DAR BOGOVA

Ovaj sastojak svi imaju kući, a može se koristiti na sto načina, čak ponekad i umjesto WD-40

 MONTE_A/SHUTTERSTOCK
Donosimo više od 15 načina uporabe i savjeta, a od nekih će čak i vaši ljubimci imati koristi

Maslinovo ulje ima vrlo širok spektar primjena osim što se koristi kao hrana i za pripremu hrane. U nekim situacijama kada treba hitno rješenje može poslužiti i na neuobičajene načine, kako kad treba podmazati vrata koja škripe. Tada će maslinovo ulje doći jednako dobro kao WD-40 sprej, a pritom je prirodno rješenje.

image
/PIXABAY/PEXELS

Još je nekoliko drugih načina na koje možete iskoristiti maslinovo ulje.

Za kozmetiku. Maslinovo ulje se često koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih svojstava. Može se koristiti kao sastojak u losionima koje sami pripremate za tijelo, balzamima za usne i šamponima. Također, možete ubaciti i kapljicu, dvije, tri u kadu kod kupanja. Možete ga koristiti kao prirodni hidratantni losion za tijelo tako da ga nanesete na kožu nakon tuširanja. Osim hidratacije, maslinovo ulje također pomaže smirivanju upala i ublažavanju iritacija kože.

Za njegu kose. Maslinovo ulje može biti izvrsno sredstvo za njegu kose što mnogi znaju. Možete ga koristiti kao prirodni regenerator ili pakung za kosu. Nanesite malu količinu ulja na kosu, posebno na vrhove, prije pranja ili ostavite da djeluje preko noći kako bi hidratiziralo i omekšalo kosu. Ne nanosite na tjeme.

Za masažu tijela. Zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima i laganom teksturi, maslinovo ulje je popularan izbor za masažu. Toplo maslinovo ulje najbolje je koristiti za opuštajuću masažu, poboljšanje cirkulacije i ublažavanje napetosti mišića.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao sredstvo za uklanjanje šminke. Ako nekome iznenada nedostaje sredstvo za uklanjanje šminke, maslinovo ulje može biti od pomoći. Nanesite malu količinu ulja na blazinicu ili vrh prsta i nježno uklonite šminku s lica. Osim što će ukloniti šminku, maslinovo ulje će i hidratizirati kožu.

Za održavanje namještaja. Ako primijetite da je vaš drveni stol ili stolica izgubila svoj sjaj, nanesite malu količinu maslinovog ulja na meku krpu i nježno obrišite površinu. Ulje će nahraniti drvo i vratiti mu prirodnu boju i sjaj i tako će maslinovo ulje poslužiti kao prirodno sredstvo za održavanje drvenog namještaja. Nanesite malu količinu ulja na meku krpu i lagano prebrišite drvo kako biste mu vratili sjaj i hidrataciju. Ovo će pomoći i u sprječavanju pucanja drva.

Kao sredstvo za podmazivanje. Maslinovo ulje može poslužiti kao prirodno sredstvo za podmazivanje raznih predmeta. Možete ga koristiti za podmazivanje vrata i šarki na vratima, šarki prozora, bravica ili čak kao prirodno sredstvo za podmazivanje bicikla.

image
UNSPLASH/

Dobro je za aromaterapiju. Dodavanje nekoliko kapi maslinovog ulja u difuzor može stvoriti ugodnu atmosferu u prostoriji. Maslinovo ulje ima blag i umirujući miris koji može pomoći u opuštanju, ako volite taj miris.

Za uklanjanje ljepila i ljepljivih ostataka. Kada se susretnete s ljepljivim ostacima od naljepnica, etiketa ili ljepila, maslinovo ulje može biti učinkovit tretman. Nanesite malo ulja na mjesto s ljepilom i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim obrišite područje mekom krpom ili spužvom. Maslinovo ulje će omekšati ljepilo i olakšati njegovo uklanjanje.

Za poliranje metala. Ako želite sjajnu površinu na metalnim predmetima poput slavina ili posuđa od nehrđajućeg čelika, pokušajte s maslinovim uljem. Nanesite malu količinu ulja na meku krpu i nježno prođite po površini metala. To će ukloniti mrlje, otiske prstiju i pružiti sjajnu zaštitnu barijeru.

Za održavanje kože na obući. Maslinovo ulje može biti izvrstan proizvod za njegu kože na obući, poput cipela ili torbi od prave kože. Nanesite malu količinu ulja na čistu krpu i nježno utrljajte po koži. Ulje će hidratizirati kožu i produžiti njezinu trajnost.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Za njegu noktiju. Ako imate suhe i lomljive nokte, maslinovo ulje može im pomoći povratiti vlagu i jačinu. Natopite nokte u maloj posudi s toplim maslinovim uljem i ostavite ih da se namače nekoliko minuta. Ovo će hidratizirati nokte i zanoktice, poboljšati njihov izgled i smanjiti krhkost.

Za uklanjanje prašine na lusterima. Ako primijetite da su vaši lusteri prekriveni prašinom ili tragovima prljavštine, maslinovo ulje može biti korisno sredstvo za čišćenje. Nanesite malu količinu ulja na meku krpu i nježno obrišite površinu lustera. Maslinovo ulje će pomoći u uklanjanju prljavštine i ostataka te će dati sjaj i blistavost lusteru.

Kod održavanje drvenih instrumenata. Za gitaru ili violinu maslinovo ulje može pomoći u održavanju i zaštiti drva. Nanesite malo ulja na meku krpu i nježno obrišite površinu instrumenta. To će nahraniti drvo, spriječiti pucanje ili sušenje te poboljšati zvuk instrumenta.

image
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Za uklanjanje žvakaće gume. Kada se žvakaća guma zalijepi za odjeću, tepih ili druge površine, maslinovo ulje može biti korisno za njezino uklanjanje. Nanesite malo ulja na žvaku i oko nje te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim nježno uklonite žvaku s površine. Ulje će pomoći omekšati žvaku i olakšati njezino odstranjivanje.

I naravno, za njegu kućnih ljubimaca. Maslinovo ulje može biti korisno za njegu njihove kože i krzna kućnih ljubimaca. Dodavanje malo ulja u njihovu hranu može pomoći u održavanju sjajnog krzna, ublažavanju suhe kože i smanjenju svrbeža. Međutim, savjetujte se s veterinarom prije nego odlučite uvesti ovo u rutinu.

----------------------------

Ovaj članak je nastao u suradnji novinara s umjetnom inteligencijom ChatGPT, tako da su podaci pročitani od strane naših novinara, selektirani, dopunjeni i obrađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:37