Bitan detalj

Očekujete dolazak prinove? Ako želite miran san svakako pripazite na orijentaciju dječje sobe

 RR ARQUITETURA
Ako bebin kutak planirate smjestiti u svoju spavaću sobu, uoči dolaska prinove potrebno je reorganizirati taj prostor

Rođenje djeteta velika je stvar. Ovisno o tome želi li se znati njegov spol prije rođenja, ovisi i uređenje sobe. Roditelji najčešće uređuju sobu prema vlastitim željama, što je njima najljepše i najpraktičnije.

S uređenjem dobro je početi dva, tri mjeseca prije termina. Kod dolaska bebe važno je razmisliti o svim aktivnostima koje ćete raditi s njom. Tako vam treba zona za spavanje, zona za prematanje i oblačenje, zona za hranjenje i zona za igranje.

Probajte organizirati prostor tako se sve stvari koje su vam potrebne za pojedinu aktivnost, nalaze na jednome mjestu. Primjerice, za prematanje vam trebaju podložak, pelene, vlažne maramice i krema. Držite ih sve zajedno, a ne da vam, primjerice, krema bude u kupaonici, a vlažne maramice u kuhinji .

Nabaviti osnovne elemente namještaja za bebu. Među njima su krevetić, ormarić za prematanje i odlaganje osnovnih stvari. Ako dijete neće hraniti na krevetu, majci je eventualno potrebna fotelja za dojenje. Dodatno dekoriranje, bojenje i prilagođavanje spavaće sobe nije potrebno jer će za godinu dana dijete vjerojatno dobiti vlastitu sobu, u kojoj će uređenje u potpunosti biti prilagođeno djetetu.

Ipak, velik broj roditelja želi se upustiti u dekoriranje bebina kutka u svojoj sobi. To može biti bojanje jednog dijela zida, postavljanje naljepnica ili tapeta, primjerice, s motivima zvjezdica ili oblaka, kupnja rasvjetnog tijela, primjerice, u životinjskom obliku, kupnja jastučića i plišanih igračaka… Zgodno je spomenuti kako roditelji danas više nisu ograničeni rozom i plavom bojom pri uređenju bebinog kutka ili sobe pa se sve više traže neutralne nijanse te detalji koji ističu neki dio sobe.

Što se tiče zasebne dječje sobe, ako u stanu ili kući ima prostorija koja se može namijeniti djetetu, svi se spomenuti elementi mogu u nju smjestiti. No, svakako treba naglasiti kako bi zasebna dječja soba trebala biti najosunčanija prostorija u stanu, orijentirana na jugoistok ili jugozapad.

Ne postoji idealna površina dječje sobe, ali ne bi trebala biti manja od 10 kvadrata. Svaka spavaća soba treba biti mirna, po mogućnosti hodnikom odvojena od ostatka stana, pogotovo kuhinje i dnevnog boravka u kojima je najveća buka, pa tako i dječja. Ona ne bi trebala biti orijentirana na jug jer je tijekom ljeta cijeli dan na suncu, ali ni na zapad koji je loš jer se soba pregrijava u večernjim satima prije spavanja, a mala djeca idu spavati ranije, kada je ljeti još uvijek dan.

Također, pri odabiru spavaćih soba, poželjno je veću sobu dati djetetu, a sebi uzeti manju.

Naime, roditeljima spavaća soba služi samo za spavanje i odlaganje robe, dok djeca u njoj žive – spavaju i igraju se, a kasnije uče i obavljaju aktivnosti vezane za školu. Roditelji moraju biti svjesni i spremni na to da će dječju sobu u potpunosti morati mijenjati u nekoliko navrata, kada dijete krene u školu, a kasnije i u srednju školu. Kako bi kasnije preinake i osvježavanje sobe bile što jeftinije, u startu je potreban namještaj neutralnih boja i detalji koji podižu prostor. Ormari su elementi koji mogu trajati tijekom svih faza djetetovog odrastanja, pogotovo ako ih se radi po mjeri, pa se unutrašnjost ormara može mijenjati prema potrebama. Također, postoje kreveti na kat, gdje dijete spava na katu, a u prostoru ispod prvo može biti prostor za igranje, nakon toga pisaći stol, ili ako dođe prinova, brat ili sestra, može biti dvostruki krevet.

Soba vrtićkog djeteta, svakako treba sadržavati prostor za igru, spavanje i odlaganje stvari.

Osnovni elementi su ormar za garderobu, komode i kutije za igračke koje se mogu odložiti i ispod kreveta, mekani tepih koji može biti veselog dizajna ili s nekim slovima i brojkama kako bi dijete učilo kroz igru te, naravno, krevet koji može biti zgodnog dizajna (autić ili kuća) ili se može koristiti modularni krevetić.

U ovoj fazi djetetu se može kupiti i kvalitetan krevet koji će koristiti kada će ići u školu. Pritom svakako ne treba štedjeti na madracu. Isplati se uložiti i u sklop stola, kreveta i ormara, koji su maksimalno iskoristivi jer se kasnije mogu mijenjati prema potrebama, a mogu se kupiti gotovi ili se izraditi po mjeri. Takav je sklop elemenata modularan i lako prilagodljiv po fazama djetetovog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2022 05:35