Odabir pravog

Odaberite tepih u nekoliko koraka: prije nego što zakoračite u trgovinu uzmite u obzir ovo

 Alex Shu/Unsplash
Pravi je izazov pronaći tepih koji će odgovarati vašem boravku po veličini, obliku, teksturi, uzorcima i nijansama boja

U trgovini se možemo zaljubiti na prvi pogled u bezbroj tepiha, ali ako se ne slaže sa samo jednom od gore navedenih značajki, može izazvati pravu malu katastrofu u uređenju interijera vašeg dnevnog boravka.

Stoga, prije nego što zakoračite u trgovinu, pogledajte što sve trebate uzeti u obzir prilikom odabira tepiha.

image
JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA

FUNKCIJA TEPIHA I VAŠ NAČIN ŽIVOTA

Prije nego što krenete s veličinom, bojom, oblikom i teksturom, osvijestite kakav je vaš način života i kakve su vaše navike provođenja vremena u dnevnom boravku. Je li vam prioritet udobnost ili elegancija? Imate li kućne ljubimce?

image
KOOIJMAN, PETER/LIVING4MEDIA

ZLATNO PRAVILO VELIČINE TEPIHA

Ako u svoj dnevni boravak postavite tepih koji je prevelik, vizualno ćete smanjiti prostor. Ako pak postavite premali tepih, prostor će izgledati nedovršeno. Dizajneri interijera za ovu situaciju imaju zlatno pravilo postavljanja tepiha. Za početak, kupujte ga tek kada imate sjedeću garnituru. Zatim gledajte da su vam prednje noge kauča smještene na tepih, a da su fotelje i ostali sjedeći namještaj u potpunosti na tepihu.

image
DE KLEERMAEKER, ANOUK/LIVING4MEDIA

TEKSTURA TEPIHA

Ovdje je važno uzeti u obzir navike življenja iz prvog koraka. Veliku ulogu u odabiru teksture tepiha igra činjenica imate li kućne ljubimce, koliko često prelazite preko tepiha, ili ipak ne puštate nikoga po ovom elementu u vašem dnevnom boravku.

Ako je vaš dnevni boravak prometan, uzmite u obzir vunene ili pamučne tepihe, a ako ipak nije, možete uložiti u svilene i antikne.

image
BAUER SYNDICATION/LIVING4MEDIA

BOJE I UZORCI

Tepih kao dekorativni element može igrati veliku ulogu u dojmu koji ostavlja vaš dnevni boravak. Može ga u potpunosti razigrati i dati mu onaj „wow-element“, a može se savršeno stopiti s interijerom. Na vama je da odlučite koju funkciju u dekoraciji ćete mu dati. Također, pripazite na to da se ne odlučite za svijetle boje ako je vaš dnevni boravak prometan, kako ne biste imali dodatnog posla s čišćenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 21:00