MATERIJAL BUDUĆNOSTI

Ovaj proizvod može u potpunosti zamijeniti beton i čelik u modernoj gradnji

 /SHUTTERSTOCK
Laminirano drvo rezultat je spajanja ploča u jednu strukturnu jedinicu

Križno lamelirano drvo (CLT) nazvano je betonom budućnosti. Kao vrlo otporan oblik projektiranog drva napravljenog lijepljenjem slojeva punog piljenog drveta, CLT preoblikuje način na koji danas razumijemo arhitekturu i dizajn. Kao materijal s visokim stupnjem fleksibilnosti, CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, dok je na drugu stranu to materijal koji je odabran zbog svoje topline i prirodnih svojstava.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Prvi put razvijen u Europi ranih 1990-ih, CLT je uveden u Međunarodni građevinski kodeks tek 2015. ICC je najavio odobrenje 14 promjena kodova kao dio Međunarodnog građevinskog kodeksa iz 2021. (IBC) koje dopuštaju masovne drvene konstrukcije do 18 katova. U ove promjene uključeno je i uvođenje tri nova tipa gradnje—IV-A, IV-B i IV-C. U tom kontekstu, teško drvo je ili piljena građa ili strukturno ljepljeno lamelirano drvo i povezano je s konstrukcijom tipa IV.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Laminirano drvo rezultat je spajanja ploča u jednu strukturnu jedinicu. S CLT-om, slaganje ploča u okomitim slojevima omogućuje izradu ploča ili površina – ili zidova. To je šperploča napravljena od dasaka koja može doseći vrlo velike dimenzije. Očekuje se da će porast masovne drvne i montažne drvene gradnje, te nedavne promjene građevinskih propisa kako bi se omogućile veće drvene zgrade, ne samo uštedjeti novac graditeljima, već i doprinijeti novom gospodarskom rastu i zapošljavanju. Sljedeći dizajni istražuju korištenje križno lameliranog drva kroz niz projekata izgrađenih u posljednjih šest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 02:23