MORSKO ČUDOVIŠTE

Novi život stare platforme: Sada ima veliki vrt, tobogan, vodopad i vidikovac

 Ben Birchall
Instalacija sadrži tobogan na više razina, studio za emitiranje i amfiteatar, a helidrom sada funkcionira kao vidikovac

Dizajnirana od strane kreativnog studija Newsubstance za festival "Unboxed: Creativity in the UK" koji financira vlada, See Monster jedna je od najvećih javnih umjetničkih instalacija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

image
Ben Birchall
image
Ben Birchall

Četverokatna platforma na obali teška je 450 tona, a nalazi se u plitkom bazenu na obali Weston-super-Mare, u Somersetu. Njezina gornja razina sadrži divlji vrt sačinjen od biljaka prikladnih za za to područje i klimu. Umjetnička instalacija sadrži tobogan na više razina, studio za emitiranje i amfiteatar, dok nekadašnja helidrom platforma sada funkcionira kao vidikovac, a tu je i vodopad pada dug 10 metara.

image
Ben Birchall
image
Ben Birchall

Kinetička umjetnička djela na platformi osmišljena su s obzirom na meteorologiju i način na koji se ona može koristiti za pomoć u izgradnji održivije budućnosti. Neki su izrađeni od aluminija kako bi izdržali korozivnu sol u morskom zraku, drugi koriste vjetar i solarnu tehnologiju za generiranje energije za napajanje sustava za navodnjavanje u vrtu platforme na najvišim razinama.

image
Ben Birchall

Prema riječima glavnog kreativnog direktora festivala, Martina Greena, "Transformacija zapušetne platforme u jednu od najambicioznijih javnih umjetničkih instalacija u UK […] nudi nacrt za ponovnu upotrebu industrijskih struktura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:32