TOLIX MARAIS STOLAC

Ovaj ikonički stolac industrijskog dizajna ima i jako zanimljivu priču iza sebe

 OVERSTOCK
Ovo gotovo stoljeće staro sjedište potječe iz regije Burgundija u Francuskoj

Možda ne znate službeno ime ovog ikoničkog stolca, ali gotovo ste sigurno već sjedili na njemu. Često obrađen u jarkoj boji ili sjajnom završetku, stolac Tolix Marais A glavna je zvijezda u kafićima i industrijski uređenim domovima. U kućama čini praktičan izbor za blagovaonice, terase, balkone i gotovo svaki prostor između. Iako je pocinčani čelični stolac postao zaštitno obilježje industrijske estetike, sada se koristi praktički u svim stilovima ukrašavanja.

image
KIM CORNELISON

Ovo gotovo stoljeće staro sjedište potječe iz regije Burgundija u Francuskoj. Dizajnirao ga je i kreirao francuski proizvođač namještaja Xavier Pauchard, koji je započeo karijeru obrade metala u obiteljskoj tvrtki za krovišta i popravke. "Bilo da su to krovovi, posuđe ili igračke, ako je od limene ploče, Pauchard i njegov otac mogli bi to izraditi ili popraviti", piše u njemu povjesničarka dizajna Amy Azzarito u knjizi „Elementi doma: zanimljiva povijest iza svakodnevnih predmeta kućanstva”.

image
RAY KACHATORIAN

Pauchard je kasnije otvorio vlastitu radionicu pod nazivom Tolix, gdje je prvi u Francuskoj usvojio tehniku ​​pocinčavanja za svoj namještaj. Ovaj postupak obrade metala uključuje potapanje željeza ili čelika u rastopljeni cink kako bi se stvorio trajniji materijal otporan na hrđu. 1934. Pauchard je debitirao sa svojim stolcem Marais A, koji je ručno izrađen od pocinčanog čelika.

image
FRANCES JANISCH

Zbog svoje praktičnosti uparene s elegantnom siluetom, stolac je odmah postao popularan i ubrzo postao najistaknutiji kavanski stolac u Francuskoj. Idealno za unutarnju i vanjsku upotrebu, originalno lagano sjedalo moglo se naći u 25 verzija i sadržavalo je rupe probušene na sjedalu kako bi se omogućila odvodnja kišnice. Kako je industrijski stil zavladao krajem 20. stoljeća, stolac se preselio iz bistroa u domove i danas ostaje glavni detalj u dizajnu interijera. Stolac nudi čvrsta sjedala koja se lako čiste i bezvremenskog je retro-modernog izgleda.

image
OVERSTOCK

Tolix nastavlja proizvodnju kultnih stolaca u Autunu u Francuskoj, gdje ih sada prodaju za 237 eura, negdje oko 1 795 kuna. Ako vam je ovo ipak malo previše za izdvojiti za jedan stolac, reprodukcije metalnog stolca u industrijskom stilu također su široko dostupne po pristupačnijim cijenama. Evo nekoliko naših prijedloga orginala i kopija ovog zanimljivog stolca.

image
AMAZON

La Chaise Spainola TOLIX Chair with Back Rest Grey se prodaje na amazon. za 1043,25 kuna. Dimenzije stolca su 54 x 45.5 x 85 centimetara, a može podnijeti težinu do 150 kilograma. Zbog svog dizajna i neneametljive boje može se uklopiti na bilo koje mjesto u stanu.

image
AMAZON

Spain's Stool Tólix Pack Back Rest, Stainless Steel, Red također je u prodaji na amazon., a prodaje se kao set od dva stolca za 467,03 kune. Dimnezije su 43 x 43 x 76 centimetara, a sam teži tek 10 kilograma.

image
AMAZON

FANGYU Chair Metal Chair Wedding European Art na amazon. -u se prodaje kao set od četiri stolca za 936,25 kuna. Fangyu je klasični crni stolac s kojim ne možete nikako pogriješiti, a s obzirom na cijenu nemate što čekati.

image
AMAZON

Tólix Pack of 2 Spanish Chairs with Backrest je malo ekscentričnija replika za koju ćete izdvojiti 962,32 kune, ali za set od dva stolca i to opet na amazon. Ovaj stolac je idealan za osvježavanje interijera s malo odvažne boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:49