Kreativci

Odbačene stvari s otpada u njihovoj radionici postaju originalni moderni komadi

Upoznajte Malenu Jurčević i Michaela Karačanakova, dvojac tvrtke 7m2

Znate li što je 7m2? Da, naravno… to je točno to – sedam kvadrata nekog prostora. Očito ne prevelikog… ha? Ako vam je ova rečenica prvo prošla kroz glavu, niste puno pogriješili. Logično, 7m2 inače zaista znači da neka prostorija ima sedam kvadrata, no u posljednje vrijeme taj naziv ljubitelje dizajna, ručnog rada i kreativce asocira na dvoje mladih, veselih i jako talentiranih ljudi koji su se pojavili na sceni prije godinu i pol te u potpunoj tišini, samozatajno i skromno počeli raditi sjajne stvari za dom.

No, krenimo od samog početka. Malena Jurčević i Michael Karačanakov sreli su se sasvim slučajno. Kažu, sudbina ih je spojila. Michael je, zeza se, od svuda po malo. Podrijetlom iz Makedonije, živio je u Austriji, Rijeci, Vinkovcima… Stalno se selio, mijenjao adrese i puštao da ga život nosi gdje god hoće. Onako…boemski.

Najviše smo naučili iz vlastitih pogrešaka. To je možda teži, ali je najbolji način

Malenu, vrckavu studenticu arhitekture iz Zagreba, upoznao je na Krku 2010. godine gdje je radio kao konobar. Pogledali su se, zaljubili i to je bilo to. Nisu puno razmišljali, analizirali i racionalizirali stvari. Michael se odmah odlučio preseliti u Zagreb i živjeti s njom. – Znali smo se možda desetak dana. Michael mi je rekao da nađem stan u kojem ćemo zajedno živjeti i ja sam krenula u potragu. Svačega sam se nagledala, a na kraju sam pronašla jedno super šarmantno potkrovlje koje je, doduše, bilo u groznom stanju. Posvuda vlaga, sve se raspadalo. Doslovno je vapilo za promjenom.

Michaelu sam rekla da sam pronašla stan, ali sam prešutila da je u tako lošem stanju. Kada je prvi put ugledao prostor u kojem smo trebali zajedno živjeti, bio je vidljivo šokiran. No, onda smo počeli pričati, razmjenjivati ideje, svatko je rekao što bi napravio u stanu i na koji način i nismo se ni okrenuli, sve se zakotrljalo i stan je bio sređen tip-top za samo desetak dana – priča Malena kako su zapravo ona i njezin dečko shvatili da u sebi imaju talent za uređenjem interijera.

Michael se nadovezuje da mu je netko rekao prije da će se baviti ovime čime se danas bavi, rekao bi mu da je lud. Nikada nije razmišljao o tome, a jedini hobi koji je imalo povezan s njegovim trenutnim poslom bilo je skupljanje kamenčića na plaži.

Malena je, pak, kaže, od malih nogu voljela detaljno razgledavati prostore u koje bi ušla i sama sebi u glavi vizualizirati što bi se moglo promijeniti i kako bi se oni mogli poboljšati. Zato je i upisala studij arhitekture, no zbog prevelike ljubavi za interijerima i početka biznisa s Michaelom, odustala je od fakulteta. Sada studira na Callegariju, poznatoj talijanskoj školi za modu i dizajn. Pretrpana radionica – Volimo reći kako smeće pretvaramo u nešto korisno, namjenski.

I takav dizajn želimo raditi i promovirati. Ne možete vjerovati koliko se sve dobrih stvari može pronaći na globalnom otpadu. Mi stalno hodamo po smetlištima, buvljacima…to je već postala neka vrsta ovisnosti. Izoštrili smo oči do maksimuma i sada na prvi pogled možemo vidjeti što bismo točno napravili s nekom stvari koju ugledamo na otpadu – objašnjavaju Malena i Michael i dodaju kako je njihov moto – Ništa ne bacaj.

Primjerice, oni za svoj rad ne kupuju gotovo ništa. OK, kupuju samo boje, i to isključivo ekološke, a sve ostalo nalaze posvuda. U prirodi, kod prijatelja… Nedavno su tako od Michaelova rođaka iz Vinkovaca uzeli čavle s njegova rasklimanog traktora. Često im se, kažu, dogodi da svoju radionicu na Malešnici pretrpaju gomilom stvari s kojom nemaju pojma što bi.

Tako te stvari onda tamo stoje mjesecima dok ne krenu raditi na nekom predmetu i razvesele se ugledavši ih jer im baš to treba za uspješnu finalizaciju. – Sve što znamo naučili smo u hodu. Tako je najbolje. Usavršavali smo se učeći na svojim pogreškama. To je možda teži način, ali za nas je najbolji. Želimo poručiti ljudima da mašta i kreativnost mogu svašta i da nema te stvari koja se ne može prenamijeniti kako bi bila funkcionalna.

Zato, ako ne znate kamo s nekim predmetom i želite ga se riješiti, nemojte. Dovedite ga nama, mi ćemo ga srediti za vas. Također, želimo poručiti ljudima da zaista ne mora sve biti blesavo skupo. Bitne su ideje i mali trikovi koji se lako daju naučiti, a koji dižu prostor bolje od bilo kakvog skupog komada.

Mi smo uspjeli srediti svoj stan za samo 10.000 kuna. I svi to mogu. Ako ne znate kako biste osvježili svoj stan i podarili mu novo ruho, dovoljno je tek da obojate nekoliko zidova ili stolicu. Boje čine čuda – zaključuje simpatični dvojac. Dobro, za kraj nam samo još objasnite zašto naziv 7m2?

Hahahaha, iako se ne vidi iz prve, ima itekako logike. Naime, ovaj m2 zapravo je simbolika za naša imena – Malena i Michael. Nadalje, Michael je rođen 7.2., a prema nekim numerološkim izračunima, kombinacija brojeva 7 i 2 je moja sretna kombinacija. A s druge strane, naziv je lako pamtljiv i razumiju ga svi. I Hrvati i stranci.

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:51