Idealan raspored

Osim pravila ‘radnog trokuta‘, traba pripaziti i na pozicioniranje ovih kuhinjskih elemenata

 Living4media
Najveći problem predstavljaju kutovi kuhinja organizirani u obliku slova U i L

Najpogodnija pozicija za postavljanje kuhinjskih elemenata je tzv. radni trokut, kaže Patricija Batrla iz WEnter studija i dodaje kako je riječ o prostoru koji u svojoj cjelini sadrži tri elementa osnovne funkcionalne zone u kuhinji - hladnjak, sudoper i kuhalište. No, osim ta tri elementa, kuhinja u nastavku treba sadržavati i duge potrebne radne površine za pripremanje jela.

- Kod pravilno raspoređenih elemenata radnog trokuta stvara se i idealan 'put hrane' koji prati slijed hladnjak - radni prostor - sudoper - radni prostor - kuhalište - radni prostor. Osim pravila 'radnog trokuta', postoje još neka pravila za maksimalnu iskoristivost i funkcionalnost kuhinjskih elemenata. Najveći problem predstavljaju kutovi kuhinja organizirani u obliku slova U i L. Zbog spajanja elemenata, sam kut najčešće ostane nedostupan i potpuno neiskoristiv. No, postoji način kako i doskočiti i tom problemu. Kod kutova najbolje je izraditi kutni, izvlačni ili rotacijski element koji omogućuju iskoristivost kutnog prostora i više od 80 posto. Takvi mehanizmi funkcioniraju tako da se povuče ručka prednje police koja u potpunosti izlazi iz elementa, dok istovremeno stražnje police izlaze iz kuta u prednji dio elementa - kaže Patricija Batrla, a Robert Bajs dodaje kako su za bolju iskoristivost praktični i gornji elementi kuhinje do stropa, čijim se rasporedom umanjuje prazan prostor koji bi inače "služio" za skupljanje prašine.

Kod samog pozicioniranja elemenata, ističe Petra Ružić iz Izgradnje Bolanča, treba pripaziti da štednjak nije direktno uz hladnjak, nego da je odmaknut barem 15 cm kako zbog topline. nadalje, dobro je spomenuti da je standardna dubina i širina donjih elemenata 60 x 60 cm, a visina može biti od 84 do 91 cm. Gornji elementi su dubine 30 cm, dok im visina varira ovisno o proizvođaču, a standardno se postavljaju 46 cm od radne ploče naviše.

- Kako se kroz godine promijenila uloga kuhinje u stilu življenja, tako su se promijenili, odnosno prilagodili i standardi u samom rasporedu i smještaju aparata i elemenata u kuhinji. Dizanje pećnica na razinu radne ploče kako bi se omogućio lakši pristup bez saginjanja, jedno je od mnogih takvih prilagodbi. Također treba spomenuti kako se hladnjak ističe poput otoka koji spaja zonu konzumiranja hrane i pripreme, pa je često smješten na sam ulaz u kuhinju, kako bi bio bliže dnevnom boravku, odnosno zoni sjedenja i konzumiranja hrane - kažu dizajneri iz Themelije.

U malim se prostorijama preporučuju kutni, izvlačni i rotacijski elementi, koji omogućavaju iskoristivost kutnog prostora za 80%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:20