Objekt žudnje: Torbe inspirirane starinskim vratima

Upoznajte Renatu Debeljak iz brenda RDcode

Jeste li ikad primijetili da vrata i torbe u simboličkom smislu pričaju iste priče? Za Renatu Debeljak, koja se već godinama bavi novinarstvom, ali i dizajniranjem torba pod nazivom RDcode, poveznica je u tome što i vrata i torbe puno toga otkrivaju, ali i skrivaju o svojim vlasnicima, kao i o gradovima kojima pripadaju.

Nakon dugogodišnjeg proučavanja i prikupljanja informacija o starinskim vratima u raznim gradovima i zemljama, odlučila je napraviti seriju fotografija koje prikazuju tu simboličnu konotaciju. I tako je nastao projekt “Doors & Bags”. – Ideja je da se modnom pričom skrene pozornost na stara vrata koja su prilično i nepravedno zapuštena – kaže Renata i dodaje da nove torbe s potpisom RDcode inspiraciju crpe u nekima od najljepših vrata s povijesnim i kulturnim kontekstom unutar povijesne jezgre Dubrovnika, kao i u starim zagrebačkim vratima u Vlaškoj ulici i na Gornjemu gradu.

– Bavim se idejom da one torbe koje uistinu nešto vrijede i nisu podložne ubrzanim modnim trendovima, jednako kao i stara vrata koja su vješti majstori izradili u rangu pravih umjetničkih djela i koja traju stotinama godina, iza sebe ostavljaju trag i pričaju zanimljive priče, unatoč prolaznosti vremena. Jednako kao što stara vrata kroz svoje teksture, ornamente ili kucala pričaju priče o svojim vlasnicima i otkrivaju nam ponešto o njihovim osobnostima, tako i torbe koje su unikatne i nisu dio serijske proizvodnje, pričaju zanimljive priče o svojim vlasnicima i njihovim osobnostima. U sadašnjem, ali i u budućem vremenu – dodaje.

Krajem prošle godine projekt “Doors & Bags” predstavila je i u dubrovačkim Lazaretima na završnoj večeri “Art of your mind” u sklopu Dana kulturnih i kreativnih industrija.

Torbe se mogu kupiti OVDJE

Želiš podijeliti s nama svoj projekt? Popuni obrazac u nastvaku, a mi ćemo ti se javiti u što kraćem roku.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:33