SAVJETI DIZAJNERA

Ogledalo je puno više od obične dekoracije. U domu se postalja na ovaj način

 @MIRROR_DECOR
Ogledalo je jedan od onih elemenata u domu koji imaju i dekorativnu i praktičnu funkciju

Osim primarne funkcije ogledala - da se sami pogledate u njemu dok se spremate za van, ogledalo ima i funkciju koja čini veliku razliku u prostoru. Male prostore čini većima, a mračnije prostore čini svjetlijima. No, prije nego što učini bilo što od navedenog, ogledalo trebate pravilno postaviti na zid. Prije nego započnete imajte na umu i ove dvije stvari, a zatim pročitajte savjete dizajnera interijera za pojedine prostorije u domu.

NISU SVA OGLEDALA NAPRAVLJENA ZA ZIDOVE

Prvo, imajte na umu kada birate ogledalo da nisu sva ogledala napravljena zato da budu postavljena na zidove. Neka ogledala bolje izgledaju ako su naslonjena na zidove, a postavljena na policu ili na pod.

image
/SHUTTERSTOCK

PRIPAZITE NA NAGIB

Ako ogledalo odlučite postaviti na zid, pripazite na nagib. Nagib prema dole će reflektirati veću površinu prostorije te tako vaša prostorija može izgledati veća.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

NA KOJA MJESTA U DOMU POSTAVITI OGLEDALO?

Hodnik je prva prostorija na temelju koje gosti stvaraju dojam o uređenju vašeg doma. Ako je ogledalo u hodniku, najčešće stoji iznad malog stolića, a pokraj prostora gdje ostavljate kapute. Ova pozicija je dobra jer stvara osjećaj dobrodošlice, hodnik čini većim, a praktična je i vama da se još jednom pogledate prije nego što izađete van iz kuće.

Ako u domu imate kamin, objesite ogledalo nekih 10 centimetara iznad kamina. Osim ako ogledalo ima deblji okvir, tada ga možete objesiti i na više od 10 centimetara kako se ne bi našao odmah iza dekoracija koje ćete potencijalno držati na kaminu.

U kupaonici su najčešća ogledala bez okvira i često izgledaju prejednostavno. Kako biste dodali dašak topline i elegancije u svoju kupaonicu, dizajneri savjetuju da se ipak odlučite za ogledalo s okvirom koje ćete objesiti iznad umivaonika.

U dnevnom boravku se savjetuje postavljanje ogledala nasuprot prozoru kako biste u prostoriji dobili što više dnevne svjetlosti.

U spavaćoj sobi ogledalo vam vjerojatno služi da se pogledate u njemu dok se spremate. Stoga su prilikom postavljanja prioritet vaše potrebe - tamo gdje vam je najjednostavnije doći do njega.

Blagovaonica je, osim dnevnog boravka, vjerojatno jedina prostorija u domu u kojoj ogledalo ima dekorativnu funkciju, a osim toga reflektira svjetlo pa ga možete staviti tako da se u njemu vidi viseća lampa koju imate u blagovaonici kako biste imali bolje osvjetljenje.

DODATNI SAVJETI

Dodatno, dizajneri interijera savjetuju da imate na umu kako horizontalna dugačka ogledala bolje odgovaraju nižim i duljim sobama, dok vertikalna odgovaraju bolje prostorijama s visokim stropovima. Također, možete se umjesto s jednim ogledalom, poigrati s više njih i napraviti malu galeriju od različitih ogledala, ovisno o tome kako vam se uklapa u stil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:33