NICOLAS RUINART

Novi paviljon poznatog japanskog arhitekta Sou Fujimota u Francuskoj

 Sou Fujimoto
Svijetla i sofisticirana građevina crpi inspiraciju iz mjehurića šampanjca

U Reimsu, u Francuskoj, japanski arhitekt Sou Fujimoto dizajnirao je novi centar za posjetitelje "Paviljon Nicolas Ruinart". Zgrada od 1400 četvornih metara izdizat će se na zemljištu od 7000 četvornih metara, uključujući 5000 četvornih metara zaštićene šume.

image
Sou Fujimoto

Ovo područje koje je dizajnirao krajobrazni arhitekt Christophe Gautrand umjetničko je iskustvo samo po sebi: posjetitelji mogu slobodno šetati šumovitim područjima, vinogradima i povrtnjacima, gdje je svaka biljka pažljivo odabrana u skladu s klimatskim promjenama i kako bi se promicala bioraznolikost. Moguće je i hodati stazom s drvoredima koja podsjeća na mineralne elemente.

image
Sou Fujimoto
image
Sou Fujimoto

Paviljon – s fasadom obloženom gradijentnim staklom – zamišljen je kao suvremeni objekt koji je u kontrastu s obližnjim povijesnim zgradama i odražava ih u isto vrijeme. Njegov oblik inspiriran je bocom Ruinart i oblinom mjehurića šampanjca, a sadrži lokalno drvo i prirodni vapnenac iz regionalnog kamenoloma.

image
Sou Fujimoto

"Ova blistava, lagana i prozirna zgrada projektirana je da dočeka posjetitelje kao kutija s draguljima. Utjelovljuje Maison Ruinart, kao nasljednika drevne povijesti – koju predstavlja bijeli vapnenac okvira zgrade – i inovativnu viziju, poput vitkog, uzdignutog oblika krova," rekao je Sou Fujimoto za Domus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:15