladava u vašem domu i pravila zapravo nema, osim što je potrebno paziti da vješalice koje stavljate u kupaonicu budu izrađene od materijala otpornih na vlagu.

– Kod vješalice za kupaonicu odaberite nekorozivni aluminij ili neki drugi metal zaštićen antikorozivnim premazom. Upravo je ovo prostorija u kojoj, ako to kvadratura dopušta, uvođenjem podne vješalice tamo gdje se ona najmanje očekuje, možete postići maksimalan dekorativni efekt. U protivnom ćete, naravno, odabrati zidnu vješalicu ili neku koju možete montirati na vrata.

U dječjim sobama također je praktičnije postaviti neku zidnu vješalicu zabavnog oblika jer klinci su nestašni i mogu prevrnuti i najstabilniju vjeπalicu. Hodnici, radni prostori, čekaonice, uredi i slično podliježu samo pravilu praktičnosti. Dakle, treba imati na umu koliki je prosječan broj ljudi koji na vješalicu odlažu stvari i prema tome odabrati prikladnu vješalicu. Sve ostalo, odnosno estetski element, stvar je spretnosti dizajnera interijera ili vas samih – objašnjava Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:27