HOBIJI ARHITEKATA

Ovaj zagrebački arhitektonski ured ima svoj bend: od vlasnika koji je bubnjar pa sve do pjevača, gitarista...

 IVANA GRGIC/CROPIX
Nije to klasični bend i oni nemaju neka stroga pravila. Bendu se može pridružiti svaki uredski kolega koji ima nešto znanja o sviranju, želi to i ima vremena

Zagrebački arhitektonski ured grAdit, postoji već dulje od 30 godina, a danas pod vodstvom Nikice Tabaina broji 25 mladih arhitekata. S obzirom na taj poveći tim, bilo je neizbježno da se među njima nađu kolege koji u slobodno vrijeme sviraju različite glazbene instrumente, a koji su bili zainteresirani da se oformi uredski bend.

image
IVANA GRGIC/CROPIX

- Bend je zapravo nastao iz potrebe. Svake godine u vrijeme prije Božića trudimo se organizirati poslovno/prijateljsko druženje kako bi zahvalili svima koji su nas pratili tijekom godine. Nismo htjeli da to bude još samo jedna uobičajena “uredska” zabava, nego smo si dali malo truda da unajmimo prostor u kojem je moguće održati svirku uživo kako bi uživali u nastupu nekog benda. Kako smo htjeli dodatno iznenaditi goste, odlučili smo sami pripremiti nekoliko pjesama i izvesti ih. Nakon što smo naišli na veliko zadovoljstvo prisutnih, to je postala tradicija, a mi smo dobili uredski bend - prepričava nam arhitekt Nikola Šimunić, jedan od članova benda.

image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX

Nije to klasični bend i oni nemaju neka stroga pravila. Bendu se može pridružiti svaki uredski kolega koji ima nešto znanja o sviranju, želi to i ima vremena. Nerijetko se na njihovim koncertima na pozornici pojavi i cijeli ured te zapjeva s bendom, iako s godinama to postaje malo kompliciranije jer se ured u zadnje vrijeme brojčano dosta povećao. Osnovna postava ima sedam članova, ali i to je često promjenljivo, kako saznajemo. Nedavno su ih napustili Tina - basistica i Antonio, gitarist i pjevač, koji su osnovali vlastite urede. Ta prazna mjesta popunili su novi mladi kolege gitarist Dani Dragojević i Klara Zubac kao prateći vokal koji su ozbiljno shvatili svoj posao uredskih glazbenika. Ono što znamo je da su Nikica na bubnjevima i Nikola na gitari starosjedioci ovog benda i čine stalni postav, a u trenutnoj kombinaciji još su se našli i Maja Cindrić kao vokal i povremena basistica, Marta Šunjo na klavijaturama te Matej Antolković također kao vokal. Bivša kolegica Tina i danas je pomalo duhom prisutna u bendu s obzirom na to da nesebično posuđuje bas gitaru kada god je to potrebno. Ipak, ništa od ovoga nije strogo postavljeno jer većina članova svira nekoliko različitih instrumenata i obično se znaju i zamijeniti za pozicije.

image
IVANA GRGIC/CROPIX

Što se tiče samog repertoara, drže se podjednako domaće i strane zabavne glazbe, pjesama na koju će publika najbolje reagirati. Nerijetko se odabir prilagođava vokalnim kvalitetama koje posjeduju, a svake godine za svoj godišnji koncert trude se izvesti drugačiji repertoar. Učestale probe pred sam nastup pomažu im da uvježbaju nove pjesme te ugodno provedu vrijeme izvan ureda, ali nije neobično da i u samom uredu, obično kada neki kolega ili kolegica slave rođendan, sviraju i u tom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:08