Mokre sobe

Novi kupaonski trend za male kupaonice. Niste znali da vam treba u životu, a znači puno

 ALVAREZ/GETTY IMAGES
Riječ je o vlažnim prostorijama, koje spajaju kadu i tuš u jedan popločani prostor s glavom tuša.

Omogućujući tako cijeloj kupaonici da funkcionira kao tuš kabina. Ovako dizajnirani mokri prostori podižu male kupaonice na višu razinu, posebno ako nemate puno mjesta za tuširanje, budući da ne morate brinuti o smještaju glomaznih tuš vrata i ostalih dodataka.

Popularnost mokrih soba posljednjih nekoliko godina je porasla. Korisnicima se sviđa cjelokupni izgled njihove kupaonice i lakoća s kojom mogu pristupiti tušu. S namjenskom mokrom prostorijom, vlasnici mogu provesti onoliko vremena opuštajući se u sobi koliko žele, bez potrebe da napuštaju prostor kako bi zgrabili potrepštine za tuširanje ili brinuli hoće li pokvasiti pod.

image
DADAO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ZNAČAJKE MOKRE SOBE

Što bi točno trebala sadržavati vaša mokra soba osim tuša i/ili kade, ako imate mjesta za oboje? Idealna mokra prostorija ima prirodno svjetlo kroz prozor, klupu za sjedenje i dovoljno spremišta. Ako mokra prostorija ima i krovni prozor ili pogled na dvorište, užitak je još veći. Neka prostor teče prema van, a priroda uđe.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

PREDNOSTI MOKRIH PROSTORIJA

Vlažna prostorija može značajno promijeniti standardnu kupaonicu, čineći je smirenijom čak i kad je mala. Uz to, vlažna prostorija na učinkovit način daje opuštajući osjećaj velike spa kupaonice. Izvrsno štedi prostor, pa je savršena za kupaonice na malo kvadrata ili kupaonice nezgrapnog oblika. Budući da nije toliko ograničena zahtjevima standardnih veličina tuševa i kada, možete stvoriti mnogo otvoreniji, prozračniji i čistiji raspored kupaonice.

Mokra soba doista ima mogućnost učiniti svakodnevne rituale glamuroznijima. Ideja o mokroj sobi razvila se od nečega što se smatralo praktičnijim, ali je s vremenom postala oličenje luksuza nalik na kućni spa.

image
IVANMOLLOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mokre prostorije također mogu olakšati kupanje osobama s poteškoćama u kretanju. Pristupačnost je ključna u svim prostorijama u kući, posebno u kupaonici. Vlažna prostorija omogućuje da se istuširate bez potrebe da uđete ili pređete bilo što bi moglo biti prepreka.

Ljubitelji biljaka također bi mogli cijeniti mokru prostoriju u svojom domu. Kada se ne koristi, mokra prostorija je savršeno mjesto za one delikatne tropske sobne biljke koje svi volimo, a podižu cijelu kupaonicu u prozračno mirno utočište.

image
TEERAPHAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

DIZAJNIRAJTE SVOJU KUPAONICU KAO MOKRU PROSTORIJU

Prostor treba pravilno prilagoditi rasporedu mokre prostorije u smislu funkcije i estetike prilikom odabira i ugradnje materijala. Vizualno, elementi su otvoreni jedni prema drugima, tako da kontinuirani materijali pomažu u stvaranju kohezivnog izgleda. Pitome je ključna podna pločica koja ulazi u tuš bez prijelaza.

Za ispravnu odvodnju morate uzeti u obzir i vrstu poda na koji ćete postaviti pločice. Ovdje morate uzeti u obzir nagib pod tušem, što znači da vaše podne pločice moraju biti male ili dostupne u više veličina. Umjesto ugradnje tradicionalnog umivaonika, odlučite se za onaj koji pluta.

image
DADAO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ŠTO TREBA IMATI NA UMU PRIJE INSTALACIJE

Želite sami dizajnirati mokru sobu? Važno je imati na umu nekoliko ključnih logističkih stvari. Ispravna drenaža i ispravno instalirani sustavi odvodnje izuzetno su važni za funkcioniranje i dugovječnost mokre prostorije. Razmišljajte o tome kao o unutarnjem bazenu: vaša će mokra soba morati biti posebno zatvorena. Svakako angažirajte stručnjaka kako bi se osiguralo da sve ide glatko s hidroizolacijom. Riječ je o postupku dodavanja sloja zaštite između zidova, poda i pločica koje koristite u mokroj sobi. Ovo je ključno kako biste bili sigurni da nećete izazvati curenje i oštetiti okolna suha područja u vašem domu!

Na kraju, trebali biste voditi računa o vrsti pločica koje postavljate u svoju mokru sobu. Iako mokre prostorije pružaju izvrsnu priliku za prikazivanje neprekinutog niza izvrsnog dizajna pločica, važno je uzeti u obzir otpornost pločica na klizanje prilikom odabira, budući da je lakše skliznuti na mokrim podovima. Međutim, lako je izravno riješiti ovaj problem. Ako se ne želite poskliznuti kada posežete za sapunom, razmislite o pločicama koje imaju malo više teksture ili biste razmislite o nanošenju protukliznog brtvila na pločice nakon postavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:00