BAŠ SU COOL...

Ove nove i posve drugačije dizajnirane nape sve su što trebate za novi izgled kuhinje

 Erik Lefvander
U posljednje vrijeme, dizajneri prihvaćaju napu kao novi prostor za umetanje boje ili mjesto za nešto skulpturalnije

Postoje razni načini da dotjerate kuhinju. Šarena peć. Bojanje običnih ormarića. Odvažni izbor pločica, ali u posljednje vrijeme iskočio je neobičan trend koji daje elegantni zaokret kuhinji – dizajnerske nape. Obično obložena nehrđajućim čelikom ili nekim drugim materijalom dizajnirana da se što manje vidi i čuje, ovaj vrijedni uređaj sprječava da se para, dim i ispušni plinovi od kuhanja rasprostiru po kući. Međutim, u posljednje vrijeme, dizajneri prihvaćaju napu kao novi prostor za umetanje boje ili mjesto za nešto skulpturalnije.

"Primarna funkcija nape je praktična, ali to ne znači da se ne može lijepo uklopiti u shemu", kaže dizajnerica Beata Heuman za Architectural Digest. Inspirirana metalnim cijevima koje je vidjela na farmama u svom rodnom gradu u Švedskoj, Beata je bakrom sakrila kanale za odvod dima u londonskoj obiteljskoj kući. “Koristili smo kućišta koja se zavijaju oko nape kako bismo stvorili čistu liniju skulpturalnog izgleda i eksperimentirali smo koristeći različite materijale, poput mesinga, koji s vremenom daju prekrasan patinirani završni sloj.”

Iako je dizajneričin pristup praktičan i moderan, neki profesionalci kreću se u još odvažnijem smjeru. Za svoju kuću u nizu u Stockholmu, osnivač Hema - poznate dizajnerske tvrtke namještaja, Petrus Palmér, zamolio je umjetnika Jona Bucka da stvori poklopac nape nalik oblaku. Unutar strogog prostora, sastavljenog od čeličnih ormarića i blijedoružičastog otoka na kotačima, napa po mjeri dodaje malo komičnog karaktera.

Nadalje, tvrtka Studio Peregalli dizajnirala je prilagođenu željeznu napu koja preuzima glavnu ulogu u cijeloj kuhinji, ističući se svoji grubim arhitektonski linijama i bezvremenskim obrubom od zakovica nasuprot portugalskim pločicama.

Prije nego što primijenite ovako značajnu promjenu u kuhinji, potrebno je razmotriti nekoliko stvari. Dizajner Rodman Primack kaže, kao i uglavnom svaki aspekt uređenja, pristup ovom trendu u potpunosti ovisi o prostoru. Za šafran žutu kuhinju u svom stanu u Mexico Cityju, Primack i njegov suprug i poslovni partner Rudy Weissenberg osmislili su jednostavan, ali šareni poklopac nape od matiranog stakla i premazanog metala – što on naziva “jednostavan način da uredite ružnu napu. ” Osim toga, u Louisvilleu, Kentucky, Primack je stvorio veliku čeličnu napu u plavoj boji po narudžbi s remenima od nehrđajućeg čelika i detaljima koji su prostrani prostor učinili ugodnijim.

Uvijek pragmatičan, Primack se zalaže protiv dizajnerskih napa koje su samo izjava u prostoru. “Mislim da ne biste trebali jednostavno napraviti ludu napu koja će biti središnji dio kuhinje”, kaže on. "Ali trošenje malo dodatnog vremena i razmišljanja o pojedinostima kako postići da napa učiniti da mala kuhinja izgleda čišćom i ugodnijom, a velika kuhinja intimnijom je ispravan put."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:22