U Rovinju od 3. do 5. svibnja 2018.

Obrazovanje kao ključ na Danima arhitekata

Hrvatska komora arhitekata i ove će godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade u tri kategorije

Najveće stručno okupljanje hrvatskih arhitekata, Dani arhitekata 2.0, održat će se od 3. do 5. svibnja ove godine u Rovinju i okupiti renomirana imena hrvatske arhitekture i mlade hrvatske arhitekte. Tema konferencije bit će obrazovanje kao ključ za poslovni i profesionalni napredak društva u cjelini, a time i arhitektonske struke. Hrvatska komora arhitekata i ove će godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade: Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat.

Želimo raspraviti što je potrebno za poslovni uspjeh arhitekata u Hrvatskoj te što fakulteti mogu napraviti da mlade pripreme na poslovne i stručne izazove 21. st., kaže Željka Jurković

Posebni gosti su danski arhitekti iz studija CEBRA, laureati nagrade Architizer A+ Award (2013.) i nagrade Building of the Year 2015. portala ArchDaily. Svoja iskustva u arhitekturi na konferenciji će podijeliti i akademik Nikola Bašić i Idis Turato.

USPOREDBA

“Želimo raspraviti koji su sve elementi potrebni za poslovni uspjeh arhitekata u Hrvatskoj te što fakulteti mogu napraviti da mlade ljude bolje pripreme na poslovne i stručne izazove 21. stoljeća”, kaže Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Arhitekti iz studija 3LHD govorit će o prvih 20 godina poslovanja, a njihovi kolege iz ureda NFO podijelit će iskustva ureda koji je deset godina na tržištu. Iz perspektive arhitekta u usponu govorit će mladi arhitekti Krešimir Damjanović i Pero Vuković.

Posebni gosti su danski arhitekti iz studija CEBRA, ali i domaće snage, akademik Nikola Bašić i Idis Turato

Vedran Mimica, profesor arhitekture na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu, temi će pridonijeti usporedbom našeg obrazovanja s američkim i nizozemskim. Christian Kühn, prodekan studija arhitekture na Tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien), govorit će o granicama akademskog obrazovanja, a izlagat će i domaći dekani.

NOVI KONCEPTI GRADNJE

O novim konceptima zgrada za odgoj i obrazovanje govorit će naši nagrađivani arhitekti Iva Letilović i Dinko Peračić. Peračić i Roman Šilje autori su projekta “Građevinski fakultet Osijek”, za koji su prošle godine dobili Medalju za arhitekturu. Više o projektiranju zgrada za odgoj i obrazovanje sudionici će sigurno doznati i od danskih arhitekata iz CEBRA-e, koji su na međunarodnoj sceni poznati po radu u ovom području. Projektirali su, primjerice, dansku školu Bakkegaards.

www.arhitekti-hka.hr

Foto: CEBRA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:20