Novo, moderno lice tradicionalnih ćilima

Chilim by Mirko Di Matteo Designs

Ćilimi kao prava umjetnička djela, važne kulturne vrijednosti zbog tradicionalne izrade, bogatog kolorita i raznovrsnih mustra, predstavljaju spoj utjecaja dalekog Orijenta i autohtonih balkanskih elemenata. Stoga ni ne čudi što se ćilimi – naročito u Bosni i Hercegovini – koriste kao tradicionalni uporabni predmeti, ali prije svega i kao dekoracija, obiteljsko blago koje se prenosi s generacije na generaciju i po nekoliko desetljeća krasi podove starih bošnjačkih kuća. No, danas se ćilimi sve rjeđe koriste prilikom opremanja doma.

Na koji ih način vratiti u domove, odnosno u moderno uređene stanove, bila je nit vodilja ideje dizajnerske kuće “Mirko Di Matteo Designs” i dizajnera Mattea Cetinskog iz koje se razvio iznimno uspješan, inozemno nagrađivan projekt Kolekcija “Chilim”. Riječ je o liniji namještaja rađenoj od punog drva, obloženoj starim originalnim ćilimima prosječne starosti 80 godina, za koju su nedavno u kategoriji Namještaj, dizajn interijera i produkt dizajn osvojili nagradu “A Design Award 2013”.

– Linija “Chilim” zamišljena je kao reinterpretacija starinskih komoda i kovčega naših baka, ali u modernom stilu. Bio nam je izazov kako ćilime vratiti u domove na interesantan i nov način. Nadam se da smo uspijeli – kaže Matteo.

U kolekciji su zasad komode s četiri ladice, komode s dvije ladice te veliki i mali kovčezi koji mogu poslužiti i kao stolići u dnevnom boravku ili kao klasični dekorativni spremnici za, primjerice, posteljinu. Namještaj je izrađen od drvenog kućišta presvučenog komadima starih ćilima, koji su na površinu fiksirani termo pressom i ljepilom, s detaljima poput metalnih rubnika, kutnika i ručki.

– Posebno sam ponosan da je namještaj kompletno izrađen u Hrvatskoj u radionici mog stolara Marka Džolića. S njim surađujem još od uređenja vlastitog stana. Kako je dobre majstore teško pronaći, kada sam naišao na njega više ga nisam puštao – smije se Matteo i dodaje kako tepihe za sada uglavnom nabavljaju u Bosni i Hercegovini izravno od vlasnika koji ih prodaju.

Namještaj je izrađen u Hrvatskoj od punog drva i 80-ak godina starih ćilima

– Vrlo ih pomno biramo i koristimo isključivo dijelove koji su najbolje očuvani. S vremenom ćemo trebati sve veće količine pa ćemo morati tražiti izvore i u Turskoj gdje ih ima mnogo više. Također bismo voljeli uspostaviti suradnju s udrugama u Bosni i Hercegovini te Srbiji gdje žene, žrtve rata, i dalje njeguju tradiciju ćilimarstva, no to ne bi bili stari ćilimi već novi. Na taj korak ćemo u drugoj fazi. Za sada želimo ostati kod “vintage” priče jer naši kupci u inozemstvu to posebno cijene – kaže.

Koliko je kolekcija “Chilim” osvojila inozemno tržište, govori i to da su gotovo odmah potpisali ugovor sa distributerom za Ameriku i Kanadu.

– Tvrtka “Hellenic Canada” naš je partner na tom tržištu. S njima surađujemo od ranije jer su od nas naručili dizajn za njihovu novu kolekciju tepiha. Oni su predstavili našu liniju namještaja prošli mjesec na najvećem sajmu za unutarnji dizajn u Americi u mjestu High Point. Interes je velik, no za sada nismo u mogućnosti masovno proizvoditi. Želimo zadržati unikatni “vintage” identitet što je dulje moguće. Komade koje smo predstavili na sajmu smo odmah i prodali – ističe.

Svojim metalnim djelovima komadi namještaja podsjećaju i na kovčege za glazbenu opremu i instrumente pa je zato linija interesantna i umjetnicima, posebno glazbenicima.

– Imamo informacije da se nekim svjetskim rock zvijezdama, koje su vidjele naš namještaj, linija posebno svidjela. S veseljem čekamo narudžbe za uređenje njihovih kuća – kaže Matteo, dodajući kako su komode i kovčezi akcent u svakom domu jer nema tog gosta koji će ući u stan, a neće komentirati te originalne komade namještaja.

– Često se znamo našaliti da su idealni za “razbijanje leda” u komunikaciji na svakom partiju – ističe Matteo.

Nagrada “A Design Award 2013” omogućila im je i izlaganje u Italiji, u MOOD-u (Museum of Outstanding Design) u Comu, a želja im je organizirati izložbu u Zagrebu na kojoj bi predstavili kolekciju izrađenu originalnim ćilimima iz svih svjetskih zemalja u kojima se njeguje tradicija ćilimarstva.

– Nadamo se suradnji sa ambasadama svih tih država kako bi nam pomogle da dođemo do najoriginalnijih i najreprezentativnijih primjeraka ćilima tipičnih za svaku državu. Izložba u muzeju nam se čini najbolji način predstavljanja linije “Chilim” s obzirom na to da su ćilimi zaista umjetnička djela. Nakon Zagreba izložba bi putovala po cijelom svijetu sa ciljem približavanja tradicije ćilimarstva i ovog novog načina korištenja istih u uređenju doma. Nadamo se odazivu kako ambasada tako i publike – dodaje.

Također, u planu je proširenje linije na komade obložene drugom vrstom tepiha. Upravo su završili jedan prototip obložen klasičnim “čupavcem”. Izgleda vrlo simpatično, a cijelu kolekciju možete vidjeti i naručiti na fb profilu “Mirko Di Matteo Designs” ili na internetskoj stranici www.coroflot.com/mirkodimatteo/Chilim. Šapnut ćemo i to kako nakon ljeta kreće i realizacija projekta koji će uključivati pašku čipku. Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:40