SVUDA PO SVIJETU

Ove skromne autobusne stanice su pravi mali arhitektonski dragulji

 /SHUTTERSTOCK
Donsimo vam nekoliko primjera unikatnih autobusnih stanica diljem svijeta

Japanski arhitekt Sou Fujimoto kaže: "Autobusna stanica je mjesto za čekanje. Za autobus, za prijatelja, za nešto što dolazi, za tvoju budućnost. To je mjesto za temeljni čin čekanja." Iako je pošteno pretpostaviti da većina nema takve poetične misli dok su u tranzitu, vjerojatno je da većina autobusnih stanica uopće ne potiče mnogo filozofske kontemplacije. U većini gradova autobusna stajališta su mnogo toga—funkcionalna, standardizirana, jednostavna—ali rijetko su lijepa, prenosi Architectural Digest. Međutim, to nije uvijek slučaj. U Japanu autobusna stanica inspirirana lopočima dočekuje putnike, dok u Gruziji stanica inspirirana Antonijem Gaudijem pruža utočište. U nastavku vam donosimo nekoliko jedinstvenih autobusnih stanica.

GAGRA, GRUZIJA

Predstavljeno u knjizi Sovjetske autobusne stanice (2014.), ovo autobusno sklonište u obliku vala u Gagri nalazi se u ljetovalištu blizu Crnog mora. Fotograf Christopher Herwig putovao je gotovo 29.000 milja kroz 14 zemalja koje su nekada bile dio bivšeg Sovjetskog Saveza kako bi otkrio i dokumentirao izvanredne autobusne nadstrešnice. Prekrivena plavim i žutim mozaicima, podsjeća na djela Antonija Gaudija iz Barcelone.

PITSUNDA, GRUZIJA

George Chakhava, zamjenik gruzijskog ministra za izgradnju autocesta 1970-ih, također je bio proslavljeni umjetnik i arhitekt. Odgovoran je za kultne brutalističke građevine kao što je zgrada Ministarstva izgradnje autocesta u Tbilisiju i za dizajn nekih posebno kreativnih autobusnih stanica, poput ove.

GODERDZI, GRUZIJA

Za izazov i jedinstvenu atrakciju posjetite ovu autobusnu stanicu koja se nalazi na prijevoju Goderdzi. Smještena na 1980 metara iznad razine mora, oblik poput ptice simbolizira putovanja i, u praktičnijem smislu, pruža zaklon od snijega.

BALYKCHY, KIRGISTAN

Ova autobusna stanica, u obliku tradicionalnog filcanog šešira, nalazi se na cesti prema jezeru Issyk Kul. "Mnoga autobusna stajališta, poput ove, nastoje promovirati lokalne kulturne ideale, a ne standardizirani, centralizirani dizajn", kaže Christopher Herwig.

SHODOSHIMA, JAPAN

Ovu sanjivu autobusnu stanicu, smještenu na malom otoku Shodoshima, dizajnirao je japanski arhitekt Yo Shimada iz tvrtke Tato. S pogledom na prekrasnu zelenu dolinu, dizajnirana je tako da izgleda poput lopoča koji plutaju u jezercu, s jastučićima od 90 čeličnih diskova. "Ljudima koji čekaju autobus ovi diskovi mogu poslužiti kao klupe ili stolovi ili mogu ponuditi hlad, ovisno o njihovim potrebama", kaže arhitekt.

SHIZUOKA, JAPAN

U Shizuoki, nedaleko od Tokija, japanski studio Suppose Design Office dizajnirao je ovu autobusnu nadstrešnicu koja izgleda kao da bi mogla biti u animiranom filmu. Nudeći putnicima sklonište ispod golemih kišobrana, to je poetična i funkcionalna reinterpretacija autobusnog stajališta.

ISAHAYA, JAPAN

Japanski otok Nagasaki ima brojne divne kolekcije jedinstvenih autobusnih stanica inspiriranih voćem. U obliku marelice, jagode, lubenice ili drugog voća, one uljepšavaju grad Konagi, odmah izvan grada Isahaya. Ima ih ukupno 16, a sve se nalaze uz dionicu nacionalne ceste. Izgrađene su za kulturnu izložbu The Journey Exposition Nagasaki, održanu 1990. godine, i još uvijek privlače znatiželjne posjetitelje.

BLACKPOOL, ENGLESKA

Engleski arhitekt Ian McChesney dizajnirao je svoja stajališta u suradnji s gradom Blackpool, u sjevernoj Engleskoj, za njegovu šetnicu uz more. Oslanjajući se na posebne amortizirane ležajeve koji lagano se okreću na vjetru dok štite korisnike od bilo kakvih udara vjetra.

KRUMBACH, AUSTRIJA

Godine 2014. malo selo Krumbach u Austriji pozvalo je arhitekte iz cijelog svijeta da dizajniraju autobusne stanice kako bi zamijenile one koje su se smatrale zastarjelima. Japanski arhitekt Sou Fujimoto bio je jedan od sudionika i sažima svoju nevjerojatnu kreaciju: "Budući da također može previdjeti prekrasan okolni krajolik, želio sam da to bude mjesto gdje ljudi mogu uživati u pogledu s više točke." Zahvaljujući stepenicama, svatko može izabrati gdje će sjediti dok čeka svoj autobus.

KRUMBACH, AUSTRIJA

Norveški studio Rintala Eggertsson Architects doprinio je svojim djelom u projektu Krumbach. Ova konstrukcija prekrivena drvenom šindrom na domišljat način kombinira dvije vizualne aktivnosti vezane uz čekanje autobusa: na prvom katu tradicionalnu autobusnu nadstrešnicu okrenutu prema cesti, a na drugom katu s pogledom na susjedno tenisko igralište. Ova druga razina nudi i zabavu dok se čeka autobus, a također pruža i zaklon od vjetra.

VENTURA, KALIFORNIJA

U Kaliforniji, Javni umjetnički program grada Ventura, u suradnji s Odjelom za javne radove, naručio je novu autobusnu nadstrešnicu 2002. Američki arhitekt Dennis Oppenheim dizajnirao je Bus-Home, betonsku i metalnu strukturu koja predstavlja autobus koji se pretvara u kuću. On objašnjava svoj dizajn: "Bus-Home bavi se metamorfozom jedne slike u drugu. U ovom trodimenzionalnom, slikovitom ekvivalentu putovanja. Nadam se da će ovaj rad umiriti mlade putnike pokazujući tok i vezu između mjesta odakle ste došli i mjesta kamo idete."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 02:18