Makeover priča u četiri faze

Od dječje spavaonice do sobe za tinejdžericu

Makeover iza kojeg stoji dizajnerica interijera Kristina Duran

Dječje sobe oduvijek su bile najveći izazov za dizajnere. Njihovo osmišljavanje mora biti dobro isplanirano, pametno. Uza sve to, potrebno je stalno misliti i na estetsku komponentu. Kako brzo, jednostavno i uspješno, ovisno o godinama djeteta, transformirati njegovu sobu, pitali smo Kristinu Duran, interior design menadžericu u Ikei koja nam je odlučila pokazati kako se mijenjala soba njezine kćeri Tare.

Izbjeći sladunjavost

– Prvi namještaj u njezinoj sobi bio je izrađen po mjeri i prilagođen da prati djevojčicu u dobi od 4 do otprilike 10-11 godina. Bio je napravljen u shabby chic tehnici, no da bi se izbjegao (pre)sladunjav izgled, dodane su boje siva i crna koje moja kći i danas voli. Kako je rasla i kako je trebala drukčije organiziran prostor, naravno koji dolazi s novim potrebama u teen dobi, u nekom razdoblju promijenila sam i prilagodila sobu trinaestogodišnjoj djevojčici – kaže Kristina Duran, koja se tada dogovorila s kćeri da će sve biti u skandinavskom stilu. U toj priči sve je bilo u (ne)bojama, točnije crnoj i bijeloj, te u prirodnom drvu. Nedavno je zagrebačka dizajnerica opet krenula u avanturu osmišljavanja novog izgleda sobe svoje kćeri.

– Tara ima 13 godina i trebala je drukčije organiziran prostor koji je u konačnici morao biti multifunkcionalan i uključivati prvenstveno dovoljno mjesta za učenje, dovoljno mjesta za spavanje, dovoljno mjesta za odlaganje odjeće, knjiga, kozmetike i svakodnevnih predmeta te prigodan prostor za druženje s prijateljima jer svaka tinejdžerica voli u svojoj sobi imati svojevrsnu dnevnu sobu za prijatelje – objašnjava Kristina i dodaje da je akcijski plan uključivao prodaju kompletne stare sobe. To joj je, kaže, pošlo vrlo brzo za rukom pa je sve uspjela prodati u tri dana preko Njuškala.

Tlocrt i raspored

– Zatim sam napravila novi tlocrt i raspored, a kako je većina namještaja kupljena u Ikei, ostalo je da se dogovori montaža namještaja s majstorima i ostale potrebne radnje – otkriva dizajnerica, koja je u pomoć pozvala ekipu iz tvrtki Izgrdnja Bolanča i Drveni majstori, koji su izveli sve grube radove u sobi. – Na postojećim zidovima dječje sobe sanirali smo oštećenja nastala korištenjem prostora.

Zapadni zid obojen je crnom, visokopokrivnom unutarnjom i perivom bojom. Svi preostali zidovi i strop obojeni su unutarnjom bijelom bojom. Sve boje donirao je Bačelić profi shop. Kompletan novi namještaj sobe postavljen je prema Kristininu zahtjevu i soba je dobila konačni izgled – govori Antonio Bolanča, vlasnik tvrtke Izgradnja Bolanča.

Hit je vreća za sjedenje

– Namještaj smo odabrale kći i ja, a vodile smo se onom neka bude funkcionalno i lijepo. Tako smo kupile Stora krevet u Ikei širine 140 cm, idelan za male prostore. Radni stol, pak, dugačak je 2 metra kako bi omogućio nesmetano učenje i za dvije osobe jer Tari često dolaze prijateljice pa onda zajedno uče. Nadalje, ormar je ujedno i ogledalo te se na taj način riješio i dio privatnosti jer moja kći ne mora ići u hodnik kad se presvlači i ne mora koristiti zajedničko ogledalo. Tu je i vreća za sjedenje, genijalna kada se Tara želi opustiti. Tu ona najčešće čita, sluša glazbu, a ako joj dođe društvo, uz par jastuka ovaj prostor može biti i ugodno mjesto za druženje – otkriva Kristina.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:12