JASMIN I MASLINA

Oni spašavaju stari namještaj, a svaki komad koji izađe iz njihova studija umjetničko je djelo

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Upoznajte supružnike Mirtu Majerić Lapuh i Damira Lapuha

Krilatica obitelji Lapuh glasi: "Ako nema rabljeno, onda nam ni ne treba". Orijentirani ka ekologiji i održivosti, supružnici Mirta Majerić Lapuh i Damir Lapuh tom se krilaticom svakodnevno vode, bilo da je riječ o odijevanju ili opremanju doma.

- Uvijek ima nešto što netko nikad nije obukao ili koristio ili mu više ne treba - kažu nam.

Po istom principu uređuju i staru kuću u Markuševcu Turopoljskom, gdje su se prije godinu i pol dana preselili s dvoje djece, tri psa i dvije mačke.

image

Mirta u njihovom studiju u zagrebačkom Jakuševcu

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Novi komad namještaja nismo kupili već 20 godina - priznaju, dodajući kako će se uvijek radije odlučiti za rabljeni komad kojemu će udahnuti novi život, obnoviti ga ili prenamijeniti, pa čak i više puta, mijenjajući njegovu poziciju po prostorijama.

image

Francuski ormar oslikan s motivom čaplji, namijenjen je za jedan visoki građanski stan u zagrebačkoj Palmotićevoj

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tako su godinama skupljali, spašavali i reciklirali razne komade, a upravo iz višedesetljetne ljubavi prema ponovnoj uporabi nastao je njihov brend Jasmin i maslina, nazvan po Mirtinoj najdražoj knjizi, u sklopu kojeg obnavljaju stari, najčešće drveni namještaj i udahnjuju mu novi život, tretirajući ga kao slikarsko platno.

image

Starinska vrata iskoristit će kao uzglavlje kreveta u obiteljskoj kući

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Mirta je zainteresirana za povijest svakog komada, a ponekad u unutarnjem dijelu pronađe i posvetu, poput one za jedno vjenčanje održano 1910. godine

Damiru, koji je radio u marketingu kazališta Gavella, umjetnost je u genima, dok je Mirta samouka slikarica. U korporativnom svijetu radila je, kaže, par desetljeća, ali je uvijek doma nešto šivala, petljala, izrađivala... Od svog starog namještaja koji su godinama skupljali za vlastite potrebe uvijek je nešto trebalo srediti, promijeniti, dotjerati, obnoviti... Neke komade znali su dobiti od prijatelja, a nešto bi pronašli na buvljaku ili preko oglasnika. Damir je uglavnom bio zadužen za popravke, dok bi Mirta bojala i oslikavala namještaj.

- To mi je bio veliki gušt, a ideja da to mogu probati raditi cijeli dan bila mi je jako privlačna - otkriva Mirta.

image

Plavi ormar iskorišten je od velikog garderobnog ormara, a Mirta ga je nekoliko puta oslikavala dok nije dobio svoj finalni izgled; bio je žuti, smeđi, bijeli...

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Regal u kombinaciji ljubičaste i roza-terakote boje odlazi klijentici u Jastrebarsko

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Osim za sebe, nekoliko komada oslikali su i za prijatelje, a o brendu su intenzivnije počeli razmišljati kad se u kući krcatoj namještajem nisu više mogli pomicati. Ipak, trebalo se poklopiti puno stvari. Za početak, bila im je potrebna radionica u sklopu kuće u kojoj bi mogli početi nešto ozbiljnije raditi. Takav prostor omogućilo im je preseljenje u Markuševec Turopoljski.

Nakon što su počeli prodavati preuređeni namještaj koji su godinama skupljali, malo po malo počele su stizati i narudžbe, a zatim su iznajmili radionicu na zagrebačkom Jakuševcu. U njoj se može vidjeti namještaj u raznim fazama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Pokazuju nam komade koje preuređuju prema narudžbama: divan francuski ormar s dvokrilnim vratima, oslikan s motivom čaplji čeka preuzimanje, dok venecijanski regal, izrađen kao reprodukcija antiknog komada, a sada obojen u ljubičasto-roza boju još nije gotov. Tu je i nekoliko različitih komada koje su iskoristili i prenamijenili od starog sustava garderobnog ormara dugačkog gotovo pet metara. Dio ormara u originalnom stanju i dalje čeka svoju transformaciju, dok oni gotovi idu u prodaju. Neki su komadi još u procesu obnove, a neki tek čekaju svoj red. Među njima su i komadi namijenjeni za njihovu obiteljsku kuću, poput starinskih vrata koja Mirta želi iskoristiti za uzglavlje kreveta. Antikvitete ne preuređuju, a uglavnom je riječ o namještaju starom 50-ak i više godina.

image

Plavu komodu, koja je došla iz Istre, također uređuju prema narudžbi

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zanimalo nas je vide li već na prvi pogled kako će neki komad izgledati.

- Neee - smiju se, dodajući kako se ideja iskristalizira tek kad namještaj stoji neko vrijeme. No, to ne znači da će tako u konačnici i izgledati.

- S ovim plavim ormarom već se mjesecima gledamo. Na njemu je puno slojeva boje, žute, smeđe, bijele... Sad je ovakav i sad sam zadovoljna. Kad smo radili u radionici u sklopu kuće, smještenoj u prolazu na međukatu, svaki put kad bih prolazila, pogledala bih određeni komad namještaja, a onda ti u jednom trenutku sine ideja. Iz tog razloga nam je teško odgovoriti na pitanja kad nam se ljudi javljaju što bismo napravili s nekim njihovim komadom namještaja. To ovisi o puno faktora, primjerice u kakvom će se prostoru nalaziti - pojašnjava Mirta, a Damir dodaje kako ponekad krenu s jednom idejom, ali s vremenom ispadne nešto sasvim drugo. To je, kaže, promjenjivi kreativni proces.

image

I ovaj je komad, iskorišten od velikog garderobnog ormara, dobio novu fukciju

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

S druge strane, za neke komade odmah imaju viziju.

- Na ovom ormaru sam odmah vidjela scenu s čapljama. Njegova je vlasnica došla sa željom da ga se oboji u plavo, ali onda nas je pitala što bismo mi napravili da je naš... Rekli smo da je taj predivan komad, koji ide u visoki građanski stan u Palmotićevoj, idealan za nježnu scenu - kaže Mirta, koja uživa u pričama koje svaki komad namještaja nosi, a zna se dogoditi da u nekima pronađe i posvete.

Osim što je proces makeovera prilično intuitivan, njegovo trajanje ovisi i o stanju u kakvom je namještaj došao. Ponekad su to dobro očuvani komadi, a ponekad su oronuli. Prva i najzahtjevnija faza je čišćenje, a to podrazumijeva tretiranje namještaja specijalnim sredstvima koja izvlače neugodne mirise, prljavštinu i masnoću koja se godinama nakupljala u drvu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Koriste ekološke boje, a namještaj premazuju lakom ili prirodnim voskom. Mirta ponekad kombinira slikanje i ilustracije papirom za dekupaž, kao i tapete

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Ptičice izrađuje Damir

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Ako su i stari panti popustili, potrebno ih je zamijeniti, iako je teško pronaći zamjenske. Ali snalazimo se, surađujemo s bravarskom radionicom koja ih izrađuje prema potrebama - ističe Damir, a Mirta otkriva kako ponekad više vremena oduzme unutrašnjost nekog komada, ako je u lošem stanju. Nakon čišćenja se drvo premazuje primerom koji blokira mirise, masnoće, tanine i ulja, a zatim slijedi nanošenje ekološke boje kistom u dva sloja te lakiranje ili premazivanje prirodnim voskom. Mirta ponekad kombinira slikanje i ilustracije papirom za dekupaž, kao i tapete, a svaki komad je unikatno umjetničko djelo. Može ih se pratiti i na društvenim mrežama: @jasmin_i_maslina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:00