ČUDO PRIRODE

Ovaj materijal i stil popularan u osamdesetima, vraća se na velika vrata. Probajte mu odoljeti

 Anthropologie
Zbog svoje bogate teksture burl drvo pristaje uz sve, ako želite rustikalni izgled ili suvremeniji stil, ovo je vaš odgovor

Burl drvo ili bur drvo kako kažu Englezi je vrsta "deformiranog" drva, odnosno radi se o deformiranom sjemenu zbog kojeg je drvo dobilo neobičnu izrastlinu. Vrlo vjerojatno ste to vidjeli već nekoliko puta, ali niste obraćali pozornost na to. Izraslina obično ima oblik lopte koja ponekad u sebi ima rupu, a uglavnom se sastoji od velike količine čvorova od kojih je sazdana. Većina ovih izraslina je ispod površine zemlje ili tik povrh, odmah uz korijen, a ponekad se mogu naći i na uzvišenijim dijelovima te granama. Zanimljiv je podatak da do ove deformacije dolazi zbog stresa koje je drvo prošlo, gljivice ili virusa, a rezultat je zapravo jako čvrsta izraslina koja jednom kad ju prerežete ima prekrsanu mramornu teksturu i izrazito veliku kvalitetu i izdržljivost. Osim fantastičnog izgleda ovakvih dijelova drva, predivno je ponekad biti svjedok kako priroda sve može okrenuti na dobro.

image
KIYYAH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U smislu dizjana burl drvo je svoju popularnost steklo 70-ih i 80-ih, a sada se opet vraća u velikom stilu. Zbog svoje bogate teksture burl drvo pristaje uz sve, ako želite rustikalni izgled u vašem domu ono je idalan odabir ili vam se više sviđa suvremeniji stil onda unesite burl drvo u detaljima i dobiti ćete posljednjih hit u uređenjima. No, postoji jedan mali problemčić u svemu ovom, s obzirom da je jako teško pa i nemoguće utjecati na to hoće li drvo imati deformaciju kakvu želimo da bi dobili ovakav izgled drva, ono je izrazito skupo i teško za nabaviti. Ali nemojte previše brinuti zbog toga, postoje manji dekorativni komadi koji se mogu nabaviti po prihvatljivim cijenama, a odlično će ukrastiti svako mjesto na kojem se nađu. Budite uporni u potrazi, razni oglasnici ili sajmovi mogu biti dobra polazna točka, a za sve one koji nemaju vremena provoditi vlastitu istragu mi smo pronašli 10 komada koje možete odmah nabaviti.

image
Amazon

1. Zrcalo: La Pastiche Havana Burl Mirror

Vjerovali ili ne, ovo prekrasno malo zrcalo možete pronaći na Amazonu za 727,00 kuna (amazon). Iako je dosta skromno u svojoj veličini to ga ne smeta da bude prekrasan ukras u vašoj kuponicili ili da se nađe u dobrom društvi na galerijskom zidu.

image
Amazon

2.Okvir za slike: F. G. Galassi Handcrafted Fine Italian Wood Photo Picture Frame

Ovaj mali okvir za slike veličine svega 10x15 cm napravljen je od izrasline koja je narasla na drvetu kestena u Italiji, a proizveden je ručno u Americi. Može se postaviti horizontalno ili okomito, a sigurno može donijeti određeni šarm vašem radnom stolu ili ormariću. Stručnjaci kažu da se crno - bijele fotografije najbolje slažu s ovakvim tipom okvira. Ovaj okvir se također može nabaviti na amazon za 203,22 kn.

image
Amazon

3. Pomoćni stolić: Niche Burl Wood Console Table

Pomoćni stolić dimenzija 86x71x28 čiji dizajn potpisuje CB2 koji ujedno u svojoj ponudi imaju veliki raspon proizvoda od burl drva, od poslužavnika do velikih komada namještaja. Osim prekrasnog izgleda ovaj stolić se odlikuje i svojom fleksibilnošću tako što može imati više namjena kao što su barski stolić, običan stol ili kao zamjena za noćni ormarić. S obzirom na svoju veličinu jako je pogodan za male prostore, a možete ga nabaviti na cb2.com za 2 460,82 kn.

image
CB2
image
CB2

4. Poslužavnik: Wellesley Tray - Walnut

Drvo oraha je uvijek dobar izbor, a još pogotovo kada se radi o burl drvu oraha. Predivna luksuzna tekstura i najmanji komad u kućanstvu čini zvijezdom. Tako i ovaj poslužavnik dimenzija 50x35 cm može privući pozornost gdje god se nalazio, a još uz to ima dobru funkciju da stvari drži posloženima. Poslužavnik možete pronaći na oka.com, a cijena mu je 308,37 kn.

image
OKA

5. Stolić za dnevni boravak: Lemieux et Cie Avenir Coffee Table

Ako žeđate za eklektičnim stilom u svome domu, pronašli smo prekrasan stolić za dnevni boravak koji je došao kraju vašim mukama. Nakon jednog pogleda na ovaj stolić sve riječi su suvišne. Stolić ima dimenzije 43x86 i može se pronaći na anthropologie po cijeni od 10 472,37 kn.

image
Anthropologie
image
Anthropologie

6. Okvir za slike: Exotic Burl Wood Gallery Picture Frame

Možda ste primjetili da je burl drvo uglavnom u tamnijim nijansama, a ako niste ljubitelj tih tonova postoje i oni svjetliji poput ovog okvira za slike. Okvir dolazi u pet dimenzija i možete ga nabaviti na williams-sonoma za 400,00 kn u najmanjim dimenzijama.

7. Kutija: Burled Wood Box

Kutija proizvođača West Elm ( westelm.com) je odličan prozvod u koji možete pospremiti različite stvari, od nakita do nekih drugih sitnica, a ujedno je svojim izgledom toliko šarmantna da može služiti kao ukras. Ako ste ljubitelj ovakvih skoro nezamjetnih detalja koji donose karakter prostoru kutiju možete kupiti za 215,86 kn.

image
Westelm

8. Kutija za nakit: Bazaardi Wooden Keepsake Jewelry Box

Pomalo luksuznija u izgledu od ove prijašnje, kutija za nakit od Bazzardija je ručno rađena i dolazi u dimenzijama 21x13, a možete ju nabaviti na amazon za 289,69 kn. Kutija je pogodna za spremanje i drugih stvari osim nakita, ali prvenstveno plijeni pozornost svojim kreativnim dizajnom pa nije ni bitno ako ostane prazna.

image
Amazon
image
Amazon

9. Pregrada: Burl Wood Pattern 6 ft. Printed 3-Panel Room Divider

Pregrade u sobama izgledaju tako romatično, zar ne? Iako su danas dosta rijetke, osim svoje funkcije one uvelike pridonose stilu uređenja koji želite postići. Jedna takva pregrada za sobu od burl drva doista može učiniti velku promjenu. Ovu smo pronašli na homedepot, a cijena joj je 918,95 kuna.

image
Homedepot

10. Stol: Bond Cocktail Table

Iako smo se probali fokusirati na skromnije komade, ipak nismo mogli odoljeti ovom stolu. Nekad se čovjek treba i počastiti u životu. Ovaj stol dizajnera Jonathan Adlera je definitivno nešto što će ostaviti veliki utjecaj na bilo koji prostor u kojem se nađe. Sasvim dovoljne veličine 100x100x35 idelano se uklapa u bilo koji dnevni boravak i donosi začuđujući efekt svojim predivnim izgledom. Možete ga pronaći na burkedecor.com, a cijena mu je 12 026,57 kuna.

image
Burke Decor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:23