NEOBIČNI REDIZAJN

Novi život starog namještaja

Tehnika kintsugi je japansko umijeće popravljanja razbijene keramike pomoću laka pomiješanog sa zlatnim prahom, a Tatiane Freitas umjesto njega koristi prozirni akril

Brazilska vizualna umjetnica Tatiane Freitas daje starom i slomljenom namještaju s otpada drugu priliku u svojoj seriji „My Old New”. Freitas dovršava slomljene drvene dijelove stolaca, uzglavlja za krevete, stolića i ogledala prozirnim akrilom, oživljavajući njihovu funkcionalnost na vizualno zanimljiv način.

Umjetnica tvrdi da je oduvijek željela stvarati komade "koji će izdržati surovost vremena, i stoga svojim novim vlasnicima donijeti sjećanja izazvana u njoj, mnoga izgubljena u prošlosti”.

Tatiane je u brazilskom gradu São Paulu prvo završila modnu školu, a onda studij vizualnih umjetnosti, no oduvijek ju je prije svega zanimao dizajn.

Godinama dovršava slomljene drvene stolce prozirnim akrilom kako bi stvorila nešto što se može smatrati kintsugi skulpturama. Tehnika kintsugi je japansko umijeće popravljanja razbijene keramike pomoću laka pomiješanog sa zlatnim prahom. Kintsugi taj postupak pretvara u kreativni čin kojim predmet iznova postaje potpuno funkcionalan. Prvi stolac iz serije ‘My Old New‘ Tatiane je izradila 2010. Umjesto zlata, koje obično koriste japanski majstori, ona je odabrala akril jer je proziran pa promatrači dobro vide spojeve i ono što se krije iza njih.

Umjetnica je započela seriju prvo s vlastitim polomljenim stolcem. Rekonstrukcija je oduševila njezine prijatelje pa su joj oni donosili svoje stare stolce sa tavana. Kako ju je tehnika očarala, a rezultati su bili izvanredni, Tatiane je počela obilaziti buvljake u potrazi za najljepšim primjercima.

- Revidiranjem prošlosti istovremeno se prisjećam i nastavljam graditi vlastiti narativ, kao i osobnu potragu za mladim i slobodnim srcem te umom punim sjećanja. Ono na taj način ne ostaje zarobljeno u prošlosti, već odlazi u sadašnjost - smatra umjetnica.

Freitas je nedavno izradila svoje stolce u minijaturnim verzijama i poredala ih jednog pored drugog na zidu Galerije Guy Hepner u New Yorku. Izgledaju kao da lebde, a razgledati se mogu do kraja kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:44