Čas posla

Ovaj popločan stolić izgleda kao dizajnerski komad, a možete ga napraviti za vikend u šest koraka

 SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/
Devedesete se već neko vrijeme vraćaju u modu, a s njima i neki poznati materijali, poput kvadratnih pločica za ukrašavanje površina

Iako nas izgledom ovi komadi vraćaju u prošlost, stilski su izrazito svježi: moderni su, elegantni i potpuno svestrani. Dolaze u puno boja i mogu biti savršen dodatak svakoj prostoriji.

Kako bi izradili ovaj jednostavan, ali šik pomoćni stolić s pločicama, izradite bazu pomoćnog stolića od šperploče, a zatim ga obložite pločama od porculanskih pločica. Daleko je brže i lakše od postavljanja pojedinačnih pločica. Cijeli proces mogu kvalitetno odraditi i početnici i iskusni majstori. No, najbolji dio popločanog stolića je njegova izdržljivost pa kada završite projekt, slobodno ga stilizirajte knjigama i biljkama.

Potreban materijal za izradu pomoćnog stola s pločicama:

  • Porculanske kvadratne ploče od 5 cm (bilo koja boja po vašem izboru)
  • Ljepilo za pločice
  • Masa za fugiranje
  • Lopatica
  • Spužva za fugiranje
  • Fiksator fuge
  • Plastična kada
  • 5 ploča od šperploče
  • Nosači i vijci od ¼ cm
  • Bušilica
  • Ubodna pila ili kružna pila
image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

Postupak:

1. Izgradite stol.

Prije postavljanja pločica morat ćete izraditi bazni stol. Kocku s otvorenom donjom stranom. Da bi komadi šperploče točno pristajali jedan uz drugog, morat ćete podrezati dvije od pet ploča.

Odrežite 1/4 cm od duljine i širine dviju od vaših pet ploča. Za ovaj zadatak možete koristiti ubodnu pilu, kružnu pilu ili stolnu pilu; također možete zatražiti u trgovini da vam izrežu ploče.

Koristeći pet kvadratnih ploča od šperploče, počnite graditi oblik kutije. Položite svoje prve neobrezane kvadratne ploče ravno. Zavrtite dva nosača u jednu od ploča (koju niste rezali) tako da su njihovi kutovi poravnati s rubom ploče, kao što je prikazano na gornjoj slici.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

Dodajte ljepilo za drvo na jedan rub sljedeće neobrezane ploče.

Postavite ploču na vrh zalijepljene ploče tako da su im rubovi u ravnini i da tvore L oblik. Pričvrstite vrh svake konzole na osnovnu ploču.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

Pričvrstite dva nosača (kutnika) na jednu stranu jedne od obrezanih ploča. Zatim napravite liniju ljepila na gornjem rubu vaše osnovne ploče (pored već pričvršćene ploče).

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

Postavite obrezanu ploču na liniju ljepila tako da rubovi svake ploče budu u ravnini; pričvrstite nosače u donju ploču.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

Ponavljajte dok ne dobijete kutiju s pet strana. Trebali biste izmjenjivati ploče pune veličine s podrezanim pločama za rubove u ravnini.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

2. Nanesite ljepilo za pločice.

Okrenite kutiju tako da otvorena strana bude okrenuta prema podu. Uzmite lopaticu i ljepilo. Nanesite otprilike pola cm ljepila na jednu stranu kutije.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

3. Nanesite listove pločica.

Položite listove pločica. Trebali biste imati četiri lista za svaku stranu kutije. Nježno gurnite pločice u ljepilo. Ako na pločicu padne ljepilo, uklonite ga spužvom. Ostavite pločice da se suše 24 sata.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

4. Fugirajte pločicu.

Uz pomoć spužve za fugiranje nanesite malo fugirne mase na pločicu. Zatim pređite preko pločice spužvom za fugiranje tri puta dijagonalno, pazeći da fug masa u potpunosti uđe između pločica.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

5. Izgladite sve rubove.

Pomoću spužve za fugiranje dodajte malter i izravnajte rubove duž kutije. Također to učinite i na donjim rubovima stola.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

6. Uklonite višak fuge.

Upotrijebite spužvu i kantu vode za uklanjanje viška fuge. To biste trebali učiniti unutar 15 minuta od nanošenja fuge. Što je vaša pločica sjajnija, to je lakše obrisati fugu. Ostavite smjesu da se stegne preko noći.

image
SARA ALBERS OF ALICE & LOIS/

7. Ostavite da se osuši i uživajte.

Premjestite svoj gotov komad u svoju dnevnu sobu, spavaću sobu ili čak vani ako je lijepo vrijeme. Zatim uživajte u svojim DIY vještinama i pripremite se na pitanja gdje ste kupili svoj fantastični novi stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 18:07