VOLIMO GA

Ovaj novi trend u kuhinjama povećava dotok svjetlosti i pruža osjećaj prostranosti

 Depasquale Maffini/ Colombe Design
Jedna promjena koja je u tijeku je porast pregradnih zidova za zoniranje moderne kuhinje

Kad su se otvoreni tlocrti prvi put pojavili, činilo se da nijedan unutarnji zid nije siguran od eliminacije (osim toaleta, naravno). I dok su takvi rasporedi zgodna rješenja za život u malom prostoru, neki vlasnici stanova ovih dana žude za većom razdvojenošću – a otvorena kuhinja je zrela za zaborav.

Jedna promjena koja je u tijeku je porast pregradnih zidova za zoniranje moderne kuhinje, budući da dizajneri prihvaćaju nenosive elemente kako bi zamaglili granice između prostora. Sve od unutarnjih staklenih prozora do izdašnih lučnih vrata i strateški postavljenih samostojećih ormarića može dati oblik i strukturu inače izloženim područjima za kuhanje.

Ovaj kuhinjski trend daje osjećaj reda – definirano područje za kuhanje – dok sadrži nered; prizor neurednog pulta za pripremu, miris luka na tavi, zvuk procesora hrane. Zapravo, možete oblikovati sobu unutar sobe. Stvara element nečega što se događa iza kulisa bez potpunog blokiranja, dok istodobno ponovno uvodi element formalnosti ako prostori nisu potpuno otvorenog plana.

Ne gubeći one prozračne linije koje smo zavoljeli, evo nekoliko pregradnih dizajna koji održavaju sveukupni osjećaj povezanosti.

1. KORISTITE PREGRADU ZA SKRIVANJE APARATA

Rimski ured Paros Architettura upotrijebio je kuhinjske ormariće i ostakljenje za povezivanje četiri prostora dok je filtriran pogled u kuhinju. Na ulaznoj strani, ormarići pune visine postaju ormar, a na strani dnevnog boravka, otvor za posluživanje zadržava vizualnu propusnost u razini očiju, dok prekriva kuhinjski dio s uređajima i spremištem; na strani gostinjske sobe, klizna staklena stijena koja se može zamračiti zavjesama omogućuje ulazak svjetlosti kroz prozor sobe, ali funkcionalno razdvaja prostore.

2. ZADRŽITE ŠTO VIŠE SVJETLA

Osim kliznih staklenih vrata koja odvajaju susjedni kućni ured, druga strana ove kazahstanske kuhinje pomaže kanalizirati protok svjetlosti sa pregradom okrenutom prema dnevnom boravku.

Veliki unutarnji prozor i francuska vrata služe za održavanje što je više moguće prozirnosti (i svjetla!), a istovremeno osiguravaju da se mirisi i zvukovi mogu prikriti kada je to potrebno.

3. DODAJTE TEKSTURU STAKLU

Londonski Tala Fustok Studio i njujorški Crina Architecture izradili su teksturirani stakleni zid – opremljen policama koje štede prostor – kako bi zamaglili granicu između kuhinje i dnevnog boravka, a istovremeno zadržali otvoreni protok koji maksimizira prirodnu svjetlost.

Kuhinje s pregradnim staklenim stijenama mogu funkcionirati u svakom domu i mogu biti idealan mehanizam kako bi se izbjegla potpuna odvojenost između kuhara i gostiju, dok se istovremeno poštuje element tajanstvenosti i privatnosti dok domaćin priprema.

4. DOZVOLITE DETALJIMA DA PRIVUKU POZORNOST

Pregrade mogu zakloniti područja koja želite sakriti, ali također mogu usmjeriti vaš pogled na one koje želite istaknuti. U ovoj zgodnoj varšavskoj kuhinji, Colombe Design stvorio je delikatan rub, zatvarajući lučni otvor u masivu oraha i staklene pregrade koje zapravo privlače vaš pogled prema kuhinjskom renesansnom komadu.

5. NEKA ZID NADOPUNI ARHITEKTURU

Bez gubitka strukture za vizualno odvajanje kuhinje i dnevnog boravka, dizajnerica Summer Thornton osmislila je staklenu podjelu koja oponaša lučna vrata.

Postizanje definiranih zona bez zidova koji bi ograničili prostor, poboljšava vidljivost, protok prometa i prirodno svjetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:15