HRVATSKI DIZAJN

Ovaj set idealan je za male balkone! Drveni stol se postavlja na ogradu, a dok je sklopljen na njega se vješaju dva sklopiva stolca

 Pavel Posavec
DAB table set osmislila je studentica Dora Čičin Šain sa Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a nazvala ga je po cimericama

Studentska druženja uvijek zahtijevaju dodatno mjesto za sjedenje. Ponekad je to samo jastuk na podu, gajba ili kod onih dosjetljivih pravi improvizirani stolac. Među zadnju skupinu spada i mlada studentica Dora Čičin Šain sa studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Ponukana stalnom potrebom za dodatnim sjedećim mjestom u svome stanu koji dijeli s još dvije prijateljice, Dora je osmislila DAB Tabel set. Ovaj balkonski set nastao je kao rezultat zadatka koji su studenti petog semestra bili obavezni napraviti na kolegiju Projektiranje. Upute su bile vrlo jednostavne - osmisliti nešto za sebe. Dora je stoga odlučila izraditi ovaj set kako bi na svome malom balkon imala prostor za sjedenje i ispijanje kave, a po potrebi stolci na rasklapanje uvijek dobro dođu. Set je i nazvan po trima cimericama - DAB (Dora, Anđela, Bruna) koje su se već osvjedočile koliko je koristan.

image
Dora Čičin Šain
image
Dora Čičin Šain
image
Dora Čičin Šain
image
Dora Čičin Šain

Smisao seta

- Zadatak je bio projektirati nešto za sebe, stoga sam se odlučila za ovaj set zato što imamo uski balkon i teško je smjestiti stol i stolce u takav prostor. DAB table set sastoji se od sklopivog drvenog stola koji se postavlja na ogradu balkona, a dok je sklopljen na njega se vješaju dvije sklopive stolice, kako bi sve skupa zauzimalo što manje prostora. Izrađen je od dvije različite dimenzije drvenih letvi, a spojevi na pomičnim mjestima riješeni su kružnim drvenim elementima kako bi se izbjegli bilo kakvi metalni dijelovi. Stolci su izrađeni od identičnih drvenih letvi i vodootporne tkanine za tende - opisuje nam Dora.

Prvotni smisao seta je bio da korisnik može od postojećih materijala napraviti cijelu garnituru. Uz rad koji je bio pod mentorstvom profesorice Sanje Bencetić i asistentice Nataše Njegovanović dolazi i knjižica s uputama kako izraditi set.

image
Pavel Posavec
image
Pavel Posavec
image
Pavel Posavec
image
Pavel Posavec

Modularnost

Ideja je da se letve za izradu, ako ih korisnik već ne posjeduje, mogu nabaviti po prihvatljivim cijenama u centrima, potom ako je potrebno ispiliti na potrebnu dužinu te sastaviti bez upotrebe većih alata, zapravo samo uz pomoć onih ručnih.

- Naslanjam se na kulturu projekata "uradi sam" odnosno "DIY", ali u ovom slučaju to nije proizvoljna odluka ili slaganje nečega iz glave, ovo je zapravo dizajnirani "uradi sam" projekt u kojem dajem korake kako napraviti set i od kojih materijala. Svi materijali su lako dobavljivi i jeftini tako da je set dostupan za izradu široj masi - objašnjava buduća dizajnerica.

Kako se naši stambeni prostori s vremenom sve više smanjuju, potreba za ovakvim rješenjima je postala nužna. Osim praktičnosti i modularnosti, vrlo bitna stavka je i cjenovna prihvatljivost i laka dobavljivost materijala za DAB Table set koji je u našoj redakciji već pokupio velike simpatije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 18:55