Inovativna edukativna radionica

Održan prvi Global Children's Designathon u Hrvatskoj

Zagreb je 12. studenog 2016. bio jedan od svjetskih domaćina projekta Global Children's Designathon. Metodom Design Thinkinga djeca sudionici kreirala su prototipove proizvoda za bolju budućnost i susrela se u praksi s temom cirkularne ekonomije.

Inovativna edukativna radionica za djecu Global Children's Designathon se je protekle subote 12. studenog po prvi put održala u Zagrebu, u organizaciji Dizajn centra Zagreb i u partnerstvu s Croatian Design Superstoreom te uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, i tvrtki IBM Hrvatska i Google. U kreativnom prostoru Superstorea u Martićevoj 4, djeca sudionici radonice bazirane na metodi design thinkinga adresirala su problematiku cirkularne ekonomije u praksi.

Uz stručno mentorstvo, dvadeset i osmero djece sudionika u dobi od 7 do 12 godina kreiralo je prototipove proizvoda za bolje i održivo sutra. Renomirani stručnjaci iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti koji su djecu sudionike vodili kroz teme design thinkinga i cirkularne ekonomije u praksi bili su:

· Ivana Fabrio – dizajnerica i slobodna umjetnica, docentica na Studiju dizajna i voditeljica brojnih projekata međunarodne suradnje i socijalnog dizajna

· Mia Roth Čerina – nagrađivana arhitektica i docentica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, voditeljica programa Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekata te hrvatska predstavnica u međunarodnom programu Architecture and Children u UIA

· Roberto Vdović – arhitekt, znanstvenik, poduzetnik te predsjednik inovativne udruge Fablab Hrvatska

· Margareta Peršić – svestrana umjetnica i pripovjedačica bajki, članica HSZU-a i ULUPUH-a koju najbolje opisuje rečenica “Slikam, dakle jesam!”

Cjelodnevna radionica započela je igrom s ciljem međusobnog upoznavanja djece te se nastavila po fazama design thinkinga za djecu prema metodologiji udruge Designathon Works: prezentacijom teme, istraživanjem, skiciranjem ideje, skiciranjem prototipa te njegovom izradom i predstavljanjem. Tijekom radionice, djeca polaznici su se virtualno povezala sa svojim kolegama iz Amsterdama te razmijenila iskustva i prve prijedloge prototipova što je izazvalo veliko oduševljenje sudionika iz oba grada.

Organizatori su djeci osigurali priliku da svoje ideje i prototipove predstave i pred posebnom publikom. Cijenjeni stručnjaci s područja inovacija, dizajna i tehnologije koji su uz stručne mentore doprinijeli kvalitetnom iskustvu radionice za sudionike bili su:

  • Nikola Žinić, osnivač i kreativni direktor @ kreativna agencija Bruketa & Žinić
  • Darije Ramljak, partner i voditelj digitalnog odjela za srednju i istočnu Europu @ IBM
  • Marina Jukić, design lead @ Infinum

“Smatram iznimno važnim da djeca već od rane dobi sudjeluju u ovakvim radionicama koje su strukturirane polazeći od izazova ka rješenju. Ovaj projekt je pokazao na koji način se dječja mašta i kreativnost mogu podići na još višu razinu.”, izjavio je Nikola Žinić.

Zagreb je tako ove godine postao dio globalne mreže koju čine još i Dublin, Amsterdam, Berlin, Tunis, Nairobi, Panjim, Singapur, Rio de Janeiro i Willemstad. Riječ je o ambicioznoj inicijativi koja je pokrenuta u Amsterdamu 2014. godine od strane nizozemske udruge Designathon Works. Projekt za cilj ima uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje pametnije budućnosti i održive ekonomije.

Više informacija pratite putem: WEB I FACEBOOK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:10