Super štednja

Novinarka otkrila svoj trik štednje kojim je u tri godine uštedjela za novi stan

 GEORGECLERK/GETTY IMAGES
Ovako mogu štedjeti svi koji imaju dovoljno velika primanja da pokriju sve životne troškove

Novinarka New Zeland Heralda Cherie Howie postala je pravi hit na internetu nakon što je podijelila jednostavan trik kojim je u tri godine uštedjela novac za novi stan, a svoj ‘recept’ otkrila je u Facebook grupi Cheaper Living. Ona je još 2015. godine kupila kuću u Aucklandu nakon što je štedjela samo tri godine.

– Moja majka naučila me ovako organizirati trošenje novca i nakon tri godine mogla sam kupiti stan – napisala je Cherie Howie.

image
FACEBOOK/ CHEAPER LIVING/

I, u čemu je tajna? Prvi savjet - slušaj svoju majku.

- Bog zna kako je mama naučila - možda od vlastite mame. Siguran sam da mnogi ljudi već čine isto ili slično sa svojim novcem. Sve što znam je da mi je tada trebala sva pomoć koju sam mogla dobiti za upravljanje svojim novcem. Kupiti kuću u Aucklandu samostalno i uz novinarsku plaću znači napraviti plan.

Cherie tvrdi kako je potrebno novac koji zarađujete podijeliti na tri različita računa. Prvi račun koristi za uobičajene troškove poput režija, stanarine, pretplata, hrane i struje, računa za telefon i vodu, plus 60 funti džeparca tjedno.

Na drugi račun trebate prebaciti novac koji planirate trošiti za odlazak frizeru, kupnju odjeće i obuće, darove, odlazak doktoru, dok na treći račun trebate odvojiti novac koji želite uštedjeti.

- Znam da mnogi već rade ove stvari, ali htjela sam podijeliti plan koji sam napisala za prijatelja prije nekoliko mjeseci, objasnila je na Facebooku.

- Uronite u ovo dok računi pristižu. Nemojte biti u iskušenju s drugog računa trošiti novac za namirnice ili obrnuto, važno je da se pridržavate onoga što ste si sami odredili – savjetuje Cherie koja objašnjava kako se na ovaj način ne treba nužno štedjeti za stan, već za ono što želite, poput putovanja ili novog automobila.

- Da, znam ‘život može baciti granatu i na najbolje smišljene planove‘... ali još uvijek mislim da plan ne čini nikakvu štetu.

Otkako je Cherie objavila svoj trik na Facebooku, mnogi su pohvalili njegovu jednostavnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. studeni 2023 11:00