Originalni podmetači za čaše napravljeni od starih vinila

Izrada Mini Vinila za novinara Vanju Meandžiju prvi je 'izlet' u dizajn

Stare, oštećene, prašnjave vinile koji više ne mogu reproducirati glazbu i time su izgubili svoju osnovnu funkciju, većina ljudi bi vjerojatno bacila u smeće. No, Vanja Meandžija pronašao im je sasvim novu namjenu. Iako se bavi freelance novinarstvom, u nedostatku posla, iz “kreativnog džumbusa”, kaže Vanja, nastali su Mili Vinili. Riječ je o zanimljivim podmetačima za čaše koje taj 28-godišnjak izrađuje ručno. – Kafić u kojem se naše društvo često okuplja slavio je pet godina pa smo tražili prigodan poklon.

Na internetu sam našao nešto slično, no kako je za potrebe kafića trebao velik broj podmetača za čaše, što bi bilo skupo naručiti, odlučili smo nekako sami izraditi svoju verziju. Moj tata ima radionicu s potrebnim alatom i strojevima za obradu u kojoj smo te stare ploče mogli obraditi onako kako sam zamislio i nastali su Mili Vinili – prisjetio se Vanja.

Osnovni set od šest podmetača stoji 90 kuna s drvenim stalkom na dar

Ono po čemu se njegovi podmetači razlikuju od ostalih sličnog tipa je to što dolaze na ručno izrađenom drvenom stalku čiji je izgled inspiriran starim gramofonom. Time je zapravo priča o Mili Vinilima zaokružena i čini jednu zanimljivu cjelinu.

Još jedna posebnost je to što se pri narudžbi mogu odabrati ploče određenog glazbenog žanra prema vlastitom glazbenom ukusu i time kreirati primjerice rock ili jazz kolekcija.

Osim toga, na svaki podmetač moguće je naručiti apliciranje fotografije ili motiva prema vlastitoj želji. Za izradu jednog seta od šest podmetača Vanji otprilike trebaju tri dana pa je proizvodnja Mili Vinila ograničena, no u pomoć mu pri izradi često priskoče tata i djevojka Biljana. – Proces proizvodnje vrlo je prašnjav.

Prvo s ploče strojem odvajamo crni dio da bismo dobili sredinu koja je zapravo podmetač. Rub koji na taj način dobijemo je nepravilan pa ga treba fino izbrusiti, a nakon toga Miliće Viniliće dobro očistimo od prašine i premazujemo s nekoliko slojeva laka da bi bili vodootporni i zaštićeni od habanja – objašnjava Vanja proces nastanka podmetača.

Iako mu je to prvi “izlet” u dizajn, ne namjerava stati samo na podmetačima za čaše. Ekološki osviješten Vanja ostatke ploča nakon izrade Mili Vinila ne baca nego ih čuva jer i od njih planira izrađivati kreativne proizvode, a u planu su mu brojni uporabni predmeti za kućanstvo, kao i zagrebački suveniri.

– Vinil je nezahvalan materijal za obradu jer je vrlo lomljiv. Ideja je mnogo, ali ih ograničene mogućnosti i skup proces obrade koju vinil zahtijeva zasad koče u njihovu ostvarivanju – kaže Vanja. Mili Vinili setovi podmetača trenutačno se mogu naručiti isključivo putem istoimene Facebook stranice, a cijena osnovnog seta od šest podmetača je 90 kuna s drvenim stalkom na dar. No, Vanja planira izraditi i web stranicu, kao i proširiti ponudu na regiju jer se slični proizvodi zasad mogu naručiti samo iz Amerike ili Britanije.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:23