Sve na dohvat ruke

Otok, otvorene radne plohe i skrivena kuhinja s potpisom poznate zagrebačke arhitektice

 MARKO MIHALJEVIC/
Minimalistička i ekološki prihvatljiva kuhinja s tri osnovna dijela nastala je kao produkt kvalitetne suradnje domaćih tvrtki

Kuhinja je, arhetipski gledano, središnji prostor svakog kućanstva, svojevrsno ognjište gdje su se obitelji povijesno okupljale i družile, izjavljuje arhitektica Iva Pauzar iz Studija Pi, koja je u suradnji s Plan Prestige dizajnirala ovu minimalističku i ekološki prihvatljivu kuhinju koja ovaj prostor u domu vraća na zasluženo i istaknuto mjesto.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

Radna ploha skulpturalnog otoka je od čelika, a poduprta je kamenim nogama koje su obrađene na način da izgledaju poput odvaljene stijene

image
MARKO MIHALJEVIC/

Impresivan dizajn i izrada očituju bitnost kuhinje ne samo kao funkcionalnog prostora, nego i kao dio koji izrazito oblikuje svakodnevni život.

Možemo reći da se ova kuhinja sastoji od tri glavna dijela, točno onih komponenti koje su sada najtraženije: otoka - otvorene radne plohe - skrivene kuhinje. U samoj proizvodnji korišteni su ekološki prihvatljivi materijali poput kamena travertina, mikrocementa, čelika i prešanih drvenih panela.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

Glavna točka i ono što privlači najviše pozornosti je skulpturalni otok čija je radna ploča sačinjena od čelika, a noge od kamena te su obrađene tako da izgledaju poput odvaljene stijene. Mikrocementne površine ormara skrivaju kuhinjske elemente dok je otvoreni radni prostor u kamenu te očituje poveznicu s kuhinjskim otokom.

image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/
image
MARKO MIHALJEVIC/

Osim toga, koncept kuhinje je krajnje funkcionalan te su poštovani svi zahtjevi zadani tehnologijom, uređajima koje je potrebno smjestiti te s ciljem da se olakša bilo koji posao koji se obavlja u tom prostoru, a povrh svega je stvoren prostor koji je individualan, poseban i nadasve oku ugodan.

Saznajemo kako je u procesu sudjelovalo čak 14 ljudi, a osim arhitektice Ive Pauzar i tvrtke Plan Prestige, u procesu su sudjelovali i Cemart, koji je zaslužan za premaze mikrocementom, i Nikić servis koji je obradio kamen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 07:40