MAŠTA BEZ GRANICA

Ovo je ludo! Lusteri u obliku hobotnice

 INSTAGRAM
Ekscentrični umjetnik Adam Wallacavage proslavio se rasvjetnim tijelima inspiriranim podmorjem, koje izrađuje vješto miješajući secesijske i nadrealne motive

Ako volite Julesa Vernea i njegovu čuvenu knjigu "20.000 milja pod morem", oduševit će vas otkačeni lusteri u obliku hobotnica koje ručno izrađuje američki umjetnik Adam Wallacavage.

Inspiraciju pronalazi u pričama o morskim avanturama i raskošnim crkvenim ukrasima, vješto miješajući secesijske motive i nadrealnu maštu. Pritom se služi tradicionalnim tehnikama za izradu dekorativnih štukatura, a lustere ručno boji pigmentiranom epoksidnom smolom i lakovima.

- Kao dijete sam bio oduševljen s "20. 000 milja pod morem" u Disney Worldu. U mladosti sam proveo nebrojene sate pretražujući po buvljacima, antikvarijatima i muzejima, a nikada nisam imao novca da kupim stvari koje su me inspirirale. S vremenom sam shvatio da imam talenta za ručno izrađivanje stvari i tako je krenulo - kaže ovaj umjetnik iz Philadelphije.

Prvi luster od gipsa u obliku hobotnice izradio je 2001. kao završni detalj svoje sobe s podvodnom temom. Budući da nije bio sasvim zadovoljan, nastavio s eksperimentiranjem i usavršavanjem. Taj prvi luster mu je i danas najdraži jer je zahvaljujući njemu otkrio čime se želi baviti u životu.

Naime, prije toga se godinama profesionalno bavio fotografijom, uglavnom za razne časopise snimajući umjetnike i glazbenike. I danas voli fotografirati, ali je fokusiran na izradu lustera i raznih drugih neobičnih stvari. Na početku mu je bilo potrebno i po šest mjeseci da se napravi jedan luster, no s vremenom se ubrzao pa mu je sada dovoljno tri mjeseca.

Njegova kuća u Philadelphiji najbolji je primjer načina na koji razmišlja. Uređena je ekscentrično i puna neobičnih stvari.

- Volim kad su stvari bezvremenski lijepe, ali tajanstvene i mračne te nadahnute dobrim osjećajem za duhovnost. U mojoj je kolekciji najduži mačji rep na svijetu, a kućni ljubimac mi je šišmiš koji živi na tavanu. No svima je, a tako i meni, najzanimljiviji bazen. Živim u staroj viktorijanskoj zgradi od smeđe opeke usred grada i imam jako malo dvorište. U njemu sam dao izraditi bazen promjera 2,4 metra, no dubok čak dubok 7,6 metara. Koristim ga za vježbanje ronjenja na dah. Možeš skočiti s vrha moje kuće u njega - kaže Adam Wallacavage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:55