MADE IN CROATIA

Oduševit će vas ove vješalice od reciklirane plastike. Izrađene su 3D printanjem!

 NEJA MARKIČEVIĆ /CROPIX
Studio Maglov je interdisciplinarni studio za dizajn koji se fokusira na razvoj i izradu malih proizvoda koristeći tehnologiju FDM 3D printa

Tehnologija 3D printanja sve brže ulazi u naš svijet. Ne tako davno bile su to samo znanstveno- fantastične ideje koje smo gledali u filmovima ili veliki industrijski 3D printeri koji su se počeli pojavljivati 80 tih, a u međuvremenu se ovaj oblik tehnologije demokratizirao te se može susresti skoro u svakom aspektu društva, od tvornica i ureda do domova te od strojarstva, medicine do dizajna. Važnost, kvalitetu i isplativost takvih proizvoda odavno je spoznala i naša produkt dizajnerica Sandra Maglov iz Studija Maglov.

image
NEJA MARKIČEVIĆ /CROPIX

Studio Maglov je interdisciplinarni studio za dizajn koji se fokusira na razvoj i izradu malih proizvoda koristeći tehnologiju FDM 3D printa. Osnivačica studija prepričava nam kako je po završetku studija dugi niz godina radila u raznim tvrtkama gdje se prvenstveno bavila Point of Sale dizajnom i dizajnom namještaja i interijera te kako se na tim istim mjestima imala priliku upoznati i s proizvodnim dijelom nastanka jednog dizajnerskog proizvoda u ograničenim uvjetima što joj bilo inspirativno, a to iskustvo joj je kasnije i izrazito dobro došlo kod osmišljavanja i izrade vlastitih proizvoda.

image
NEJA MARKIČEVIĆ /CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ /CROPIX

- Prije nekoliko godina sam napravila ekstenzivno istraživanje tržišta, 3D printera koji su dostupni za korištenje, njihove kvalitete i cijene, materijala za iste te vrijeme izrade. U konačnici sam zaključila da postoji isplativost u tome da kupim vlastiti 3D printer, ovladam tehnologijom i krenem u proizvodnju svojih produkata i proizvoda dizajniranih po narudžbi – objašnjava nam Sandra. Naravno, važno je istaknuti da je izrazito bitno planiranje vrsta proizvoda koji se na taj način mogu raditi kako bi kupcu došli sigurni i kvalitetno napravljeni proizvodi.

image
NEJA MARKIČEVIĆ /CROPIX

Kao što i sama napominje, Sandra u kućnom uredu ima 3D printere na kojima za nekoliko sati isprinta svoje proizvode, ovisno o kompleksnosti dizajna i veličini proizvoda potrebno je od 1 do 10 sati vremena za izradu jednog komada.

Kolekcija koju potpisuje Studio Maglov sastoji se od seta multifunkcionalnih vješalica pod nazivom Valja koja svaku plohu namještaja u bilo kojem prostoru pretvara u dio za vješanje. Valja funkcionira na principu stege te se može jednostavno pričvrstiti za svaku površinu, kako okomitu tako i vodoravnu, a za postavljanje je dovoljan i obični ključ za vrata. Osim što Valja služi za vješanje predmeta, njezina šuplja forma omogućuje da se unutra odlože olovke ili neka simpatična dekoracija. Valje se izrađuju na FDM 3d printeru od filamenata koji se dobivaju recikliranjem plastike. Nova kolekcija je izrađena od 100% reciklirane plastike. Proizvod je nagrađen 3. mjestom na Zgreb Design Weeku 2020, BigSee product design nagradom 2022. te je bila dio izložbe Rethinking Plastic u sklopu jednog od najprestižnijih festivala dizajna Dutch Design Week-a. Osim Valje tu je i Rez, mali stalak za stol u koji je moguće postaviti omiljenu olovku, odložiti mobitel ili posjetnice te Kompozicija – set teksturiranih narukvica inspiriran formom vala. Cijela kolekcija je u lipnju 2023. bila dio izložbe Croatian Design X u concept store-u Doro 16 u sklopu Rumunjskog Design Week-a na kojoj je bilo izloženo zadnjih deset godina hrvatskog produkt dizajna.

image
NEJA MARKIČEVIĆ /CROPIX

Kontrast i Rez se mogu pronaći u dvije trgovine u Zagrebu Take me Home i Kontrastu po cijenama od 20 do 50 eura, a svi proizvodi se mogu naručiti i preko društvenih mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:09