StoryEditor
Ispecite svoju vješalicu za kaput

OSKAR ZIETA DESIGN: Proizvodi uvršteni u stalni postav MoMA-e, sada se mogu nabaviti i u Dizajnholiku!

Cjelokupan asortiman tvrtke Oskar Zieta čiji su proizvodi uvršteni u stalni postav MoMA-e, sada se mogu nabaviti u Dizajnholiku!

Upalite pećnicu na 200 stupnjeva, stavite u nju 'Hot Pin' ili 'Hot Heart'… i ispecite svoju novu vješalicu za kaput! Mogli bismo lagati i reći kako je za uspjeh ovog čudnovatog recepta zaslužan često spominjani tajni sastojak – ljubav. No, radi se o ekstravagantnim, futurističkim komadima namještaja i dodataka za dom čiji je autor poljski arhitekt Oskar Zieta, osnivač tvrtke Zieta Prozessdesign.

Vješalicama koje pečete u pećnici, Zieta je htio krajnjem korisniku pokazati kako funkcionira njegova revolucionarna 'FiDU' tehnologija temeljem koje se upuhivanjem zraka pod visokim pritiskom dvodimenzionalni predmeti pretvaraju u trodimenzionalne.

 

Cijeli je proces relativno jednostavno opisati. Tanki komad metala (bakra ili čelika) laserski se reže i vari u željeni oblik. Nakon toga se kroz malenu rupu, baš kao onu na automobilskoj gumi, pod visokim pritiskom upuhuje zrak. U današnje vrijeme u kojem je izričit naglasak stavljen na personalizaciju proizvoda, FiDU tehnologija ispunjava stroge kriterije svojih potrošača. Svaki je proizvod u principu unikat jer se prilikom upuhivanja zraka proizvodi ručno formiraju te ne postoje dva identična. Ova inovativna tehnologija stoga omogućava masovnu izradu individualiziranih proizvoda.

 

Prilikom prvog susreta sa Zietinim proizvodima nastaje iznenađujući, nadrealistički moment jer proizvodi izgledaju kao da su spremni za odlazak na plažu. Naime, stolci, stolovi, ogledala, vješalice… izgledaju kao da su mekani, no odlikuje ih iznimna čvrstoća, izdržljivost ali i nevjerojatna lakoća.

kolekcja zieta prozessdesign

Plopp stolac je prvi i najprodavaniji proizvod tvrtke Zieta Prozessdesign-a. Nedavno je dobio najprestižnije priznanje uvrštenjem u stalni postav njujorške MoMA-e- Ovaj stolac koji podsjeća na igračku može podnijeti težinu od 2,5 tone! Općenito, Zietini proizvodi mogu podnijeti 10 puta veću težinu od svoje vlastite. S obzirom na specifikacije, pitanje je vremena kada će se Zietina tehnološka otkrića početi koristiti u polju arhitekture. Zieta je već realizirao divovsku javnu skulpturu u koju se može ulaziti na otoku Daliowa, 2016. kada je Wroclaw bio europska prijestolnica kulture.

 

Tehnologija koju koristi Zieta zapanjuje neovisno o tome koji su predmeti od nje izrađeni. Primjerice, ogledala koja pripadaju Tafla kolekciji distorzijama stvaraju novu realnost i ne mogu se razbiti ukoliko padnu. Strah od 7 godina nesreće, u ovom je slučaju potpuno odbačen.

 

Cijela priča koja prati poljskog proizvođača djeluje futuristički, nestvarno, no itekako je stvarna. Poljski proizvođač istaknuo se i zauzeo svoje mjesto na dizajnerskoj sceni.

 

The Wired Magazine je Zietine radova nazvao „namještajem budućnosti.“ O tome se može govoriti u kontekstu projekata koji tek predstoje, a ne nazire im se kraj.

 

U protekloj, 2019. godini, sve je bilo u znaku boja. No, boja se nije nanosila na proizvode u završnoj fazi obrade, kako bi se moglo očekivati. Zieta je razvio procese koji su zagrijavanjem poticali kemijske promjene čelika u električno plavu, goruću crvenu ili neku drugu boju.

 

Najambiciozniji Zietin projekt predstavlja kolekcija stolova G-Table. Proizvodnja navedenih stolova dodatno je pomaknula mogućnosti zagrijavanja metala korištenjem specijalnih algoritama. Kombiniranjem različitih materijala i postavljanjem ploče stola na zanimljivu strukturalnu bazu kreirani su proizvodi koji izgledaju kao da su iz daleke budućnosti.

 

Zieta svoje procese proizvodnje naziva – hokus pokus! S obzirom na dosadašnje rezultate, možemo reći da su pokusi itekako uspješno izvedeni!

P.S. Vješalice koje se peku nisu šala, stoga pazite da ne ostavite upaljenu pećnicu!

Cjelokupan asortiman tvrtke Oskar Zieta sada možete nabaviti u Dizajnholiku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 10:07