Žive slike

OBJEKT ŽUDNJE Mali vrtovi idealni su za skučene interijere

Konstrukcija se na zid pričvršćuje sa 6 vijaka, a sadrži i spremnik za vodu čija je zapremnina dovoljna za 6 tjedana navodnjavanja biljaka

Proizvodeći kisik te čisteći i ovlažujući zrak, biljke daju vrlo važan doprinos formiranju zdrave klime u zatvorenim prostorima. No, ako se radi o vrlo malim interijerima, ponekad je teško u njega smjestiti dovoljno bilja da bi njihov učinak bio relevantan.

Stoga su vertikalni vrtovi za takve prostore idealno rješenje, a zanimljiviji primjer su Žive slike nizozemske tvrtke Mobilane. Radi se o malim, uspravnim vrtovima koji se jednostavno montiraju, odnosno vješaju na zid uz pomoć šest vijaka. Biljke se sade u kadice od stiropora, a idealan odabir su sobne ili začinske vrste.

Živa slika je posebna po tome što sadrži rezervoar za vodu tako da biljke ne treba posebno zalijevati, niti je potreban priključak za vodu čija je količina u spremniku dovoljna za šest tjedana. Na dnu konstrukcije se povremeno pojavi mali senzor koji označava da u spremnik treba dodati vode.

Okvir Žive slike je od aluminija, a može biti u tri nijanse, i to bijeloj, metalno sivoj i boji ugljena. Dolaze u četiri dimenzije - 72x72, 112x72, 152x72 ili 192x72 centimetra, a teže između 12 i 25 kilograma. Potrebno im je osigurati dovoljno danjeg svjetla ili dosvijetliti UV LED lampama.

Cijena s ugradnjom kreće od 4200 kuna ovisno o dimenziji, a više informacija dostupno je na www.hortiart.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:53