DIVAN JE...

Organski dekor ima svoj trenutak: Donosimo vam nekoliko savjeta kako ga uklopiti u svoj dom

@jasmintarczonphotography

 Jasmin Tarczon Photography
Organski dekor je toliko voljen jer stvara osjećaj topline i smirenosti u prostoru, a kome to ne treba?

Organske teksture i materijali definitivno imaju svoj trenutak u svijetu dizajna, svjedoci smo kako se prirodni naglasci integriraju u sve više prostora, u obliku obnovljenog drvenog namještaja, biljnog svijeta, tkanih detalja i još mnogo toga. Zašto je ovaj izgled tako hit? "Naši užurbani životi postali su manje formalni i ovi organski elementi smiruju naše umove", rekao je dizajner Layton Campbell iz JLayton Interiors za The Spruce. Dizajnerica Liles Dunnigan se slaže. "Organski dekor je toliko voljen jer stvara osjećaj topline i smirenosti u prostoru, a kome to ne treba?"

Kako bismo stekli uvid u to kako pojedinci mogu jednostavno ukomponirati organske dodatke u svoje domove, pronašli smo neke dizajnerske savjete u kojima oni objašnjavaju jednostavne korake kako to postići.

Neka svjetlo zasja

Organski prostori su ispunjeni svjetlošću, a kako je rekla dizajnerica Anne Kokoskie iz Styled by A.R.K.: "Prirodno svjetlo je najbolja žarulja!" Stoga bi ovaj vrijedan resurs trebao biti prioritet u vašem prostoru. "Otvorite rolete, povucite zavjese, pa čak i razmislite o ubacivanju dodatnih prozora", predlaže Kokoskie. Bit ćete zahvalni što ste to učinili. "Ulaganje svjesnog napora da ukomponirate što više prirodnog svjetla u svoj dom poboljšati će generalni izgled prostora i dodati osjećaj topline."

Uključite žive elemente

Ako su organski akcenti nešto za čim žudite, sigurno ćete htjeti dodati neke biljne akcente u svoj dom. Dobra vijest je da oni mogu biti prilično pristupačni i lako ih je nabaviti. "Živi elementi poput mahovine u vazi, svježeg cvijeća na stolu i živog stabla u kutu samo doprinose boljem izgledu prostorija", primijetila je Kokoskie. "Volim paprati u zatvorenom prostoru. To je prekrasan balans prirodnih vlakana upotpunjenih živim elementom zelene koja donosi boju i teksturu." A uključivanje biljnog svijeta može donijeti dodatne prednosti. "Također vjerujem da nas podsjeća na krhkost našeg planeta i kako ga moramo zaštititi", rekao je Campbell.

Razmislite o teksturi

Objekti bogati teksturama, od tepiha do ukrasnih akcenta, mogu biti izvrstan način za postizanje organskog izgleda. "Prirodni elementi poput prostirke od sisala, tkanog pladnja ili pletene košare omogućuju teksturu i kontrast s funkcionalnim prednostima", objasnio je Kokoskie.

Campbell posebno cijeni ratan. "Koristio sam blagovaonske stolice omotane od ratana s mekanom siluetom koja dodaje mekoću svim tvrdim linijama u tom prostoru", rekao je. "Dodajte tome rubove i plemenski vez na ukrasnim jastucima i stvorit ćete slojeve koji svjedoče o udobnosti i stilu."

I razmišljajte izvan okvira tijekom procesa ukrašavanja – možda ćete otkriti inovativne načine dodavanja teksture na neočekivanim mjestima. „Drvena daska koja služi kao kaminska ploča će dodati karakter i snagu sobi“, rekla je Kokoskie. Konačno, ne zaboravite na male stvari koje doista mogu utjecati. "Postoje diskretni elementi koji služe kao podsjetnici na vrijednost organskog i prirode", rekla je Kokoskie. "Neki od tih elemenata mogu biti organske plahte, prirodni deterdžent za suđe i svijeće od soje." Ne samo da će takvi komadi izgledati lijepo u vašem prostoru, oni će vam pomoći da se osnovne rutine izgledaju luksuznije.

Uključite organske oblike

"Razmišljam o organskom dekoru na dva načina - stvari koje su uistinu prirodne, kao što su biljke, drvene žardinjere i glinene vaze, i drugo, organski oblici", komentira Traci Connell iz Traci Connell Interiors. Niste sigurni kako započeti? "Zamislite okrugli tepih umjesto tradicionalnog pravokutnika, ili čak asimetrični uzorak dizajna koji izgleda kao da je dobio oblik prolivene lokve vode", predlaže Connell. Ili se zabavite s manjim naglascima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:49